DIN ACEST AN – Ajutorul de deces nu mai este acordat de angajator

0
1345
foto libertatea

DIN ACEST AN Ajutorul de deces nu mai este acordat de angajator pentru că din ianuarie 2018 dispare din obligațiile acestora.

Angajatorii nu mai sunt obligați să acorde salariaților ajutorul de deces întrucât CAS-ul este datorat acum doar de salariați. Acest ajutor este acordat direct de către casele de pensii.

Ajutorul de deces este un drept bănesc acordat în cazul morții unui asigurat, pensionar sau a unui membru de familie al acestora.

În acest an, ca urmare a modificărilor aduse la Legea pensiilor, acest ajutor financiar nu mai este acordat salariaților de către angajator, ci direct de către casele de pensii, cum se procedează în cazul pensionarilor, conform avocatnet.ro.

Potrivit sursei citate, acest ajutor este o sumă de bani ce se acordă, la cerere, în termen de trei zile lucrătoare persoanei interesate pentru decesul unui salariat, pensionar sau a unui membru de familie al acestuia.

Până la începutul acestui an, ajutorul de deces pentru salariați era acordat de către angajatori. După modificările aduse Legii pensiilor, acestor ajutor este acordat direct de casele de pensii.

Valoarea ajutorului de deces se majorează cu peste 1.000 de lei în cazul ajutorului acordat pentru decesul asiguratului și cu peste 500 de lei în cazul decesului unui membru al familiei asiguratului. Din luna februarie 2017, cuantumul ajutorului fusese fixat la 3.131 de lei (decesul asiguratului), respectiv 1.566 de lei (decesul unui membru de familie).

Pentru decesul asiguraților se vor acorda 4.162 de lei, iar pentru decesul unui membru de familie al acestora se va acorda suma de 2.081 de lei.

Potrivit legii, ajutorul se achită unei singure persoane, care poate fi soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau orice persoană care poate dovedi cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și numai dacă nu există o altă solicitare din partea persoanelor de mai sus.

Mai multe despre acest subiect citiţi pe Libertatea AICI

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.