AcasăActualitateSocialCODUL MUNCII - Proiect de lege pentru angajaţii care lucrează mai mult...

CODUL MUNCII – Proiect de lege pentru angajaţii care lucrează mai mult de 6 ore

spot_img

DISTRIBUIȚI

CODUL MUNCII Un proiect de lege pentru angajaţii care lucrează mai mult de 6 ore a fost depus la Senat de deputatul PSD Andrei Valentin Sava.

CODUL MUNCII Potrivit proiectului angajații care lucrează mai mult de 6 ore ar putea avea pauze de masă de cel puţin 60 de minute şi cantine sau săli de mese.

„În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la o pauză de masă. Cu o durată de cel puţin 60 de minute, după minim 4 ore consecutive de muncă şi maxim 6 ore.

Precum şi la alte pauze de recreere a căror durată şi frecvenţă sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern”, prevede proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, depus de deputatul PSD Andrei Valentin Sava, potrivit Mediafax.

Iniţiatorul acestui proiect de lege susţine în expunerea de motive că „după 6 ore de muncă, randamentul fiecărui angajat scade. Şi aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului”.

Angajatorii trebuie să fie din ce în ce mai responsabili în relaţia cu angajaţii. Şi să se preocupe de asigurarea unor condiţii sănătoase de muncă, susţine iniţiatorul.

”Pauza de masă este un element cheie în acest context.

Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres. De asemenea,  pot contribui la o stare mai bună a angajatului şi un randament mai mare”, spune Sava.

Deputatul PSD propune şi modificarea Codului Muncii pentru ca orice companie cu peste 100 de angajaţi, companiile de producţie, precum şi cele care presupun lucrul în medii solvente şi toxice, indiferent de numărului de angajaţi, să fie obligate să pună la dispoziţia angajaţilor săi cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei în timpul pauzei de masă, în condiţii de igienă şi sănătate, potrivit unui alt proiect de lege depus la Senat.

Spaţiile special amenajate trebuie să fie dotate corespunzător cu utilităţi pentru depozitarea alimentelor şi încălzirea lor.

Iar angajatorul este răspunzător de calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate în incinta cantinelor puse la dispoziţia angajaţilor cât şi de repararea ori înlocuirea echipamentelor de depozitare şi de încălzire a mâncării în cazul defectării acestora.

Sava afirmă că ”angajaţii sar în mod frecvent peste pauza de masă, iar lipsa unui loc adecvat unde să îşi poată depozita şi pregăti pentru servire mâncarea sau de unde să îşi achiziţioneze o masă caldă este unul dintre motive”.

El mai susţine şi că lipsa unei mese principale în timpul zilei poate atrage diferite boli de nutriţie, potrivit cercetărilor realizate.

sursa info

Citeşte şi TRAFIC DE PLANTE HALUCINOGENE – Cannabis printre răsadurile de roșii

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA