AcasăEvenimentCONDAMNARE - Liviu Dragnea, numărul doi din PSD, a primit un an...

CONDAMNARE – Liviu Dragnea, numărul doi din PSD, a primit un an de închisoare cu suspendare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Preşedintele executiv al PSD, ministrul Liviu Dragnea, a fost condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an de închisoare cu suspendare şi un termen de încercare de 3 ani. Sentinţa a fost dată în dosarul Referendumul, în care DNA a cerut închisoare cu executare, şi poate fi atacată la aceeaşi instanţă.
Ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, este acuzat, alături de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Doar Dragnea a fost condamnat de ÎCCJ vineri.
În cadrul procesului au fost audiate sute de persoane în calitate de martori, printre care s-a aflat şi premierul Victor Ponta.

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârşirea infracţiunii de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte formaţiunea reprezentată de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.
În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii judeţeni de campanie/ primarii/ activiştii de partid, mai preciza DNA.

DNA mai preciza că accesul la sistemul IT era permis coordonatorilor doar pe bază de nume de utilizator şi parolă primite anterior prin canalul de comunicaţii SMS grupat în jurul numărului telefonic 1855, iar pentru membrii secţiilor de votare şi alte persoane prin obţinerea autorizării din partea utilizatorilor.
”De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4.400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului”, susţine DNA.

De asemenea, conform DNA, Liviu Dragnea a trasat sarcini unor apropiaţi ai săi (membri de partid din judeţul Teleorman, unde îndeplinea funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean) să facă tot ce le stă în putinţă, inclusiv prin încălcarea prevederilor legale, pentru a scoate oamenii la vot pentru îndeplinirea pragului de participare care asigura validarea referendumului.

Reacții la decizia ÎCCJ

Fostul co-președinte al USL, Crin Antonescu, cel care conducea USL alături de Victor Ponta și Liviu Dragnea la referendumul din 2012:
”Nu știam, pentru că nu sunt în țară. Este foarte complicat să comentez o astfel de decizie, pentru că nu cunosc dosarul, nu cunosc faptele din dosare. Ceea ce știu eu din ceea ce am văzut și am trăit este că nu s-a petrecut ceva ilegal, mai departe ținând de conținutul dosarului, de acuzații nu pot eu să comentez, nu este rolul meu. Eu nu am participat efectiv la organizarea campaniei pentru că eram președinte interimar.
Sper din toată inima că nu există niciun fel de element care ține de organizarea normală a unei campanii electorale în orice țară democratică, orice acțiune pe care o face un lider și anume aceea de a aduce oamenii la vot. Este rolul liderului să mobilizeze electoratul”, a spus Antonescu.
„Condamnarea cu suspendarea e o clară dovadă că Dosarul a fost subțire. ÎCCJ, cea mai politizată instituție din România, un fel de CC al Binomului SRI-DNA, nu-și putea permite să-l achite pe Liviu Dragnea, cum ar fi trebuit, într-un proces atît de spectaculos. Instanța a apelat la șmecheria cu un an de suspendare. Condamnare care nu-l trimite pe Liviu Dragnea la pușcărie, dar îl scoate din viața politică, fie și pentru un timp”, afirmă Cristoiu, pe blog.

Jurnalistul Ion Cristoiu consideră că această decizie este aberantă. Liviu Dragnea e singurul responsabil de fraudarea unui referendum de către două partide, PSD și PNL, de parcă în duminica respectivă ar fi fost proclamat dictatorul României, spune Cristoiu.
”Condamnarea cu suspendarea e o clară dovadă că Dosarul a fost subțire. ÎCCJ, cea mai politizată instituție din România, un fel de CC al Binomului SRI-DNA, nu-și putea permite să-l achite pe Liviu Dragnea, cum ar fi trebuit, într-un proces atît de spectaculos. Instanța a apelat la șmecheria cu un an de suspendare. Condamnare care nu-l trimite pe Liviu Dragnea la pușcărie, dar îl scoate din viața politică, fie și pentru un timp”, afirmă Cristoiu.
Consecințele condamnării:
”1. Creșterea simpatiei față de Liviu Dragnea și față de PSD, deoarece electoratul USL consideră că debarcarea lui Traian Băsescu justifica și fraudarea. Procesul e posibil pe fondul campaniei duse împotriva lui Traian Băsescu de propaganda PSD, avînd drept avangardă Parchetul General. Nu numai electoratului PSD, dar și celui PNL, inclusiv PDL, debarcarea lui Traian Băsescu în 2012 li se par acum o necesitate istorică.
2. Sporirea urii față de Traian Băsescu. Pe fondul acestui sentiment, Traian Băsescu va fi condamnat și el, cu suspendare, pentru a se da satisfacție unei mari părți a electoratului.
3. Creșterea faliei dintre PDL și PNL în cadrul PNL. Liderii fostului PNL, așa cum se vede deja, se cred obligați să-l apere pe Liviu Dragnea. Gașca lui Vasile Blaga ce va face? Va aplauda sentința, punîndu-se rău cu liberalii, sau o va critica, punîndu-se rău cu talibanii din presă?
4. PSD are toate șansele să cîștige alegerile din 2016. Cu o singură condiție: ca Liviu Dragnea să demisioneze din toate funcțiile din Guvern și din partid. Din cîte-l știu eu pe Liviu Dragnea, acesta va demisiona. Mai ales c-ar pleca în ipostaza de erou al USL. Sper să nu mă înșel”, susține jurnalistul.

Deputatul PSD Marcel Ciolacu: ”Astazi nu Liviu Dragnea a fost condamnat. Astazi a fost condamnata singura constructie politica care a luptat deschis cu fostul presedinte Traian Basescu, respectiv USL. Daca privim la modul de a face campanie in democratiile consacrate si la sentinta de astazi realizam o discrepanta uriasa si o mare nedreptate facuta astazi. Fostii colegi din USL in loc sa se bucure sau sa filosofeze ar trebui sa se uite in oglinda si pe urma sa ridice piatra”.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu: ”Această hotărâre nu are mare efect. În PSD această sentinţă nu influenţează câtuşi de puţin imaginea lui Liviu Dragnea. Va fi prezentată ca un act de eroism în lupta cu Băsescu în 2012 a domnului Dragnea, care a căzut acum victima devotamentului său pentru partid. Are importanţă în ceea ce priveşte referendumul din 2012 şi anume că iată, o instanţă confirmă că s-au produs fraude, s-a produs încălcarea secretului votului. Schimbă perspectiva asupra a ceea ce s-a întâmplat atunci.
În evoluţiile viitoare din PSD nu are mare importanţă. Dragnea pleacă din funcţie dacă aşa şi-a făcut socoteala. Nici Victor Ponta şi nici altceva nu-i va cere demisia. Ar putea să meargă mai departe. Dacă nu o face, înseamnă că asta consideră că e oportun în acest moment. Ponta are toate obligaţiile morale din lume, pe care nu le va respecta. Credeţi că-i va cere demisia? Nici vorbă de aşa ceva. Plecarea lui Liviu Dragnea din poziţia de număr 2 în PSD, o poziţie administrativă foarte puternică, nu este nicidecum un avantaj pentru PSD. Domnul Ponta nu doreşte acest lucru. Domnul Dragnea este un factor de menţinere a coeziunii apartului din teritoriu. Nu are în clipa de faţă înlocuitor. Mai degraba asta e problema domnului Ponta”

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA