Dezinformarea ridicată la rang de adevăr sau cum să faci campanie împotrivă unui primar liberal

0
111

Constat cu mare dezamăgire că zilele trecute, domnul prefect Anton Rohian, înalt funcționar al guvernului Ponta mă aprostrofează și acuză în mod oficial, dar total nefondat, printr-un comunicat remis presei, cu privire la poziția mea față de comunitatea ucraineană și Liceul Ucrainean din urbea pe care o conduc.

Întâlnirea organizată la Prefectura Maramureş pe tema spaţiului în care funcţionează la această dată Liceul Ucrainean Taras Sevcenko, în care s-a vehiculat că Primăria Sighetu Marmaţiei nu ar dori soluţionarea problemei, respectiv cedarea spaţiului de la parterul imobilului în care funcţionează Clubul Şcolar Sportiv către Liceul ucrainean, a reușit să producă doar un atac murdar la adresa municipalității și o dezinformare a opiniei publice, fără o soluție optimă pentru părțile implicate.

Dezinformare zic, pentru că înaltul funcționar public, Anton Rohian, nu a precizat și luat în considerare în comunicatul de presă pe care l-a semnat, următoarele aspecte:

În primul rând, atât Primăria Sighetu Marmaţiei cât şi eu, ca primar al acestui municipiu, am sprijinit întotdeauna comunitatea ucraineană, la fel ca şi toate minorităţile etnice din municipiul nostru.

Tocmai din acest motiv, am purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii Liceului „Taras Sevcenko” şi cu cei ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş pentru găsirea unei soluţii şi rezolvarea problemei. Nu ne-am opus niciodată cedării acestui spaţiu Liceului Ucrainean şi mutării Clubului Şcolar Sportiv, dimpotrivă, noi am fost cei care am căutat şi propus soluţii, neprimind însă niciun răspuns.

Am oferit nu una, ci două variante pentru mutarea Clubului Şcolar Sportiv: o centrală termică dezafectată, clădire proprietate publică a municipiului Sighetu Marmației situată pe strada Constructorului, care a fost de altfel transmisă în administrare, prin hotărârea de Consiliu Local nr. 37 din 2008 Inspectoratului Școlar Județean Maramureş, neaducându-se nici o investiţie de la preluarea clădirii, o altă alternativă fiind Şcoala cu 16 clase aflată lângă Sala Polivalentă.

Mai mult, am încercat să grăbesc lucrurile şi tocmai în această idee am făcut această propunere Ministerului, concretizată printr-o adresă pe care am trimis-o Inspectoratului Şcolar Județean, pentru ca, domniile lor să îndeplinească demersul de a da cu titlu de transfer această clădire din proprietatea municipiului Sighetu Marmaţiei, în proprietatea statului, respectiv a Ministerului Educaţiei, dar nu s-a făcut nimic nici pentru adoptarea acestei soluţii. Având în vedere demersurile şi deschiderea arătată de autoritatea locală pentru rezolvarea acestei situaţii, acuzaţiile aduse nu sunt reale şi denotă rea-credinţă.

Cât despre varianta mutării Clubului Şcolar Sportiv în clădirea Şcolii gimnaziale „Ion Buteanu”,  susţinută de Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, precizez că aceasta nu este viabilă din considerente foarte clare: destinaţia imobilului a fost schimbată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 45 din 2013, votată în unanimitate, care a vizat mutarea activităţii unităţii şcolare şi predarea imobilului în administrarea Centrului Cultural Sighet, instituţie care în prezent îşi desfăşoară activitatea într-un spațiu închiriat, în incinta Palatului Episcopal și pentru care se plătește o chirie lunară nu tocmai mică.

Decizia a avut la bază în primul rând economia realizată la bugetul local, în acest caz nefiind necesară plata chiriei către Episcopia Ortodoxă a Maramureșului.

Primăria Sighetu Marmaţiei este cea care are în primul rând interesul în rezolvarea acestei situaţii, fapt de altfel demonstrat prin demersurile făcute până acum. Consider însă că adevărata rezolvare a situaţiei nu poate fi făcută prin discuţii şi dispute sterile, cu caracter politic, ci prin soluţii concrete şi demersuri la care noi aşteptăm cu interes răspuns de mult timp.

Prioritatea noastră este găsirea unei soluţii benefice atât Liceului ucrainean, cât şi Clubului Şcolar Sportiv, ambele instituţii având aceleaşi drepturi şi bucurându-se de acelaşi interes şi sprijin din partea noastră.

Alăturat atașăm cele două hotărâri ale Consiliului Local, 37/2008 și 45/2013, precum și răspunsul Primăriei municipiului Sighetu Marmației înaintat Inspectoratului Școlar Județean Maramureș, prin care se comunică propunerea obiectivului de investiții aflat în derulare, “Școala cu 16 săli de clasă”.

Prin toate cele expuse mai sus, sper că am dovedit încă odată deschiderea pe care o am față de comunitatea ucraineană și dorința de a rezolva această problemă. Personal, nu mă voi implica în încercările unor persoane, indiferent de rang, de a mă terfeli și ataca public în probleme a căror rezolvare nu depind doar de dorința municipalității sighetene. Corectitudinea și bunul simț în găsirea de soluții pentru comunitate, ar trebui să primeze în fața goanei după exerciții de imagine și politica de tip dâmbovițean practicată de unii ce se pretind apolitici.

Ovidiu Gh. Nemeș, Primar al municipiului Sighetu Marmației

CITESTE AICI CE S-A SPUS LA PREFECTURA.

CLICK AICI PENTRU DOCUMENTE 1, 2, 3.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.