DESCINDERI ÎN MARAMUREŞ – 18 percheziţii domiciliare la membrii unei rețele specializată în contrabanda cu țigări

0
1104

DESCINDERI ÎN MARAMUREŞ Polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației, sub coordonarea procurorului DIICOT – Biroul Teritorial Maramureș, împreună cu jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Maramureș, au efectuat 18 percheziții domiciliare, în diferite localități de pe raza județului Maramureș, în cadrul unei acțiuni complexe, având ca obiectiv destructurarea unei grupări infracționale organizate axată pe contrabandă cu produse accizabile din tutun de proveniență ucraineană.


În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale față de 24 de persoane care la această dată au calitatea de suspecți, prejudiciul adus bugetului de stat de membrii grupării infracționale fiind estimat la valoarea totală de 1.450.000 lei.

Loading...

În anul 2016, polițiști de frontieră din cadrul Sectorului P.F. Sighetu Marmației, sub coordonarea procurorului D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș, au demarat activități de monitorizare a unei grupări infracționale organizate formată din mai multe persoane, cetățeni romani și ucraineni, specializată în contrabanda cu țigări de proveniență ucraineană.

Din probele administrate până la această dată a rezultat faptul că, în perioada februarie 2016 – septembrie 2017, grupul infracțional organizat a traficat numeroase cantități de produse accizabile din tutun provenite din spațiul extra-comunitar (Ucraina) prin introducerea frauduloasă în țară, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

De asemenea, în urma unor acțiuni punctuale desfăşurate în această perioadă poliţiştii de frontieră au confiscat de la membrii grupării, cantitatea totala de 126.443 pachete de țigări de diferite sortimente, traficate din Ucraina, prejudiciul produs bugetului de stat însumând valoarea totală de 1.450.000 lei (incluzând accize, TVA şi taxe vamale).

Totodată, au fost indisponibilizate 19 autoturisme folosite de membrii grupului infracțional în activitățile ilicite de transport a țigărilor provenite din contrabandă.

Din cercetările efectuate a rezultat faptul că grupul infracțional a procurat, cu sprijinul unor cetățeni ucraineni, numeroase cantități de țigări din spațiul extra-comunitar, facilitându-le acestora introducerea ilicită în România prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.

Activitatea grupării era organizată de așa manieră astfel încât să permită o sincronizare perfectă între diferitele secțiuni ale grupării, reprezentate de persoanele cu atribuții de preluare şi de transport al produselor traficate direct din frontieră, de persoanele cu atribuții în depozitarea temporară a acestora la diferite locații de pe raza jud. Maramureș și de membrii grupării cu rol în coordonarea, transportul, supravegherea traseelor de deplasare înspre beneficiari și în livrarea efectivă la destinație.

În data de 27.09.2017, începând cu ora 6.00, polițiștii de frontieră delegați de procurorul D.I.I.CO.T. – Biroul Teritorial Maramureș au descins la 18 adrese aparținând membrilor grupării, pe raza judeţului Maramureș, față de care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și contrabandă.

În urma acțiunii au fost descoperite și ridicate în vederea confiscării sute de pachete de țigări de proveniență ucraineană, 12.000 euro si peste 14.000 lei, telefoane mobile și cartele de telefonie mobilă pentru rețele ucrainene și românești precum și înscrisuri care atestă implicarea celor în cauză în activități infracționale.

În prezent, procurorii D.I.I.CO.T. și polițiștii de frontieră din cadrul ITPF Sighetu Marmației desfășoară activități specifice în vederea identificării tuturor persoanelor implicate și a documentării întregii activități infracționale, la final urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale față de 24 de persoane care la această dată au calitatea de suspecți.

În cursul zilei de 27 septembrie, mai multe persoane vor fi aduse la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureș în vederea audierii și dispunerii măsurilor care se impun.

Lucrătorii Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației au fost sprijiniți în activitățile de efectuare a perchezițiilor domiciliare de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Maramureș.

Informaţii furnizate de ITPF Sighetu Marmaţiei

1 COMENTARIU

  1. O mare evaziune este si in domeniul produselor second-hand,mii de tone de marfa introdusa in oras fara acte vamale si vanduta fara a avea nici macar preturi expuse(ce sa mai vorbim de case de marcat,taxe si impozite).In 2017 sa gasesti magazine clandestine,in diverse spatii si chiar in plin oras,fara un cadru legal de protectie a consumatorului ( se vinde chiar si aparatura de uz casnic-defecta-,cica buna,pe incredere),fara preturi afisate (se negociaza ca la talcioc,dupa fata pe care o ai),deja tine de iresponsabilitate.Cum naiba sa ai un astfel de magazin in buricul targului,sa vinzi mobilier,aparatura,electronice,etc (multe mag. clandestine sunt chiar in zona Pietii Izvoarele,pe Vasile Alecsandri ) si chiar nimeni sa nu-ti bata la usa,nu ITM (vanzatorii lucreaza la negru,presupun,daca tot simuleaza doar existenta unor firme si a unui cadru legal ) dar nici macar Protectia Consumatorului? (clientul fiind pacalit in majoritatea cazurilor,apoi ne plangem ca statul nu incaseaza t.v.a si bani destui la buget).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here