CU OCHII PE EI – Cherecheș critică dur curățenia din Baia Mare și a depus plângere penală pentru redeschiderea circulației în Centrul Vechi

3
2912

Primarul ales al municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a luat astăzi, 20 februarie, atitudine vizavi de decizia abuzivă prin care a fost redeschisă circulația în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare. În acest sens, acesta a declarat că a depus deja un denunț penal împotriva celor care au permis ca, printr-o decizie a unei comisii cu caracter consultativ, Centrul Istoric să fie transformat în bandă de rulare pentru mașini.

În cadrul întâlnirii avute cu reprezentanții mass-media, acesta a criticat dur modul în care firma care se ocupă de serviciile de salubrizare operează în municipiul Baia Mare.

Cătălin Cherecheș și-a exprimat indignarea pentru modul în care cei din administrația locală, viceprimarul cu atribuții de primar, adjunctul de viceprimar dar și directorii din primărie și-au arătat disprețul față de istoria municipiului Baia Mare.

„Cred că gestul pe care l-a făcut autoritatea locală în 2013-2014 de a transforma în zonă pietonală Centrul Istoric al municipiului a fost un semn de apreciere față de istoria orașului nostru și un semn de civilizație. Consider că, într-adevăr, sunt multe nevoi, inclusiv aceea de a avea parcare în Centrul Istoric, dar asta nu înseamnă că trebuie să demolăm clădiri istorice în această zonă, nu înseamnă că trebuie să facem compromisuri cu civilizația în acest oraș doar pentru a putea parca mașina în fața unor cârciumi. Cred că este foarte important să gândim în perspectivă modul în care orașul se dezvoltă și tocmai din acest motiv am și inițiat, ca și primar al municipiului Baia Mare, un studiu de fezabilitate și un proiect de reabilitare al acestui spațiu. Și, dacă îmi aduc aminte, inclusiv Consiliul Local a refuzat ca în această zonă să fie o parcare subterană și o subtraversare a Centrului Istoric. Probabil că vor relua acum în discuție această idee și, bineînțeles, lucrurile vor trebui regândite aici, așa cum este acea îndoielnică fântână arteziană despre care nu știm ce reprezintă sau alte lucruri tratate derizoriu, cum ar fi terase făcute de prost gust și alte funcțiuni care nu își au locul în Centrul Istoric”, a spus Cătălin Cherecheș.

Primarul ales al municipiului Baia Mare este de părere că forul decizional, mai exact Consiliul Local, trebuie să își exprime o părere vizavi de aceste abuzuri care s-au făcut, modificarea zonei istorice în parcare făcându-se fără a ține cont de legea monumentelor istorice și fără consultările comisiilor de care erau nevoie.

Circulația a fost închisă în perimetrul respectiv în anul 2014, din dispoziția primarului de la acea vreme, Cătălin Cherecheș. Legal, circulația s-ar fi putut redeschide chiar și cu această dispoziție.

„Se putea rezolva acest lucru la un moment dat, dacă exista o voință atât de mare a celui care e interimar în acest moment. Nu s-a întâmplat acest lucru decât într-un mod ilegal și ocult, lucru pentru care mi-am permis să depun un denunț penal împotriva celor care au făcut această mizerie în Centrul Istoric al municipiului. Asta nu înseamnă că nu trebuie respectate nevoile de a avea parcări dar nici nu înseamnă că trebuie în Centrul Istoric, fix într-o zonă total protejată să faci acest lucru. Sunt suficiente zone unde puteau fi, ca și funcțiune, stabilite locuri de parcare, malurile Săsarului sau chiar și subsolul zonei Pieței Libertății cu un subteran sau în alte zone în care sunt gândite și sunt proiectate astfel de locuri de parcare”, a declarat Cătălin Cherecheș.

În cadrul întâlnirii cu mass-media, Cătălin Cherecheș a criticat dur modul în care se face curățenie în municipiul Baia Mare. Primarul ales al municipiu a arătat că în acest sens va depune inclusiv o sesizare în Consiliul Local, serviciile de curățenie reducându-se în ultima perioadă la un sfert.

