DE INTERES – Două noi scrisori trimise de Cătălin Cherecheș: „Săptămâna viitoare sper ca Dumnezeu și judecătorii să ne aducă împreună, ca o mare familie, acasă în Baia Mare”

4
2092

Două noi scrisori trimise de Cătălin Cherecheș băimărenilor au fost postate pe contul de Facebook al primarului băimărean de către echipa sa. Vă redăm mai jos, integral, cele două scrisori:

Scrisoarea 15, din 25 mai 2016:

De multă vreme mi se spunea că orele de somn înainte de miezul nopții sunt cele mai importante. Dar, de 25 de ani, am ignorat recomandarea. Aseară, ajungând de la Baia Mare în universul meu din arestul Cluj, mâhnit, dezamăgit, scârbit, am deschis poarta de intrare și…. dezastru.

Mascați. Forfotă. Mizerie. Noroi. Putoare infernală. Subsolul – demisolul în care locuim a fost inundat masiv. “Apă” până la genunchi. Merg spre celulă, intru și, datorită colegului meu Ioji, doar celula noastră a rămas curată. Eu fusesem în instanță și pe drum toată ziua, iar el se lupta cu apa și mizeria. Uneori, aici găsești oameni mai de calitate decât unii aflați în libertate…

Revenind la somn, obosiți fiind, eu de gânduri, colegul meu de celulă de la muncă, am adormit înainte de ora 23.00 și acum, dimineață, simt puterea și curajul să o iau de la capăt în lupta împotriva nedreptății, umilinței și a urii. Și o fac cu iubire și cu credință.

Cu drag,

Cătălin
Scrisoarea 16, din 26 mai 2016:

Dragii mei,

filmul meu, uneori de acțiune, alteori de comedie, dar în esență o dramă, a oferit astăzi o nouă secvență. Mutarea mea de la Cluj la Gherla. Intuiam că va veni acest moment după 30 de zile de arest. Mă gândeam că, după ce unii realizează că am rezistat în arestul de la Cluj, îmi vor oferi o nouă provocare: Gherla. Dimineață, am fost anunțat de agentul arestului că la prânz voi fi transferat. Am avut același sentiment ca și în momentul în care mă trimiteau părinții mei în taberele pionierilor în perioada comunistă, când aveam 10 – 11 ani. Mi-am făcut bagajele și, împreună cu încă trei colegi de arest, am pornit spre Gherla, alături de doi polițiști cărora le mulțumesc pentru omenie.

După un drum de 40 de minute, ajungem în fața penitenciarului Gherla. Loc plin de istorie, loc sfânt al Transilvaniei și României, loc în care au fost încarcerați mulți dintre cei care azi sunt eroii noștri, sunt modelele noastre de moralitate, de demnitate, de bărbăție. Mi-au trecut prin minte momentele în care, copil fiind și venind cu părinții mei spre Cluj, priveam clădirea imensă și sumbră a penitenciarului Gherla cu teamă, cu groază. Dar astăzi, iată-mă aici, intrat între ziduri, cu curiozitate și plin de suspans. Am descoperit un mic orășel, cu deținuți de toate felurile, dar cu personal absolut admirabil. După procedura de primire am fost repartizat într-o cameră care mi-a adus aminte de copilăria mea. O cameră (celulă) curată, zugrăvită abundent în alb, cu ziduri înalte de cinci metri, cu geam cu boltă, cu gratii duble, cu o măsuță din fier. Dar, repet, curat. Oricum, intrând, primul lucru pe care l-am făcut, gospodar fiind, a fost să spăl cu detergent pe jos, să spăl masa, baia, ramele la pat, să dezinfectez tot. Dacă în oraș nu mă lasă unii încă să vin și să fac curățenie, să tund iarba și să asfaltez, măcar să-mi consum energia și spiritul gospodar aici. Sper că totuși în câteva zile să ne revedem.

M-am bucurat să îl revăd pe fostul meu coleg de celulă de la Cluj, pe Laurențiu (recidivistul cu 14 ani de temniță comunistă). A venit la vizetă, o ușiță de 20 de cm pe 10 cm în mijlocul ușii, să mă vadă. Era bucuros, emoționat. E omul căruia îi sunt recunoscător că în cele mai cumplite zile, primele zile de arest, alături de Mitică, de Joji, de bătrânul Maier, de Edi, mi-au readus zîmbetul pe față.

Apoi, terminând cu munca administrativă spre ora 18.00, m-am așezat la masă ca să vă scriu. Mă bucur că soarele apunând străbate printre gratii în celulă, mă bucur să pot vedea cerul după 30 de zile de stat într-un subsol, în arestul de la Cluj. Stând cu foaia albă în față și gândindu-mă la voi toți, cei dragi, mi-am amintit de taberele din copilăria mea, la Bucșoaia, în Moldova, de forumul pionierilor de la Vișeu sau Pitești, de excursiile de pe Valea Vaserului din perioada adolescenței. Brusc, se deschide ușa și intră trei agenți, unul cu un ciocan mare din lemn cu capul tot din lemn în mână. Am crezut pentru moment că sunt pe peronul gării și vor să verifice roțile trenului. De fapt, era ciocanul cu care se bate în gratiile duble ca să se constate integritatea, rezistența lor. Cum să-ți pierzi moralul? 🙂 Așa că totul are o doză de farmec și asta mă face să zâmbesc și să sper și să cred în voi.

