DOSARUL E-LEARNING – Fostul preşedinte al Colegiului Medicilor, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

0
174
foto libertatea

DOSARUL E-LEARNING Vasile Astărăstoae, fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România și fost rector al UMF Iași, a fost condamnat, vineri, de Tribunalul Suceava, la doi ani de închisoare cu suspendare, în dosarul ”e-learning” privind fraude cu fonduri europene. Decizia a fost luată după o judecată care a durat peste cinci ani și nu este definitivă.

Tribunalul Suceava l-a achitat pe Vasile Astărăstoae pentru acuzațiile de abuz în serviciu, dar l-a condamnat la câte doi ani de închisoare pentru conflict de interese și tentativă la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, conform Libertatea.

Instanța a constatat că Vasile Astărăstoae mai are o condamnare definitivă de un an de închisoare cu suspendare, pentru fapte similare, a contopit această pedeapsă, din noiembie 2015, cu cea de doi ani de închisoare și a dispus să o execute pe cea mai grea. Judecătorul a stabilit suspendarea pedepsei de doi ani de închisoare, pe un termen de încercare de patru ani.

Astărăstoae are interdicție timp de 10 ani să ocupe funcții publice și timp de trei ani să aibă funcție de manager în proiectele cu fonduri europe, precum și funcția de director al Institutului de Medicină Legală.

Tribunalul Suceava i-a mai condamnat pe Ioan Adrian Ciureanu și pe Daniela Druguş la câte trei ani închisoare, pe Corvin Gabriel Pughin și Laurian-Gabriel Tănăsescu la câte doi ani de închisoare, pe Muşat Dănuţ și pe Dan Alexandru Verner la un an de închisoare, toate pedepsele fiind suspendate.

Daniela Astărăstoae, Dragoş Pieptu, Raluca Isabela Vătuiu și SC Euro Management Grup SRL Bucureşti au fost achitați pentru toate faptele de care au fost acuzați.

Societatea Maguay Impex SRL Bucureşti a fost condamnată la plata unei amenzi de 200.000 de lei pentru complicitate la abuz în serviciu și are interdicție de a mai participa la procedurile de achiziţii publice pe o durată de trei ani.

Firma Congrex.Net SRL Iaşi a fost achitată pentru luare de mită, dar a fost condamnată să plătească 10.000 de lei amendă pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Sentința poate fi contestată la Curtea de Apel București, care va da decizia definitivă în acest dosar.

continuarea AICI

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.