DEMERS ÎN BAIA MARE – Strada Piața 1 Iunie își va schimba numele în Piața Arhiepiscop Justinian

2
1248

DEMERS ÎN BAIA MARE  Autorităţile locale au decis să schimbe nomenclatorul stradal, astfel ca o stradă să poarte numele ÎPS Justinian. Astfel, Piaţa 1 Iunie devine Piaţa Arhiepiscop Justinian. Toate cheltuielile pentru schimbarea cărţilor de identitate şi a documentelor în care figurează adresa cu această denumire urmează să fie suportate de la bugetul local, conform Adevărul.ro.

Loading...

Arhiepiscopul Justinian Chira a fost o personalitate marcantă a Bisericii Ortodoxe Române. Acesta s-a născut la 28 mai 1921, în Plopiş şi a trecut la cele veşnice în urmă cu un an, pe 30 octombrie 2016. El a fost episcop român, membru al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În anul 1941, Ioan Chira a intrat ca frate la Mănăstirea Rohia, unde în anul 1942 a fost uns în monahism, sub numele Justinian. Tot în 1942 a fost hirotonit ierodiacon, apoi, în 1943, ieromonah. Între anii 1944 şi 1973 a fost stareţul mănăstirii, iar la 11 iunie 1973 a fost numit episcop-vicar al Episcopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, cu titlul Maramureşanul. În data de 27 septembrie 1990, Sfântul Sinod a reînfiinţat Episcopa Maramureşului şi Sătmarului şi l-a numit episcop eparhiot pe Iustinian Chira.

În noua slujire, a înfiinţat un seminar teologic în Baia Mare şi a iniţiat foaia eparhială Graiul Bisericii Noastre. Activitatea de 37 de ani de slujire a Episcopului Justinian Chira a fost răsplătită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care a decis să i se acorde titlul de arhiepiscop onorific al Episcopiei Maramureşului şi Sămarului. IPS Justinian Chira a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani. Mormântul Înaltpreasfinţitului se află la Mănăstirea Rohia.

Sursă info și foto.

Citește și:http://actualmm.ro/program-oficial-1-decembrie-baia-mare-pranz-traditional-si-regal-folcloric-centrul-vechi-aprinderea-luminilor-pe-bradul-baimarenilor-si-inaugurarea-iluminatului-ornamental/

Te-ar putea interesa și: http://actualmm.ro/super-concertca-pe-vremuri-holograf-iris-si-compact-3-decembrie-de-la-ora-18-00-centrul-vechi-din-baia-mare/

2 COMENTARII

  1. Doar asta ne lipsea,in rest le aveam pe toate.Eu inca astept strada Parcurilor Industriale si sper sa nu treaca 95 de ani de dupa 1989.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here