AcasăslolvaciaCOMUNICAT - Primii pași pentru semnarea unui protocol de colaborare în domeniul...

COMUNICAT – Primii pași pentru semnarea unui protocol de colaborare în domeniul educației între Maramureș și Transcarpatia

spot_img

DISTRIBUIȚI

În Slatina, Ucraina, a avut loc marți, 10 noiembrie, o primă întâlnire prin care s-au pus bazele încheierii unui protocol în domeniul educației între Maramureș și regiunea Transcarpatia. Inițiativa a aparținut prefectului Anton Rohian.

La întâlnire au mai participat consulul României la Cernăuți, Eleonora Moldovan, inspectorul școlar general din Maramureș, Ana Moldovan și adjunctul său, Delia Ardelean, și Simona Maleaciuc, inspector pentru minoritatea ucraineană – limba rusă modernă, iar din partea ucraineană, inspectorul școlar general pentru Transcarpatia, Ana Sopcova.

A participat, de asemenea, Petru Vlașin, primarul comunei Vadu Izei, precum și alți invitați, inclusiv din zona economică. Întâlnirile au avut loc la Primăria localității Slatina, unde delegații au fost primiți de primarul Gheorghe (Iuri) Uhali, și la școala medie de cultură generală de gradul 1-3 nr. 2 cu limba română de predare, unde gazdă a fost directorul Mihai Opriș.

“Întâlnirea noastră de astăzi are două componente”, i-a spus prefectul Anton Rohian inspectorului general Ana Sopcova. “Una este să vă cunoaștem, să cunoașteți inspectorul general de Maramureș, și în al doilea rând este o intenție a noastră, împreună cu consulatul de la Cernăuți, să avem o discuție despre copiii ucraineni de etnie română, despre nevoile școlii. Am dori să avem o colaborare între cele două inspectorate. Am avut o discuție cu guvernatorul  Ghennadi Moskal, este un protocol semnat acum două săptămâni la Serbările bunei vecinătăți între cele două regiuni și care stipulează colaborări la nivel educațional, cultural și investițional între două regiuni. Prezența mea aici, în Transcarpatia, este legată de un proiect major: podul de la Biserica Albă la Sighet. Astea sunt intențiile noastre de prietenie și de sinceritate”, a spus prefectul Anton Rohian.

Consulul Eleonora Moldovan a declarat: “Partea ucraineană este pregătită să semneze un parteneriat, dar aici există chestiuni strict diplomatice, formalități pe care trebuie să le parcurgem împreună, prin notificările și avizele necesare semnării acestui acord. Sunt, practic, niște semnale politico-diplomatice pentru toate școlile și directorii școlilor de o parte și alta a frontierei, pentru că noi baza juridică o avem, avem acest acord de colaborare între două unități administrative teritoriale, Maramureș și Transcarpatia. Sunt și parteneriate semnate la nivelul primăriilor, unde problema școlilor este menționată în formă clară. Eu mă bucur că noi, ca oameni ai timpului, reprezentând generația noastră și guvernele noastre, am reușit să stabilim toate aceste coordonate și toate aceste formalități pentru parcursul nostru și ne-am făcut datoria, consider, destul de bine. Mai ales acum, după Revoluția Demnității, cum este numit Maidanul de la Kiev din noiembrie 2013, capătă o altă conotație. Deschiderea autorităților este una foarte bună și poporul ucrainean și statul ucrainean au nevoie de sprijinul nostru”.

Inspectorul general Ana Moldovan a transmis, cu aceeași ocazie: “Suntem animate de aceleași dorințe, de a face ca Tisa să nu fie doar un element care desparte două țări, ci care apropie și unește cele două țări. Vă asigur că inițiativa domnului prefect de Maramureș am primit-o cu deosebită căldură și cu speranță, pentru că avem în acest caz posibilitatea, în contextul larg al tratatelor de colaborare transfrontalieră, să identificăm în domeniul educației ceea ne unește, ceea ce ne poate apropia. în Maramureș avem grijă de minoritatea ucraineană și ne preocupă în mod deosebit. La fel, și minoritatea română din Ucraina. Credem că suntem într-o perioadă a globalizării în care trebuie să ne și deschidem, dar să avem grijă și de comunitățile noastre mici. Parcurgând pașii legali necesari, sunt convinsă că vom finaliza acest parteneriat cu acțiuni concrete foarte bune”.

La întâlnire s-au discutat și chestiuni concrete care privesc organizarea învățământului ucrainean și românesc, precum și necesitățile elevilor români din Transcarpatia și ale elevilor de etnie ucraineană din Maramureș. Discuțiile la nivel de specialiști vor continua, urmând a fi semnat un protocol de colaborare între cele două părți.

Prefectul Anton Rohian, alături de delegațiile oficiale, a vizitat o sală de clasă și o grădiniță românească din Slatina, interesându-se asupra nevoilor elevilor și preșcolarilor.

După discuții, delegațiile s-au deplasat la Biserica din Slatina (preot, Dorin Biletchi), unde a fost refăcută și acoperită cu sticlă, la inițiativa prefectului Anton Rohian, piatra comemorativă în memoria lui Michail Pavel de Peteritye, episcop diecesan Greco-catolic de Oradea, născut în comuna Recea și care a trecut la cele veșnice la Slatina, în 1902.

Instituția Prefectului- Județul Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA