AcasăActualitateDUMINICA ORTODOXIEI – Peste 10.000 de credincioși s-au închinat la Icoana Maicii...

DUMINICA ORTODOXIEI – Peste 10.000 de credincioși s-au închinat la Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia (FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

DUMINICA ORTODOXIEI În Duminica Ortodoxiei, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească în Catedrala Episcopală din Baia Mare, înconjurat de un sobor de preoţi, din care a făcut parte pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial, Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Arhim Dr. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei, pr. Florin Hoban, inspector şcolar, preoţi ai Catedralei. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. Alina Ureche.

Miile de credincioşi care s-au rugat la Sfânta Liturghie, în biserică, cei care au venit mai din timp, şi de afară, cei care nu au încăput înăuntru, s-au şi închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia, adusă la Catedrala Episcopală încă de vineri şi pusă în mijlocul Catedralei spre închinare în Duminica Ortodoxiei. Între cei care s-au închinat în Duminica Ortodoxiei la această icoană s-au aflat deputatul Viorica Cherecheş, medic, şi primarul ales al Băii Mari, Cătălin Cherecheş.

9aef52f0e1ef4a7294de07c0fea65b5d

După încheierea Sfintei Liturghii Arhiereşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin l-a declarat pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca protectorul şi ocrotitorul iconarilor şi pictorilor bisericeşti care s-au născut sau locuiesc pe teritoriul Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului.

„Precum trupul se ţine cu hrană, aşijderea şi sufletul cu vederea lui Dumnezeu se hrăneşte.Prin mijlocirea icoanei vedem pe Făcătorul făcut Om, pe Dumnezeu-Omul care a întregit firea omenească aşezându-o de-a dreapta Tatălui. Ea mărturiseşte despre pogorârea lui Dumnezeu spre om şi despre suirea omului la Dumnezeu. Drept aceea, a propovădui acest adevăr este de mare trebuinţă. Şi a-l tăcea pe acesta este cea mai mare osândă…

9b5a0633fa0a4204935e0631a6cbed96

Zugrăvirea icoanei este un act tainic şi complex pe care iconograful îl săvârşeaşte totdeauna sub inspiraţia Duhului Sfânt, Care călăuzeşte şi ocroteşte pe iconar să nu cadă din lumina Adevărului. Cu arhierească purtare de grijă îndemnăm pe toţi cei dăruiţi de Dumnezeu cu harul slujirii iconografice să zugrăvească în icoane chipul lui Hristos, al Maicii Domnului şi al sfinţilor şi a se sârgui a forma ucenici iscusiţi în meşteşugul iconografiei, spre slava lui Dumnezeu şi spre întărirea dreptei credinţe a neamului românesc.

Drept aceea, NOI IUSTIN, din mila lui Dumnezeu Episcop al de Dumnezeu păzitei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului, în anul Domnului 2017, proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ”Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti din Patriarhia Română”, hotărâm ca iconarii şi pictorii bisericeşti care activează sau vieţuiesc în cuprinsul Sfintei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului să fie încredinţaţi ocrotirii Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca – cel dintâi iconograf, de acum şi până la sfârşitul veacurilor.

Socotim ca acei care cu înfocată râvnă, neluând în seamă nici greutatea vremii, nici cruţând cheltuiala sau osteneala, ci numai la folosul cel de obşte cu totul întru toate privind, vor zugrăvi chipul lui Hristos, al Maicii Sale şi al sfinţilor şi vor mărturisi prin icoane învăţătura Bisericii noastre strămoşeşti, să fie întăriţi prin înscris arhieresc şi încredinţaţi a fi socotiţi vrednici lucrători în via Domnului Hristos,” se spune în Documentul de proclamare, sigilat şi semnat de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Documentul a fost citit de Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, el însuşi pictor bisericesc.

18e8fc76773e4f0ca2bcba25be6b7713

Sfinţirea icoanelor

După proclamarea Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca ca protector şi ocrotitor al iconarilor şi pictorilor bisericeşti care s-au născut sau locuiesc pe teritoriul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Iustin a oficiat slujba de sfinţire a icoanei Sfântului Apostol şi Evanghelist Luca, dar şi alte icoane care vor fi oferite prin gratis şcolilor şi instituţiilor din Episcopie prin Proiectul „Icoana – fereastră de lumină”. Este vorba de icoanele Mântuitorului Hristos, a Maicii Domnului, ocrotitoarea municipiului Baia Mare, şi a Sfântului Arhidiacon Ştefan, ocrotitorul tinerilor din Eparhie. Cele 3.000 de icoane vor fi oferite cadou şcolilor şi instituţiilor prin cele 8 protopopiate.

062f63d6608b47788e058ab53056a09d

Procesiunea de Duminica Ortodoxiei

În frunte cu Întâistătătorul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Părinte Iustin, împreună cu preoţii slujitori, diaconii şi miile de credincioşi au pornit în procesiune în jurul Catedralei, după tradiţia deja încetăţenită în Duminica Ortodoxiei. În fruntea procesiunii a fost purtată Icoana Făcătoare de minuni de la Mănăstirea Rohia, de tineri îmbrăcaţi în frumoase straie populare maramureşene, de la ASCOR Baia Mare, alţi tineri şi credincioşi purtând nenumărate icoane în mâini. Procesiunea s-a încheiat pe esplanada din faţa Catedralei Episcopale, unde s-a oficiat o slujbă religioasă, iar Icoana făcătoare de minuni a fost lăsată până spre seară, pentru închinare credincioşilor care nu au putut intra să se închine în Cataedrală.

877d289cf92f4671b6ffaa92f89903a1

Iconiţe oferite gratuit închinătorilor la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului

Până în prezent, peste 10.000 de credincioşi s-au închinat vineri, sâmbătă şi duminică la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Rohia adusă spre închinare la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. În timpul Sfintei Liturghii din Duminica Ortodoxiei, mii de credincioşi din Baia Mare şi din toată Eparhia, care nu au putut intra în biserică ca să se închine la Icoana făcătoare de minuni, au urmărit Sfânta Liturghie şi s-au rugat în afara Catedralei. Fiecare închinător a fost uns cu ulei sfinţit de către un preot, în faţa icoanei, şi a primit în dar o iconiţă sfinţită cu Icoana făcătoare de minuni de la Rohia. Icoana se va întoarce la locul ei sfânt din biserica mănăstirii, de unde ocroteşte Sfânta Mănăstire Rohia şi tot ţinutul, luni la amiază.

a109ab3b32884856bc28fbf2680b2c7c15412373fcc9441d8dc25d3aa49dd4ecbfe8fd7599854cd08deeb70f383514f6cfb6cfc3ee4847eb9164ea431c95dbf3

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA