CONTRABANDĂ CU OBIECTE PIROTEHNICE – Circa 1.500 de artificii şi petarde confiscate în Borşa de la doi suceveni

0
158

CONTRABANDĂ CU OBIECTE PIROTEHNICE Poliţiştii maramureșeni au ridicat, în vederea confiscării, aproape 1.500 de obiecte pirotehnice descoperite într-un autovehicul.

CONTRABANDĂ CU OBIECTE PIROTEHNICE În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice.

Luni, 12 decembrie, în jurul orei 14.40, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase Maramureș, împreună cu cei din orașul Borșa, au oprit, pentru control, o autoutilitară, ce se deplasa pe strada Victoriei din localitate.

La volanul acesteia a fost identificat un bărbat în vârstă de 33 de ani, iar pe locul dreapta față un altul, de 29 de ani, ambii din județul Suceava.

În urma controlului autoutilitarei, polițiștii au descoperit aproape 1.500 de obiecte pirotehnice, respectiv 1.163 de artificii și 260 de petarde.

Din primele verificări efectuate, s-a constatat că bărbații nu au autorizație pentru a deține și comercializa materii explozive, respectiv articole pirotehnice de nicio categorie.

Polițiștii au dispus ridicarea, în vederea confiscării, a întregii cantități de articole pirotehnice descoperită.

În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuare fără drept de operațiuni cu articole pirotehnice, conform Legii nr. 126 din 1995 privind regimul materiilor explozive.

Polițiștii continuă cercetările, în vederea documentării întregii activități infracționale a celor două persoane.

Sfaturi de la poliţişti privind obiectele pirotehnice

pirotehnic-1

Nu este permisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situaţii:

a) între orele 24.00 şi 06.00, cu excepţia evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;

b) la o distanţă mai mică de 50 de metri de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 de metri faţă de cele cu peste 4 niveluri;

c) la o distanţă mai mică de 500 de metri de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze.

d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spațiile deschise cu aglomerări de persoane;

g) la o distanță mai mică de 500 de metri de păduri.

Totodată, în conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 şi 4 numai în condiţiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului judeţean de poliţie pe a cărui rază se execută jocurile respective.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Informaţii furnizate de IPJ Maramureş

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.