Acasăoameni noiCULTURĂ - Ziua internațională a muzeelor

CULTURĂ – Ziua internațională a muzeelor

spot_img

DISTRIBUIȚI

La 18 mai 2016, Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) invită toate muzeele lumii – mari sau mici, din mediul urban sau rural, dedicate artelor sau științelor – să sărbătorească Ziua internațională a muzeelor, o legătură complexă între oameni și mediul înconjurător.

Muzeul de Istorie Naturală din Viena, ale cărui colecții acoperă o suprafață de 8.700 de metri pătrați, acesta fiind unul dintre cele mai importante muzee ale lumii; cele mai vechi colecții de artefacte au fost adunate cu peste 250 de ani în urmă.

Tema din acest an se intitulează ”Muzeele și peisajele culturale” și este, totodată, și tema Conferinței Generale a Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), ce se va desfășura la Milano, în Italia, între 3 și 9 iulie 2016, se arată pe site-ul http://network.icom.museum.

Tema din acest an evidențiază responsabilitatea muzeelor nu numai asupra colecțiilor lor, ci și asupra mediului înconjurător, care include orașele, satele și comunitățile cărora le aparțin, și le invită să promoveze și să împărtășească atât propriile lor colecții, cât și patrimoniul cultural și natural din jurul lor. Muzeele de toate tipurile pot contribui la dezvoltarea durabilă, prin consolidarea legăturilor dintre oameni și mediul înconjurător.

Stabilită în 1977, la inițiativa Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), Ziua internațională a muzeelor are ca obiectiv promovarea și aducerea la cunoștința publicului a rolului acestor instituții de cultură în dezvoltarea societății. Este, totodată, un eveniment menit să întemeieze și să consolideze relațiile de cooperare dintre muzee, profesioniștii acestora și public. Muzeele au un potențial unic în abordarea diferitelor culturi, constituindu-se într-un loc predilect pentru înțelegerea lor aprofundată, într-o manieră interdisciplinară, dar și în ceea ce privește sensibilizarea oamenilor iubitori de cultură din întreaga lume.

Comitetul consultativ al ICOM alege în fiecare an tema pentru desfășurarea evenimentului, ce poate atinge subiecte precum globalizarea, populațiile indigene, reducerea decalajelor culturale și grija pentru mediul înconjurător. De-a lungul anilor, evenimentul a reunit un număr tot mai mare de muzee din întreaga lume. În 2009, au participat aproximativ 20.000 de muzee din 90 de țări. În 2012, numărul muzeelor participante a ajuns la 30.000 din 129 de țări. În 2015, mai mult de 35.000 de muzee au participat la acest eveniment, ce s-a desfășurat în 145 de țări.

Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) este organizația internațională a muzeelor și a profesioniștilor din domeniul muzeelor, care se angajează să conserve și să asigure continuitatea și punerea în valoare a patrimoniului cultural și natural mondial, actual și viitor, material și imaterial. Creat în 1946, ICOM este o organizație neguvernamentală, cu sediul la Paris, aflată într-o relație formală de asociere cu UNESCO și care se bucură de un statut special, pe lângă Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC).

Cei peste 30.000 de membri ai ICOM, din 20.000 de muzee, activi în 171 de comitete naționale și internaționale, colaborează la activitățile organizației, atât pe plan național și regional, cât și pe plan internațional: ateliere, publicații, programe de formare, programe de parteneriat și de promovare reciprocă a muzeelor, inclusiv prin evenimentele organizate cu ocazia Zilei internaționale a muzeelor. Pentru întărirea activității lor, unele comitete naționale sunt grupate în organizații regionale.

Organizate atât în ziua de 18 mai, cât și în jurul acestei date, evenimentele și acțiunile prilejuite de Ziua internațională a muzeelor pot dura întreaga zi, un weekend sau chiar o săptămână. În acest context, este organizat și evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronat, în mod tradițional, de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional. În jur de 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul, anul acesta având loc la 21 mai 2016.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA