Acasăoameni noiDOCUMENTAR - Totul despre luna ianuarie

DOCUMENTAR – Totul despre luna ianuarie

spot_img

DISTRIBUIȚI

DOCUMENTAR Ianuarie este prima lună a anului în calendarul gregorian și are 31 de zile. Ziua are 10 ore iar noaptea are 14 ore.Denumirea lunii ianuarie (lat. januarius) vine de la numele zeului Janus, care în mitologia romană era zeul porților și al ușilor. Mai înseamnă și începutul, deoarece romanii credeau că fiecare lucru care începe intră printr-o ușă.

Calendarul evenimentelor astronomice în 2017

La începutul lunii, Soarele răsare la ora 7 h 52 m și apune la ora 16 h 47 m, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 7 h 36 m și apune la ora 17 h 23 m.

Prima eclipsă a anului 2017 este o eclipsă de Luna prin penumbră, care se produce la 11 februarie 2017 și va putea fi observată în întregime de pe teritoriul României, maximul având loc la ora 2 h 45 m. Eclipsa va fi vizibiă din America, Europa, Africa și Asia.

Eclipsa inelară de Soare care se va produce 26 februarie 2017 va fi vizibilă în America de Sud, Oceanul. Atlantic, Africa, Antarctica.

A doua eclipsă de Lună din 2017 va fi parțială, se va produce la 7 august 2017 și va fi vizibilă din Europa, Africa, Asia și Australia. Din România eclipsa se va vedea de la început, maximul eclipsei producându-se la ora 21 h 21 m.

A patra eclipsă a anului 2017 va fi o eclipsa totală de Soare, care se va produce la 21 august și va fi vizibilă în Statele Unite al Americii, iar ca eclipsă solară parțială va putea fi observată în Africa, în vestul Europei și în America de Nord.

Luna este singurul satelit natural al planetei Pământ și nu are lumină proprie, ci doar o reflectă pe cea primită de la Soare. Există mai multe modalități de calculare a producerii fenomenului numit Luna Neagră: a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezon în care există patru astfel de faze lunare (un an cu patru sezoane a câte trei luni fiecare); a doua fază de Lună Nouă dintr-o lună în care se produc două astfel de faze; luna în care nu se produce faza de Lună Nouă și luna în care nu se produce faza de Lună Plină.

Astfel, potrivit calculului — a treia fază de Lună Nouă dintr-un sezon în care există patru astfel de faze lunare (un an cu patru sezoane a câte trei luni fiecare) — vom avea o Lună Neagră pe 21 august 2017.

Cele patru evenimente astronomice care marchează începutul celor patru anotimpuri în 2017 se produc la: 20 martie 12 h 29 m – echinocțiul de primăvară, la 21 iunie 07 h 24 m – solstițiul de vară, la 22 septembrie 23 h 01 m – echinocțiul de toamnă, la 21 decembrie 18 h 28 m – solstițiul de iarnă.

La data de 20 ianuarie, din punct de vedere astrologic, se face trecerea în semnul zodiacal Vărsător, până pe 18 februarie.

gallery_82552_743_9031

Luna reprezintă perioada de timp cât durează o rotație a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute și 3 secunde, aproximativ 29 zile și jumătate. În această mișcare se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Fazele Lunii: 5 ianuarie – Luna la Primul Pătrar la 21 h 47 m; 12 ianuarie – Lună Plină la 13 h 34 m; 20 ianuarie – Luna la Ultimul Pătrar la 00 h 13 m; 28 ianuarie – Lună Nouă la 02 h 07 m, potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu.

Sărbători religioase

În tradiția populară, luna ianuarie se numește ghenarie, Crăciunul mic, carindar sau gerariu.

Luna ianuarie, din punct de vedere religios, este marcată de mai multe sărbători, începând cu prima zi anului – Anul Nou, Tăierea împrejur cea după trup a Domnului, Sfântul Vasile, continuând apoi cu Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) – zi de post, Botezul Domnului, Boboteaza (6 ianuarie), Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului (7 ianuarie), Cuviosul Antonie cel Mare (17 ianuarie), Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și loan Gură de Aur (30 ianuarie).

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA