AcasăEvenimentDeputatul PNL, Viorica Cherecheş: „Discriminarea transformă persoanele cu dizabilităţi în persoane cu...

Deputatul PNL, Viorica Cherecheş: „Discriminarea transformă persoanele cu dizabilităţi în persoane cu handicap”

spot_img

DISTRIBUIȚI

Deputatul PNL de Maramureş Viorica Cherecheş militează pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi. În ultima declaraţie politică făcută la Camera Deputaţilor, parlamentarul le-a vorbit colegilor despre necesitatea modificării normelor legislative în ceea ce priveşte drepturile acestei categorii de persoane.

„La data de 31 decembrie 2016, în România erau înregistrate 786.546 de persoane cu dizabilităţi, ceea ce reprezintă un procent de 3,45% din populaţia ţării.

Printre aceştia sunt numeroase persoane cu un handicap fizic sau somatic care ar putea să lucreze şi chiar îşi doresc acest lucru, numai că prejudecăţile şi lipsa rigurozităţii în aplicarea legii îi transformă din persoane cu dizabilităţi în persoane cu handicap”, a precizat parlamentarul.

Medicul Viorica Cherecheş susţine că nimeni din România nu are o statistică reală a persoanelor cu dizabilităţi care sunt active în câmpul muncii, precizează JurnalMM.

“România este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene de 10 ani şi la noi în ţară se aplică legislaţia europeană de incluziune şi protecţie a persoanelor cu dizabilităţi. Din păcate însă, doar declarativ aplicăm această lege pentru că angajatorii se feresc de această categorie a populaţiei şi refuză să o angajeze.

La nivel naţional nu există date statistice clare şi mai ales reale ale numărului de persoane cu dizabilităţi care sunt angajate.

În România există o falsă implicare a autorităţilor în ceea ce priveşte integrarea persoanelor cu dizabilităţi şi acest lucru se vede chiar de la intrarea într-o societate. Prin lege, doar instituţiile de stat sunt obligate să fie dotate cu rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi motorii dar, daţi-mi voie să vă spun că există şi persoane cu alt tip de dizabilităţi, de exemplu auditive sau vizuale. Prin simpla montare a unui covor tactil şi a unor plăcuţe, le-am uşura acestora viaţa şi accesul în instituţiile publice”, a mai adăugat medicul.
În ciuda faptului că articolele de lege care ar trebui să favorizeze această categorie de persoane sunt cunoscute, administratorii de firme se prevalează de portiţele legale din lege poentru a nu angaja persoane cu dizabilităţi.

“Deşi handicapul nu este cauzat de boala în sine, ci de interacţiunea dintre individ şi societate, deficienţa sau dizabilitatea sunt cele care contează în cea mai mare măsură. Cunoştinţele sau experineţa candidaţilor nu mai contează şi nu pot influenţa decât într-un procent nesemnificativ opinia angajatorului.

Chiar legislaţia în vigoare favorizează angajatorii care refuză încadrarea unor persoane cu dizabilităţi prin oferirea de opţiuni. Legea 448 din 2006 republicată în 2008 se rezumă la două posibilităţi: plata lunară către bugetul de stat a unei sume reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajate persoane cu handicap. Cea de-a doua opţiune este achiziţionarea de produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat în condiţiile prevăzute de lege.

Stimaţi colegi, ţin să vă reamintesc că acestor angajatori li se oferă legal o portiţă de scăpare şi astfel persoanele cu dizabilitate sunt transformate în persoane cu handicap chiar din cauza <scăpărilor legale>”, a mai spus Viorica Cherecheş.

Deputatul PNL spune că are astfel de persoane în anturaj, persoane cu dizabilităţi dar care au reuşit să înfrângă prejudecăţile celor din jur şi să realizeze ceva în viaţă, însă aceste exemple sunt extrem de rare, scrie JurnalMM.

“Cunosc persoane care s-au născut cu o dizabilitate de ordin fizic dar acest lucru nu le-a împiedicat să înveţe mai multe limbi străine şi să devină absolventi ai unei universităţi. Cu toate acestea, le-a împiedicat să se integreze în societate, să obţină un loc de muncă decent şi să se întreţină din punct de vedere material, degrevând astfel statul de importante cheltuieli anuale.

Prin atitudinea de care dau dovadă o mare parte dintre anagajatorii din România persoanele cu dizabiltăţi sunt transformate în persoane cu handicap.

În Dicţionarul Explicativ al Limbii Române, notiunea de dizabilitate este definită drept “Deficienţa senzorială, motorie, mintală sau orice altă infirmitate a unei persoane. În ciuda acestor deficienţe, aceste persoane sunt capabile să faca ceva util societăţii, fie singure , fie asistate…”

Cred că ar trebui să ne aplecăm mai atent asupra problemelor acestei categorii de persoane şi să nu le excludem din viaţa activă pentru că pot contribui pozitiv şi din punct de vedere economic la bugetul de stat.

Putem transforma aceste persoane din “asistate financiar” în contributori activi. Nu putem să-i discriminăm în continuare pentru că o mare parte dintre ei chiar îşi doresc să fie integraţi activ pe piaţa muncii”, a explicat deputatul.

La finalul declaraţiei politice, Viorica Cherecheş le-a propus colegilor ei parlamentari o revizuire a acestor articole de lege pentru le îmbunătăţii sau modifica pentru a fi cu adevărat utile celor pentru care au fost create.

“Împreună, trebuie să trecem în revistă legislaţia în vigoare şi să găsim soluţii viabile pentru a rezolva această problemă. Trebuie revizuite comisiile şi comitetele care au ca obiect de activitate reintegrarea persoanelor cu dizabilităţi, dar care nu au proceduri clare. Astfel se ajunge la situaţii în care două persoane cu handicap similar sunt încadrate în grad diferit de handicap sau persoane cu o invaliditate permanentă sunt evaluate periodic de membrii comisiei care nu fac altceva decât să constate că invaliditatea nu este reversibilă.

Trebuie să venim cu soluţii concrete pentru cei care doresc cu adevărat să muncească, să fie parte activă a societăţii româneşti. Suntem datori să evaluăm legislaţia de care dispunem şi să amendăm normativele care pot face diferenţa şi care pot astfel să elimine discriminarea care se practică în acest moment”, a concluzionat deputatul PNL de Maramureş, Viorica Cherecheş.

sursa info JurnalMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA