AcasăActualitateSocialCU MUCUL LA DEGET - Autorităţile judeţene caută soluţii disperate pentru a...

CU MUCUL LA DEGET – Autorităţile judeţene caută soluţii disperate pentru a finaliza la timp proiectele finanţate din bani europeni

spot_img

DISTRIBUIȚI

În ciuda faptului că au primit o extensie de şase luni pentru a finaliza depozitul ecologic de deşeuri, autorităţile judeţene fac eforturi disperate să se încadreze şi în acest termen. Dacă la şedinţa de Consiliu Judeţean de miercuri, 27 ianuarie, s-a propus utilizarea excedentului bugetar aferent anul 2015 pentru asigurarea de lichidităţi în cadrul acesui proiect, în aceeaşi şedinţă preşedintele Consiliului Judeţean le-a propus consilierilor încă un „compromis”.

„Am să vă mai propun în şedinţa viitoare ceea ce am discutat deja cu colegii din executiv şi cu domnii din executiv utilizarea ce-a mai rămas din credit pentru acest proiect, pentru cofinanţări proiecte şi dacă va fi necesar şi autorizarea restului de credit neautorizat de 40 de milioane de lei tot pentru această componentă a cofinanţării. Nu ştim cum vor evolua lucrurile cu cererile de rambursare şi nu vrem să rămânem descoperiţi şi să nu avem de unde să punem banii necesari să plătim, potrivit graficelor de lucrări asumate. Cred că asta este o abordare eficientă astfel încât să putem finaliza în cel mai scurt termen aceste lucrări”, a precizat Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.

Indiferent de stadiul în care se vor afla lucrările, la data de 30 iunie trebuie oprite pentru că tot ce va depăşi această dată nu va mai fi decontat de Uniunea Europeană. Mai mult, dacă proiectul nu va fi finalizat, România va suferi grave consecinţe din partea Comisiei Europene, cosecinţe asumate odată cu aderarea la UE.

„Chiar dacă lucrările se vor termina în luna mai, iunie, le vom închide. Chiar dacă vom avea de semnat pentru că este lansată deja procedura de achiziţie a operatorului pe Centrul de management integrat al deşeurilor cu termen de deschidere 10 martie 2016. Până la momentul la care se va putea face efectiv operarea, va mai trece ceva timp, pentru că viitorul operator, cel puţin pe Centru, are un termen de 120 de zile în care trebuie să-şi realizeze achiziţiile, trebuie să-şi obţină avizele pentru că va trebui să aibă acord de mediu şi toate celelalte. Deci este o preocedură de durată şi dacă nu reuşim să închidem într-un timp scurt aşa cum ne-am asumat de altfel şi cum este posibil, riscăm ca anul 2017 să fie un an în care împotriva României să fie declanşată procedura de Infringement pentru nerespectarea unor obligaţii asumate prin contractul de aderare la Uniunea Europeană”, a recunoscut Ciceu.

Utilizarea restului de bani din împrumutul contractat de Consiliul Judeţean în urmă cu doi ani va fi supusă aprobării consilierilor în şedinţa programată pentru primele zile ale lunii februarie, atunci când pe ordinea de zi se va afla şi votarea bugetului propriu pentru anul în curs. Banii, care vor fi recuperaţi la final de la UE, vor fi utilizaţi pentru finalizarea proiectului Sistemului de management integrat al deşeurilor.

Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA