Doi militari români morți în Afganistan

0
261

Doi militari români murit duminică, la o oră după ce au fost răniţi în Afganistan, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de patrulare.

Doi militari români, membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, au decedat în seara zilei de 22 septembrie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului.

Alături de cei doi români, și-au mai pierdut viața și alți trei militari străini.

În urma exploziei, cei doi militari grav răniţi au fost evacuaţi pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat. În jurul orei 23:00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat. Identitatea celor doi militari va fi anunţată după informarea familiilor, conform procedurii”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Apărării, remis exclusivNEWS.ro.

Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al M.Ap.N. din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

Militarii români din Forţele pentru operaţii speciale acţionează în cadrul ISAF, în zona de Est a Afganistanului.

Cei doi militari care și-au pierdut viața ridică la 25 numărul românilor decedați în teatrele de operații. Alți 122 au fost răniți. În Afganistan mai sunt 1.029 de militari români, majoritatea în provincia Zabul.

Odată cu decizia retragerii trupelor din Afganistan, numărul militarilor care îndeplinesc misiuni scade treptat. Astfel, până la începutul anul 2014 vor mai fi aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, majoritatea ofițeri de instrucție.

Țara noastră mai are alți 60 de militari care îndeplinesc misiuni specifice în Kosovo și 36 în Bosnia-Herțegovina.

Ministrul Apărării, Mircea Dușa a anunțat că îi va înainta în grad, post mortem, pe cei doi militari români, căzuți la datorie în Afganistan.

ExclusivNews.ro.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.