MOȘTENITORI – Cum se face succesiunea la tronul Casei Regale

0
408

Regele Mihai a predat succesiunea la tron Principesei Margareta, de altfel prima în linia succesiunii și prima fiică a Regelui. Principesa Margareta a fost desemnată încă din 30 decembrie 1997 să îi succeadă Regelui Mihai în toate drepturile.

De asemenea, în anul 2007, Regele Mihai a modificat Statutul Casei Regale și a stabilit noua linie de succesiune. Noile reguli permit moștenirea dinastică pe linie feminină și căsătoriile membrilor familiei regale cu persoane fără sânge albastru, adică confirmă situația din familia Regelui Mihai. Niciuna dintre fiicele Regelui Mihai nu s-a căsătorit cu o persoană de rang înalt.

Întrucât Principesa Margareta este prima fiică a Regelui aceasta a devenit în mod oficial moștenitoarea tronului.

Potrivit termenilor dinastici, în prezent Margareta rămâne Principesă, Custode al Coroanei și Șeful femeie al Casei Regale, iar soțul ei devine Principe Consort Radu. Se folosește această titulatură deoarece articolul 1 din Constituție stipulează că România este republică și nu monarhie.

Principesa Margareta s-a născut, în exil, la Lausanne, în Elvetia, pe 26 martie 1949. Este Principesa moștenitoare a României, prima fiică a Majestăților Lor Regele Mihai I și Regina Ana ai României. După o viaţă în exil, Principesa Margareta a păşit pentru prima oară pe pământ românesc în ianuarie 1990, imediat după căderea dictaturii.

digi24.ro

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.