Da! Cred în voi, băimărenii adevărați care nu vă veți lăsa păcăliți și mințiți. Și vă rog, pentru mine, pentru oraș și pentru o Românie normală să dați încredere oamenilor mei din Coaliția pentru Baia Mare. Dați-mi o echipă ca să pot, indiferent de necazuri și dușmani, să duc mai departe proiectele pentru Baia Mare și pentru Maramureș. Vă sunt recunoscător pentru încrederea cu care mă onorați, dar vă rog să nu mă lăsați singur în fața celor răi și să dați votul vostru în duminica alegerilor, în 5 iunie, echipei mele, Coaliției pentru Baia Mare – o echipă de oameni care știu ce au de făcut pentru ca proiectele mele să fie realizate atât pentru oraș cât și pentru județ.

Vă mulțumesc și vă iubesc,

Cătălin

PS: Săptămâna viitoare sper ca Dumnezeu și judecătorii să ne aducă împreună, ca o mare familie, acasă în Baia Mare, acasă în Maramureș. Am încredere în instanțele din țara noastră și, mai ales, am încredere în Dumnezeu!

ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

4 COMENTARII

  1. Prietene,mare greseala sa ai incredere deplina in instanta,mai ales ca un intreg sistem te vrea rapus.Pe vremuri exista si o vorba,instanta in general ia de bun rechizitoriul.Un fel de copy-paste si gata.Motanul a avut cei mai buni avocati posibili si a luat maximul,deci pe o astfel de logica si daca s-ar fi aparat singur rezultatul ar fi fost la fel.O curte cu jurati sunt convins ca ar privi altfel lucrurile si daca ar exista in constiinta lor o mica indoiala privind desfasurarea lucrurilor totul ar conta.Asa se intampla peste ocean in State si stiu ei de ce au ajuns sa creada in sistemul lor.La noi, unul sau doi prieteni daca au boala pe tine si tu esti intr-o functie publica,iar tu desigur lucrezi cu ei (mare greseala sa amesteci relatiile private cu cele de munca),esti deja o potentiala victima.E cuvantul lor impotriva cuvantului tau.Poligraful,e asa un fel de cioaca,il foloseste sistemul doar cand ii convine.Cand nu doreste sa o faca cel care trebuie testat pentru sinceritate isi aduce adeverinta medicala ca nu-i rezista inimioara (la denunt sigur ii rezista).Deci,atentie.Iar ca raspuns la scrisoarea ta iti spunem ca multi dintre cei pe care i-ai considerat apropiati te-au tradat inca din prima zi iar orasul incepe sa arate rau.Cica nu sunt bani.Cresc iuliscutele prin tot orasul, nimeni nu mai coseste iarba,ce se degradeaza nu se mai repara,iar contracandidatii tai se intrec in minciuni,ba ca ce vor face,ba se plang de greaua mostenire.Pai ori suntem in stare,ori nu mai suntem.

  2. Succes Catalin Chereches si echipei tale si orice s-ar intampla, vom fi alaturi de tine si de adevar.
    Nu as vrea sa dezamagesc pe nimeni, dar eu NU AM INCREDERE IN JUSTITIA ROMANA. Am avut un proces cu ceva timp in urma, rezultat dintr-un conflict de munca si l-am pierdut. Eu am avut de partea mea dreptatea, iar reclamatul a avut bani sa pompeze acolo unde trebuie si…a iesit victorios.Dupa un timp, intalnindu-ma cu un prieten avocat si relatand patania mea, mi-a spus:”De ce nu ai venit direct la mine si lucrurile se rezolvau altfel?”
    De ce trebuie sa ajunga un om umilit in ultimul hal si sa lupte din rasputeri pentru a-si demonstra nevinovatia? Toate aceste mizerii sper sa aiba un sfarsit. Si atunci sa raspunda si cei ce judeca, sau se fac ca judeca intr-un fel, sau in altul.

  3. Stimati ziaristi, ce am de gand sa va scriu aici trebuie urmarit cu MAXIMA SERIOZITATE deoarece adevaratii dusmani ai primarului nostru sunt in continuare foarte putin cunoscuti de catre baimareni! Domnilor, de interesele ROMALTYN MINING in Baia Mare si despre refuzul domnului primar de a accepta prelucrarea cu cianuri chiar pe teritoriul orasului nostru am uitat asa de repede? Inca nu avem dovezi in acest sens, dar va recomand tuturor celor din Coalitie sa faceti sapaturi in acest sens si sa faceti asta cat mai repede! Posibil sa dati peste informatii mai pretioase decat tot aurul din Baia mare! Romaltyn Mining este controlata de Polyus Gold, companie ce apartine oligarhului rus Mihail Prokhorov, un mega-rechin economic! Vreau sa stiti ca adversarii politici ai lui Chereches sunt mici copii pe langa sforile trase de asasinii economici ai orasului si tarii noastre, delegatia rusa a lui Prokhorov! Sunt sanse de peste 90% ca acestia sa fi dat bani acolo “unde trebuie” pentru inscenarea facuta lui Chereches! Daca va pleca Chereches, oricine altcineva ar fi primar in locul lui, ar accepta imediat “oferta de nerefuzat” a oligarhului rus: cianura, poluare si boli! Sa servim interesele monstruoasei hidre ruso-bolsevice de trista amintire? Asta vrem?

  4. ATENTIE! Daca prin absurd Tagarlas iese primar, orasul nostru o sa fie mai poluat ca inainte de 89! Asta si cu slugile lui din PNL nu cred ca vor avea nici o ezitare in a lua spagi de la capii ROMALTYN si de a readuce cianura in oras! Ar putea fi mai rau decat la ROSIA MONTANA! Spun asta pentru acel mic procent de fraieri care cred ca Chereches nu merita sa ne fie primar! In speranta de a le resuscita mintea si constiinta…..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.