„Din punctul meu de vedere este un afront la siguranța cetățeanului. Este o chestiune care ține de modul în care directorii sau interimarii de prin primărie înțeleg ce înseamnă curățenia și civilizația. Dacă ei nu știu întotdeauna când să facă duș, când să spele hainele sau nu și-au făcut acasă vreo curățenie și toată viața au stat în chirie înseamnă că nu prea pot să facă prea multe lucruri pentru oraș. Aici cred că va trebui să intervină tot Consiliul Local într-un mod foarte hotărât și probabil va trebui luat în calcul și rezilierea contractului de salubrizare cu societatea Drusal dacă se consideră că nu și-au făcut treaba. (…) Cred că este o chestiune care ține de bătaie de joc. Mai mult decât atât, astăzi am o totală neîncredere în modul în care se rezolvă problemele în primărie. Am o mare neîncredere în domnul Marinel Rob și am o mare neîncredere în modul în care înțelege domnia sa să rezolve problemele orașului. Am o mare neîncredere în ceea ce se va întâmpla în continuare pentru că nu văd nimic bun la orizont din ceea ce ne prezintă public domnia sa. Dânsul cred că nu înțelege ce înseamnă administrarea unui oraș și, din păcate, nu există nici forța și coeziunea politică pentru a rezolva în Consiliul Local problemele gestionării municipiului Baia Mare”, a punctat primarul ales al municipiului Baia Mare.

La finalul declarației susținute în fața reprezentanților mass-media, Cătălin Cherecheș a vorbit și despre măsura controlului judiciar, măsură sub care se află momentan. Primarul ales al municipiului Baia Mare a arătat că mâine, 21 februarie, va depune o nouă solicitare de schimbare a măsurii, dând exemplul primarului din Brașov, căruia i s-a ridicat măsura controlului judiciar chiar dacă se afla într-o situație mult mai gravă.

Cătălin Cherecheș a mai susținut faptul că nu va ezita să își manifeste dreptul constituțional la petiție, fiecare abuz făcut de către administrația județeană sau locală urmând a fi semnalat în instanță sau la instituțiile statului.

„Eu consider că oamenii aceștia nu înțeleg de frica cetățenilor care îi votează, înțeleg doar de frica cătușelor sau a pușcăriei. Le spun eu ceva, celor care m-au aruncat în pușcărie și celor care și-au bătut joc de oraș. La pușcărie vor fi liniștiți, o să aibă și căldură și mâncare. Să le fie frică doar când ies și când cetățenii orașului de care și-au bătut joc o să le întoarcă spatele și o să le arunce vorbele pe care le merită. Eu cred totuși într-o așezare și normalizare a lucrurilor care țin de administrarea orașului. Cred că orașul trebuie să revină la starea de civilizație pe care a avut-o și lucrurile trebuie să fie tratate într-un mod echilibrat, inclusiv din punct de vedere politic. Este prea multă politică și ceartă și prea puțină orientare înspre problemele reale pe care le au cetățenii orașului”, a punctat Cătălin Cherecheș.

ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

3 COMENTARII

  1. Lipsa curateniei pe strazile din Baia Mare este in acest moment un fapt care ne provoaca un dezgust amar, dar si teama ca ne intoarcem in starea de lene si mizerie specifica oraselelor de provincie. Oare chiar numai un om este capabil in acest oras sa rezolve aceasta problema? daca nu mai este primar catalin Chereches, ceilalti reprezentanti ai Primariei nu fac nimic? Dar alesii din Consiliul local? Niciunul nu are nimic de zis si de facut? Chiar ma intreb de ce i-am votat!!! Trotuarele sunt pline de mizerie, noroi, strazile sunt pline de praf, noroi, ce a ramas dupa topirea zapezii. parcurile de joaca sunt murdare, strazi pline de gropi. Ar trebui sa demisioneze toti macar din onoare. Sau nu o au?!?!

  2. Câte energii risipite inutil, dezbinare și ură ce epuizează generații și generații de români… destin sau opțiune???!!!

  3. Ninge.Ghinion.Noi de fapt cu toate administratiile liberale sau pro-liberale ( Rob)am avut si o sa avem ghinion.Barbul,liberalul care alimenta cu merinde liberalii din sectiile de votare,din cate am aflat zilele trecute,a renuntat la serviciile firmei de deszapezire.Atata poate omul.Vina pentru sustinerea lui Rob o poarta si C.C,nu de alta dar e greu sa administrezi orasul cu vreun inginer care a fost contopist de birou sau cu vreun avocat preocupat mai mult de viata personala,decat a cetatenilor,pe modelul Klaus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.