AcasăMARAMURESUL ISTORICCRĂCIUNUL PE RIT VECHI: Află obiceiurile la ucrainenii huțuli de pe Valea...

CRĂCIUNUL PE RIT VECHI: Află obiceiurile la ucrainenii huțuli de pe Valea Ruscovei și Valea Vișeului (FOTO)

spot_img

DISTRIBUIȚI

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc doar in luna  ianuarie Naşterea Mântuitorului. Calendarul pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de cel oficial, la care Biserica Ortodoxă Română a trecut pe 1 octombrie 1924. 

Aceste sarbatori  dupa rit vechi, sunt  precedată de Ajun, pe data de 6 ianuarie când copiii şi tineri merg cu colindul la rude şi prieteni. Sarbatorile sunt precedate dupa o saptamana de Anul nou, iar mai apoi Boboteaza. Precum si alte obiceiuri la ucrainenii  hutuli de pe Valea Ruscovei, si nu numai,  sarbatorile de iarna sunt manifestari  creatoare ale spiritualitatii rurale, in care diferitele evenimente din viata obstii sau individului sunt inaltate la stratul de simbol.

In cadrul obiceiurilor de iarna, pe Valea Ruscovei  in comunele  Poienile de sub Munte, Repedea si Ruscova, Valea Viseului in comuna Bistra, Crasna  si alte localitati din Maramures si din tara,   se celebreaza Nasterea Mantuitorului (Craciunul), prin colinde religioase. Cei dintai care vestesc Nasterea Mantuitorului sunt copii.

viflaim 1 RepedeaInainte de inserare ei umbla cu colinda pe la casele oamenilor. Fiecare grup de copii isi incepe colinda doar dupa raspunsul dat de gazda la intrebarea: „Mojno kolieaduvate’’   primiti colinadatorii?” .

Dupa raspunsul afirmativ al gazdei, colindatorii incep  colinda,  gazda ii invita in casa, sunt serveti  cu cozonac, suc si le multumeste pentru colida oferindu-le o rasplata in bani.

Presedintele Fundatiei Uniunea Hutulilor din Romania VASILE POPOVICIDupă ce se întorc la casele lor,   întreaga familie se reuneşte la o masă de post, denumită „Cina Sfântei seri”. ( seatei veciur). Ziua Ajunului de  Craciun este o zi de post, se mananca mancare de post precum sarmalele cu ciuperci, compot din prune uscate etc.

Gospodinele pregătesc  variate  feluri de mâncare.    Tradiţionale sunt sarmalele (holubti), cozonacul , afumaturile. compotul de prune afumate.

Noaptea, la ora 24:00, se merge la   slujba bisericească de la miezul nopţii. După  slujba,   se colindă la casele rudelor şi prietenilor.

A doua zi,  dimineaţa de Crăciun, credincioşii merg din nou la biserică, unde tinerii, in jurul orelor 13  vin cu Viflaimul, colinda si doneaza o anumita suma de bani bisericii, bani stransi de la cei care au fost colindati, după care se intorc acasa si  iau masa tradiţională care, de data aceasta, include sarmale cu carne,  preparate din porc, peşte, ciorbe, borşuri. Bineinteles ca de la masa nu lipseste si paharelul de ,,cazanca’’, vin si bere.

În România trăiesc peste un milion de adepţi ai Bisericii Creştin-Ortodoxe de Stil vechi, îndeosebi ruşi-lipoveni şi sârbi.

Sarbatori fericite si la Multi ani!

Vasile POPOVICI, Presedinte Fundatia Hutulilor din Romania.

Fotografii: F. Sateanu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA