AcasăNews AlertDISCRIMINARE ȘI MARGINALIZARE – Copii de pe Pirită care frecventează școala nu...

DISCRIMINARE ȘI MARGINALIZARE – Copii de pe Pirită care frecventează școala nu figurează în sistemul electronic

spot_img

DISTRIBUIȚI

DISCRIMINARE ȘI MARGINALIZARE  Serviciul Public de Asistență Sociala (SPAS) Baia Mare s-a autosesizat cu privire la un fapt extrem de îngrijorător. Mai mulți copii de etnie romă, din Baia Mare, nu sunt acceptați să învețe în cadrul Liceului Penticostal Baia Mare. Subiectul este unul intens dezbătut pe rețelele de socializare și s-a soldat cu o scrisoare deschisă, semnată de SPAS, în atenția Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

Cazul este deosebit de grav și, prin publicarea, mai jos, a scrisorii deschise, redacția Actualmm.ro se alătură demersului SPAS.

„Mai multi copii de etnie roma, din Baia Mare, nu sunt acceptati sa invete in cadrul Liceului Penticostal din Baia Mare. In acest context, Serviciul Public Asistenta Sociala nu este de acord ca destinele celor 20 de copii din clasa pregatitoare, de pe Pirita, sa fie motiv de negociere intre diverse persoane care ar trebui sa lupte pentru educarea lor.

Avand in vedere faptul ca incepand cu luna mai 2016, Serviciul Public Asistenta Sociala Baia Mare impreuna cu HHC Romania, Fundatia de Voluntari Somaschi, DGASPC, a derulat activitati de tipul “gradinita de vara” cu copii de pe Pirita, va rugam sa ne comunicati urmatoarele:

  • Care este temeiul legal datorita caruia copii de clasa pregatitoare (20 elevi) nu au fost inscrisi in sistemul informatic (SIR) pana la aceasta data, la Liceul Teologic Penticostal?
    • Care este cadrul legal prin care se infiinteaza o noua clasa la o unitate de invatamant? Poate ISJ sa infiinteze aceasta clasa fara acordul consiliului de administratia al scolii?
    • Ati avut adresa de infiintare a unei noi clase, transmisa de catre fostul director al Liceului Teologic Penticostal, de ce nu o luati in considerare?
    • Va rog sa ne transmiteti si sa ne dovediti, cate infiintari de noi clase la unitatile de invatamant ati aprobat in ultimii 4 ani, si la cate ati solicitat si aprobarea consiliului de administratie al scolii?
    • Stiind faptul ca doar in cazuri de forta majora (sate izolate) se poate aproba functionarea sub efectiv a unei clase, care a fost “forta majora” prin carea ati aprobat functionarea sub efectiv a unei clase la Liceul Teologic Penticostal?
    • Cand se aproba functionarea sub efectiv? Inainte de inceperea anului scolar? Si daca da, de ce ati aprobat-o ca urmare a adresei din 15 octombrie?
    • Avand in vedere ca in cazul scolilor cu specific religios, trebuie sa existe avizul cultului pentru fiecare cadru didactic, aceasta fiind o justificare pentru respingerea copiilor de pe Pirita, va rog sa ne comunicati care este cadrul legal prin care acesti copii sunt refuzati de la inscrierea in clasa deja aprobata, care are invatatoare cu avizul cultului, care este pe statul de plata al liceului? Si de ce trebuie atunci facute 2 clase?
    • Avand in vedere dorinta dumneavoastra care s-a schimbat radical de pe o zi pe alta, va rog sa ne comunicati cate situatii de clase mai aveti care sa functioneze intr-o scoala care sa aiba acelasi nivel de studiu si sa functiineze sub efectiv si copiii sa fie inscisi la o alta unitate de invatamant?
    • Ce masuri ati luat pentru intrarea in legalitate din punct de vedere al numarului de copii, la Liceului Teologic Penticostal?
    • De ce un ati introdus pe ordinea de zi a CA sesizarea doamnei inspector Natalia Fornvald, ci doar adresele Liceului?
    • Care au fost masurile intreprinse de dumneavoastra in ultimii 4 ani, pentru aducerea in scoala a copiilor de pe Pirita?
    • Ce ati dispus in ultimii 4 ani scolii din proximitatea zonei Pirita sa faca pentru educatia copiilor?
    • Cate postura vacante de mediatori scolari aveti?
    • Ce masuri ati facut pentru schimbarea criteriilor de angajare a mediatorilor scolari?
    • Va rog sa ne comunicati daca mai exista vreo unitate de invatamant, aflata in proximitatea unei comunitati marginalizate care sa refuze inscrierea copiilor rromi?”.

Scrisoarea deschisă este semnată de către Bogdan Gavra, director al Serviciului Public de Asistență Socială, Claudia Costea și Bogdan Ilutiu, președinte Somaschi.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA