AcasăEvenimentDE O VÂRSTĂ CU UNIREA - Corul din Finteușul Mare a colindat...

DE O VÂRSTĂ CU UNIREA – Corul din Finteușul Mare a colindat la Patriarhia Română

spot_img

DISTRIBUIȚI

DE O VÂRSTĂ CU UNIREA Corul bărbătesc din Finteuşul Mare, Maramureş, a adus vestea Nașterii Domnului la Patriarhia Română prin concertul de colinde susținut.

După ce a participat la Sfânta Liturghie și a cântat la Chinonic, corul a interpretat în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei un concert de cântări religioase specifice acestei perioade.

Despre bucuria vizitei pe Colina Bucuriei ne‑a vorbit dirijorul cântăreților. „Catedrala Patriarhală este locul sfinţeniei româneşti, locul de unde propagăm credinţa ortodoxă către Bunul Dumnezeu. Să fii aici înseamnă să te încarci cu spiritualitate şi cu emoţie. Liniştea pe care o întâlneşti aici raportată la ce găsești în jur este deosebită. Am simţit trăirea şi închinarea către Dumnezeu”, a mărturisit profesorul Andrei Dragoş, dirijorul corului.

La finalul Sfintei Liturghii, membrii corului din Finteuşul Mare au vizitat Palatul Patriarhiei, unde au mai cântat un repertoriu de colinde lângă bradul amplasat în Sala „Europa Cristiana”.

„I‑am însoţit pe aceşti colindători, primii din acest an, la Palatul Patriarhiei şi le‑am prezentat locul unde s‑a semnat, în vechea clădire, Unirea Ţării Româneşti cu Moldova, la 24 ianuarie 1859. Colindătorii au interpretat în cele din urmă în sala mare a palatului, Aula Magna «Teoctist Patriarhul», câteva cântece patriotice care prevestesc ziua de 1 Decembrie”, a declarat părintele consilier patriarhal Remus Marian, coordonator de programe la Palatul Patriarhiei.

Corul bărbătesc din Finteuşul Mare, Maramureş, a fost înfiinţat odată cu România Mare, sub deviza „Ne‑am unit inimile, gândurile şi glasurile, pentru a proslăvi prin cântec neamul românesc şi pe Bunul Dumnezeu”. Acest cor a susţinut un concert de cântece patriotice marţi, 28 noiembrie, și la Sala Mare a Palatului din Bucureşti, în prezenţa a mii de spectatori.

Corul bărbătesc a susținut primul concert la 1 Decembrie 1918 în Șomcuta Mare, centrul Districtului Chioar, unde românii erau adunați cu mic și mare, și așteptau cu înfrigurare să primească vești de la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, unde trebuia să se ia hotărârea de făurire a Românie Mari.

Când, în sfârșit, s-a anunțat consfințirea Marii Uniri, din piepturile finteușenilor conduși de dirijorul Nistor Dragoș, au izbucnit acordurile cântecului, de-atația ani zăgăzuit, „Pe-al nostru steag e scris Unire”.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA