CONFERINȚĂ DE PRESĂ CĂTĂLIN CHERECHEȘ – Primarul transmite băimărenilor prioritățile administrației locale pentru perioada următoare

27
3404

În cadrul unei conferințe de presă, Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, a transmis cetățenilor, prin intermediul reprezentanților mass-media, câteva dintre prioritățile pe care le are Administrația Publică Locală pentru perioada imediat următoare. Vă redăm mai jos prioritățile enumerate de primar pe care le-a și postat pe contul său oficial de Facebook:

Reparații drumuri

În perioada iunie-iulie 2017 vor fi demarate lucrări de reparații în infrastructură. Am realizat în acest sens un program de lucrări, program gândit împreună cu constructorii dar și colegii mei din primărie. Odată cu întoarcerea mea în primărie am văzut multe lucruri care m-au deranjat din punct de vedere economic. Mai exact, costurile plătite pentru plombări, 200.000 de lei, a reprezentat și costurile suportate de Administrația Locală pentru asfaltarea integrală a bulevardului București.

Lucrările efectuate în perioada iunie – iulie vor fi realizate pe următoarele străzi ale municipiului Baia Mare:

 • strada 22 Decembrie: modernizare completă (bordurare, reabilitare carosabil și trotuare, asfaltare carosabil și trotuare)
 • parcare Piața Revoluției. Proiectul privind reabilitarea Pieței Revoluției a fost de două ori licitat în 2015 însă nici o ofertă nu a fost conformă. În toamnă, se va reveni asupra licitației dar până atunci parcarea va fi modernizată.
 • strada Culturii: lucrări de reabilitare, bordurare, carosabil, parcări, trotuare, accesul la blocuri și instituții, realizarea pistei de biciclete, amenajare zone verzi.
 • strada Gheorghe Șincai: înlocuirea pavajului pietonal din perimetrul cuprins între Piața Revoluției și Poliția Municipiului Baia Mare, reabilitarea parcului de lângă primărie
 • străzile Victor Babeș și Iuliu Maniu: lucrările începute la infrastructură în 2016 și oprite vor fi finalizate acum. În zonă, va fi amplasată inclusiv o statuie cu bustul lui Iuliu Maniu, fapt pentru care îi mulțumesc Asociației Sălăjenilor și domnului Ioan Marchiș.
 • străzile Sebeșului, Coltău, Nucului, Hija, Prunului, Hornului: lucrări de asfaltare integrală.
 • strada Hortensiei: reabilitare integrală a străzi, schimbare de borduri, sens giratoriu la intersecția cu strada Rozelor, asfaltare parcări, carosabil și trotuare.
 • finalizarea lucrărilor pe bulevardul București.
 • reamenajarea zonei Semilună și realizarea unei parcări cu 45 de locuri în acest perimetru.
 • strada Valea Borcutului: lucrări de lărgire a tronsonului rutier, asfaltare carosabil, trotuare precum și realizarea pistei de biciclete.
 • verificarea, înlocuirea precum și ridicarea la cotă a gurilor de canal.
 • mutarea stâlpilor din zona sensului giratoriu de la intersecția bulevardului București cu strada Mărgeanului.
 • strada Progresului: înlocuire borduri, asfaltare trotuare și carosabil în perimetrul dintre strada Școlii și bulevardul Unirii.
 • demararea licitației pentru lucrările de reparații dar și întreținere a drumurilor, procedură care urmează a fi finalizată în luna septembrie.
 • realizarea unui sens giratoriu atât la Metro cât și în zona Italsofa, lucrare care urmează să fie finalizată în termen de o lună și demarată în parteneriat cu CNADR.

Înființarea unei regii autonome de administrare a serviciilor publice

Majoritatea serviciilor publice (salubrizare stradală, deszăpezire, zone verzi, întreținere curentă drumuri, salubrizare menajeră, administrare clădiri publice, administrare cimitire, administrare parcări publice și de reședință, gospodărire comunală și chiar administrarea bazelor sportive) vor fi coordonate de către o nou înființată regie autonomă de administrare a domeniului public și privat a municipiului Baia Mare, o regie care se va realiza transformând Serviciul Public Ambient Urban. O astfel de regie, cu un management eficient și utilaje corespunzătoare ar duce la o reducere a costurilor cu 30% prin gestiunea în regie proprie a acestor activități.

Transparență în Administrația băimăreană

Începând de luni, 12 iunie, plățile efectuate vor fi făcute publice în cadrul unei secțiuni pe site-ul www.baiamare.ro. De asemenea, o ședință operative pe lună precum și ședințele de Consiliu Local dar și cele ale comisiilor de specialitate urmează să fie transmise live pe pagina de facebook a primarului municipiului Baia Mare dar și pe cea a Primăriei Baia Mare. Mai mult, prin hotărâre de Consiliu Local va fi înființată o televiziune a comunității băimărene, Baia Mare TV. Acest canal de comunicare va avea doar rol de informare pentru cetățeni, nu politic și va promova evenimentele culturale și sportive ale municipiului Baia Mare. Alături de această televiziune va fi înființat și un ziar/o revistă săptămânală.

Premierea elevilor care obțin note excepționale la Bacalaureat și Evaluarea Națională

Primii zece elevi care obțin note maximale la Bacalaureat dar și primii zece elevi care iau cele mai mari note la Evaluarea Națională vor fi premiați de către Administrația Locală cu suma de 2.000 de lei. Studiem și varianta acordării unor burse municipal pentru studii universitare.

Finanțarea cultelor

La acest domeniu, în buget mai este cuprinsă suma de 500.000 de lei. Îmi asum să propun Consiliului Local ca suma de 400.000 de lei să fie acordat Catedralei Episcopale Sfânta Treime din Baia Mare, cu condiția ca spațiile lăcașului de cult să găzduiască pe viitor și evenimentele culturale ale municipiului. Mai mult, voi propune și realizarea unui parteneriat pentru a face o grădiniță în spațiul atașat sediului SRI de pe bulevardul Republicii, spațiu care aparține Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. Grădinița, un model pentru România va oferi grupe cu predare în limba engleză, germane, dar și acces facil și activități speciale copiilor care din nefericire au un handicap locomotor, psihic sau emoțional.

Sumele rămase, 100.000 de lei, vor fi distribuite în mod egal către Capela catolică din cimitirul Horea 1 dar și pentru Capela cimitirului din Ferneziu. Îmi asum această propunere pentru că vom finanța lucruri utile pentru băimăreni.

Modernizarea bazelor sportive (Ștrandul municipal, terenul de atletism și Sala Polivalentă „Lascăr Pană”)

Prioritatea numărul unu o reprezintă Ștrandul municipal. În urmă cu un an, am lăsat în primărie un proiect generos pentru realizarea unui Aquapark. Astăzi, acest proiect nu mai poate fi realizat deoarece în perioada cât am lipsit din primărie am ratat cumpărarea Morii, obiectiv care făcea parte din implementarea proiectului. Astfel, am regândit într-o manieră mai redusă acest proiect iar în vara acestui an vom demara construcția ștrandului. De asemenea, în cel mai scurt timp vom realiza un parteneriat cu Direcția Județeană de Tineret și Sport, un parteneriat prin care să modernizăm bazinul descoperit astfel încât acesta să devină funcțional în maxim două luni. În baza parteneriatului, municipiul Baia Mare ar oferi banii pentru reabilitare, iar DJTS ar pune la dispoziție bazinul.

Prioritatea numărul doi este terenul de atletism. Zona, frecventată atât de către sportive cât și de mulți băimăreni va fi reabilitată complet. În urmă acțiunilor de recuperare a unei părți de teren care aparține unui cetățean italian, în zonă se va demara o amplă acțiune de investiție astfel încât terenul de atletism să fie la standarde moderne.

Prioritatea numărul trei o reprezintă Sala Polivalentă „Lascăr Pană” din Baia Mare, spațiul urmând a avea scaune noi, toalete, vestiare dar și o linie de restaurant și magazin.

ActualMM

Te-ar mai putea interesa

Loading...

27 COMENTARII

 1. Pentru reparatii in infrastructura fostul Dvs. coleg din primarie, actualmente sef la drumuri judetene ar vrea sa va dea o mana de ajutor. Va rugam apelati cu incredere. Se va bucura. Cu un sfat bun va poate consilia si la infiintarea noii regii autonome.

 2. Care e smecheria cu vechea Moara? Sa-i multumim lui Rob si echipei de looseri pentru contributia de a face muci planul de a avea si noi un aquaparc serios,acum o sa avem un fas de Strand.Nu se vorbeste de celalalte obiective: Centrala Minelor,HR Maramures,Parcul Industrial,Minerul,etc

 3. Reabilitari de spatii verzi,inlocuiri de copaci uscati,accesare de fonduri UE,inclusiv pentru o gradina botanica,tinand cont de particularitatea climaterica a zonei,ar fi de apreciat.

  • Se vor face doar cand se va schimba vechea garda,in frunte cu madam Iulisko ( ca tot e plin orasul cu iulisti).In privat nu le-ar fi permis nici un patron sau administrator sa faca atatea gafe,plus ca nu exista dezvoltare cu aceeasi oameni,plictisiti deja de munca.

 4. Daca se va face televiziune se vor perpeli o sama de dusmani.Iar aia care spera ca la viitoarele alegeri Chereches sa se prabuseasca in sondaje vor avea ghinionul sa constate ca in loc de 70 va obtine peste 80 %.Daca i-as fi consilier l-as sfatui sa porneasca urgent constructia unui parc industrial,chiar daca il face pe module si pe etape.Faptul ca in judet ar fi cineva capabil de a face ceva pentru dezvoltare industriala i-ar aduce simpatie chiar si in randul actualilor dusmani,mai ales ca-si dau seama ca sunt inconjurati numai de idioti,mai ales la nivel judetean.

 5. Dar un sens giratoriu la intersectia str.Europa cu drumul national (langa Italsofa) pe cand? Dar reabilitarea platoului din Piata Revolutiei pe cand? Dar restul proiectelor care au ramas doar pe hartie,pe cand?? Tot dati bani la prietenii prea-fericiti pentru buncarul de beton (catedrala) dar banii aia nu se vor intoarce niciodata si nu cred ca ar reprezenta o prioritate! Cu banii aia ati putea face ceva folositor pentru oras!

  • Fratica,daca ai fi citit ai constata ca scrie de doua sensuri giratorii pe Europa si licitatie pentru macaiala Rob-Tagarlas cu p-ta Revolutiei.In schimb altceva nu scrie: Cand o sa vina pe: Lupului,Bobalna,13 Decembrie,Lebedei,Cehov,etc sa vada cum niste smecheri s-au facut ca aduc hopurile din asfalt la cota si au economisit atat la munca cat si la materiale ca pe vremea cuplului de trista amintire Anghel-Barbul.Doar asa au invatat baietii intr-un an de Rob & Co,ca merge si fuserleala,lucru de amatori.

   • Doar le-a permis Barbul sa lucreze de-am pixu.Ce sa mai vorbim de placile din Parcul Mara si Central,care parca le-au prins cu apa si faina alba (cad deja acum,ma gandesc ce o sa fie peste cativa ani,o sa ajunga ca pavajul de pe Sincai).Istet baieti.

 6. cand o sa dispara vesnicele schele din centrul vechi si cand li se va cere locatarilor de la casele de pe Crisan,Horea si Victoriei sa-si repare fatadele scorojite.acolo unde locuintele sunt a primariei,nu ar trebui din chirii sa reabiliteze macar acoperisuri si fatade,sa scapam de cenusiul constructiilor de pe arterele principale…

 7. Ziarul online concurent nu sufla o vorba de conferinta de presa,in schimb ne da vestea ca de cand e brancardierul director s-au mutat capusele in municipiu,conducem cu 200-100 in fata judetului.Asta da stire.Intrebarea e cine a adus capusele sau e opera celor de la SPAU ca razbunare,persiflare la adresa primarului ales.

  • Cum sa-l vorbeasca aia de bine mai ales ca au bulversat intreaga circulatie pentru interesele lui sefu.Cati dintre voi puteti schimba un sens unic, sa va faceti o parcare in fata boldului si sa desfiintati indicatoarele de oprirea interzisa,asa spre propriul profit.

 8. Se pare ca se vor face multe lucrari si asta e bine , dar….Ferneziu – Lunci cand se va asfalta ???? Sant cativa ani buni de cand ne rupem masinile pe drumul asta ,drum care de altfel duce si spre zone turistice !

 9. Sunt foarte multe lucruri de facut pentru ca sa traim intr-un oras curat,civilizat,dezvoltat si cu speranta de avea cu totii un trai decent.O mare problema o reprezinta pungile de saracie,acolo sunt niste oameni care trebuie ajutati sa ajunga la normalitate.Cea mai mare problema e faptul ca nu se face nimic pentru reintoarcerea baimarenilor plecati in pribegie( mai ales din cauza faptului ca aici nu aveau nicio sansa de a supravietuii).Inca au locuinte aici,nu le-au vandut-inca-,platesc impozite pentru miile de locuinte nelocuite,dar nici nu se vor întoarce vreodata daca nu va exista un mediu economic prielnic,fabrici noi in care sa se poata angaja.Asa cum vor asistentele sa revina deoarece salariile au trecut de 3000 de lei asa o sa doreasca si muncitorimea sa revina daca salariile o sa ajunga peste 500-600 de euro net,salariu care hai sa recunoastem,e sub ajutorul social in UE.Desigur ca salarii de 3000 de lei nu o sa se obtina in cele câteva fabrici pricajite,care de altfel pentru asta au si venit,sa dea salarii de 150 de euro,unor baimareni care fac naveta la zeci de km deoarece aici nu au fost administratii competente in a le asigura,prin atragerea de investitori, noi locuri de munca,cu niste salarii cat de cat decente.Degeaba asfaltam si facem curatenie daca traim ca in Brazilia,cativa bogati si o mare de saraci,saraci care se duc la munca pentru 1065 de lei,bani din care daca mai si platesti chirie (pe langa taxe),faci foame.

 10. De mai multe ori, a-ti spus ca se vor lua masuri cu privire la mutarea romilor de pe Craica!! Este adevarat ca nu sa spus niciodata si cand!!!!! Se mai face ceva in acest sens? Si daca da, cand? Multumim!!!

   • Zetea mai bine ar lua banerul mizerabil din intersectia de la Italsofa,jegos si mototolit intre stalpi ( ala cu deseurile ).Ma mir ca-l tolereaza Chereches sau poate e chiar la limita cu Grosi (de la aia nu ma mir ca nu vad).Mai vorbeste de turism cand cel dinainte a facut o poarta maramureseana in fata prefecturii,din lemn umed (in prezent crapa si se incovoaie),iar asta nu a fost in stare sa vada o mizerie de baner.

  • Ma distreaza faptul ca un an de zile,cat o balacareau interimarii,nimeni nu le-a cerut nimic.Ma si gandesc ce au facut prin Primarie: badea Ludy,doctorul Rob,alpinistul,managerul,sefimea de la spau si altii.

  • Barbul,dar doar cand o sa i se mai stranga macar de un peridoc.Amu i se usuca si cei decopertati de pe Hortensiei,mai are niste vreascuri pe Granicerilor si Marasesti,deci: fi pe faza! Vine baiatul!

  • Tot pe Republicii,la Centrul de Zi,ar fi cazul unui control din partea primarului,iar in urma controlului sa ne spuna daca ii place cum au receptionat ,,baietii” lucrarile,mai ales lucrarile din exterior, care arata deplorabil.Probabil au vrut proiectantii sa faca ceva,dar acum e o mare mizerie,incat întrebarea e cine face reparatiile necesare? Si desigur sa auzim ca in sfarsit a fost pus la plate un functionar care a acceptat asa o mizerie.Cum sa faci pereti exteriori asa si din astfel de materiale?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.