DECIZIE – „Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii”, programul local prioritar al municipiului Baia Mare

0
616

Programul „Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii” este începând de astăzi, 29 ianuarie, programul local prioritar al Municipiului Baia Mare. Asta după ce în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local aleșii băimăreni au aprobat în unanimitate un proiect de hotărâre care prevede acest lucru.

Municipiul Baia Mare a intrat în etapa finală a competiției pentru nominalizarea de Capitală Europeană a Culturii în 2021 alături de alte trei orașe din România. Este vorba despre Cluj-Napoca, Timișoara și București.

La câteva zile după ce Comisia Europeană a publicat raportul juriului de experți independenți care au evaluat cele 14 candidaturi depuse pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare a arătat astăzi că își dorește cu adevărat să câștige competiția europeană.

Astfel, autoritatea băimăreană a mai făcut un pas spre a-și susține cauza și, la inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, consilierii locali au aprobat ca programul „Baia Mare – Capitală Europeană a Culturii” să devină unul prioritar pentru municipiu. Raportul prezentat de Comisia Europeană cuprinde evaluarea generală a tuturor candidaturilor, lista scurtă a oraşelor candidate care urmează a fi evaluate mai departe şi recomandările pentru oraşele care se află în etapa finală a competiției.

„Raportat și la precizările pe care le-a făcut juriul cu privire la fiecare dintre orașele care au depus proiecte de candidatură, vreau să vă spun că am o satisfacție să văd că lucrurile funcționează și din această perspectivă în direcția pe care am intuit-o eu. Vreau să le mulțumesc încă o dată celor care s-au implicat în elaborarea proiectului de candidatură, celor care au prezentat caietul de candidatură și celor care au făcut ca municipiul Baia Mare să fie prezentă pe lista scurtă pentru nominalizarea pentru Capitală Europeană a Culturii în 2021. Dacă citim printre rânduri vedem foarte bine faptul că avem în primul rând de demonstrat, până în luna august, câteva lucruri importante, câteva proiecte pilot pentru a putea să obținem această nominalizare. Deocamdată, cred că dacă mai așteptăm să mai facem ceva după luna august sau să mai construim ceva după luna august le facem degeaba. Până în luna august tot ceea ce am propus în caietul de candidatură trebuie să funcționeze, cel puțin la nivel pilot, pentru că lucrurile acestea trebuie să le prezentăm”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

În cadrul ședinței de Consiliu Local de astăzi, 29 ianuarie, primarul Cătălin Cherecheș a punctat proiectele care devin prioritare și au fost înscrise în caietul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

„O prioritate devine Parcul pentru Industrii Creative, Colonia Pictorilor și cred că este foarte important , pentru că juriul a fost paradoxal mai conservator decât ne așteptam și pentru că avem resurse conservatoare suficiente în municipiul Baia Mare, și este momentul în care trebuie să facem o platformă de susținere din zona de cultură locală spre Baia Mare 2021 astfel încât să ne acoperim toate nevoile pe proiecte, persoane implicate, specialiști ș.a.m.d. Va trebui și cu cei din Consiliu Local care sunt calați pe zona de cultură, și aici mă refer la Laura Ghinea, la domnul Teodor Ardelean, la doamna Elena Cărăușan, să intrați împreună cu colegii de la Fundația Baia Mare 2021 în procesul de selecție a celor care vor fi specialiști pe diverse tipuri de proiecte astfel încât să-i putem aduce pe cei mai buni din Baia Mare sau din altă parte alături de noi. Cred că în acest fel vom putea avea succes”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Organizarea selecției finale a competiției susținute de Comisia Europeană va avea loc în luna august al acestui an.

Simona Vasiac

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.