CHERECHEȘ, DECIZII ȘOC – Clădirile care nu respectă normele, supraimpozitate cu 500%, respectiv preluate în patrimoniul municipiului Baia Mare

16
4605

Conferința de presă susținută astăzi de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, vine cu decizii cutremurătoare pentru proprietarii unor imobile construite fără toate avizele necesare, respectiv a clădirilor și terenurilor abandonate.

 Cherecheș a anunțat că mai multe imobile, cu sunt magazinul Profi din Ferneziu sau cele de pe Valea Usturoiului, care nu respectă normele de construcție vor ajunge în patrimoniul municipiului Baia Mare. Mai mult, clădirile și terenurile abandonate vor fi supraimpozitate cu 500%. Primarul a mai anunțat și înființarea Poliției Animalelor, demersuri pentru recuperarea Universității de Nord din Baia Mare și reabilitarea piețelor din oraș.

De asemenea, Cherecheș propune aleșilor locali să analizeze oportunitatea de a părăsi proiectul Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Maramureș. Vă redăm mai jos, integral, sinteza conferinței, care a fost postată pe contul oficial de Facebook al primarului:

„Vă prezint pe scurt subiectele dezbătute în conferința de presă pe care am susținut-o astăzi.

1.Magazinul Profi din Ferneziu dar și imobilele de pe Valea Usturoiului care nu respectă normele de construcție vor fi aduse în patrimoniul municipiului Baia Mare

Binele municipiului Baia Mare se poate extrage din lege. Astfel, legea ne permite să aducem în patrimoniul municipiului Baia Mare clădirile care nu sunt construite legal, care nu beneficiază de toate avizele necesare. Cum este cazul, de exemplu, al magazinului Profi din cartierul Ferneziu. Colegii mei au decis în trecut să demoleze acest magazin doar că nu știu care au fost considerentele care au stat la baza deciziei privind ordinea demolării imobilelor din municipiul Baia Mare. La Șoricelul de ce nu au demolat nimic, unde din punctul meu de vedere este un adevărat dezastru ecologic?
Voi aplica de fiecare dată varianta corectă și legală, în folosul municipiului Baia Mare și restul sunt povești care nu au făcut altceva decât să șantajeze. Nu sunt un om care să negociez mofturile pe care le au unii, ci sunt un om care acționează pentru binele municipiului Baia Mare.

2.Supraimpozitarea cu 500% a clădirilor și terenurilor abandonate

În cadrul ședinței de Consiliu Local voi numi o comisie care va analiza situația clădirilor și terenurilor degradate. În urma analizei acestei comisii, pe baza raportului întocmit proprietarii acestor imobile sau suprafețe vor primi un termen limită pentru a le amenaja. În cazul în care acest termen nu va fi respectat, proprietarii vor fi suprataxați cu 500% pentru impozitul aferent clădirilor sau terenurilor.

 1. Înființarea Poliției animalelor

Odată cu modificarea organigramei Primăriei Baia Mare, în luna iulie se va înființa în cadrul Poliției Locale Poliția animalelor. Acest serviciu se va ocupa de microciparea și sterilizarea câinilor fără stăpân, gestiunea cabalinelor precum și demararea procedurilor pentru finalizarea Adăpostului de câini fără stăpân. De asemenea, vom semna un contract prin care vom ajuta Poliția Locală să ridice cabalinele și vom modifica parteneriatele cu asociațiile care gestionează Adăpostul de câini fără stăpân. Odată cu aceste modificări va fi supus atenției consilierilor locali și noul regulament pentru câinii cu stăpâni. Vom face o evaluare foarte intensă și a zonelor unde există societăți și dețin patrupede.

 1. Analiza oportunității de a părăsi proiectul „Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Maramureș”

Consider că acest proiect este principala vulnerabilitate a municipiului Baia Mare. Voi propune realizarea unei comisii care urmează să fie formată din consilieri locali. Aceștia vor avea un termen foarte scurt de analiză a oportunității de a ieși din acest proiect și în baza concluziilor vom decide dacă mai rămânem sau nu. Avem și o oportunitate, ca pe fonduri europene să realizăm o stație de incinerare a deșeurilor. Nu mi-aș dori ca, rămânând în proiect să ajungem să plătim penalități impuse de Uniunea Europeană pentru nefinalizarea la timp al Depozitului ecologic de la Fărcașa sau să ajungem să fim rampa de gunoi a județului și să rămânem cu gunoiul la poartă.

 1. Recuperarea Universității de Nord Baia Mare

Am decis să mă implic activ și hotărât în recuperarea Universității de Nord. Constat că simbolul pe care îl aveam noi, la nivelul învățământului superior, vechea Facultate de Mine nu mai există. În opinia mea, fuziunea cu Universitatea Tehnică din Cluj Napoca nu este legală, protocolul nefiind semnat de juriștii universității băimărene. Observăm că odată cu fuziunea numărul de studenți s-a redus, s-au desființat facultăți, fuziunea fiind doar un troc bun pentru cei care vor să rămână încă cu funcții. Am hotărât să invit decanii din cadrul Centrului Universitar Nord la o discuție pentru a vedea care sunt pașii pe care trebuie să îi facem pentru a reconstrui Universitatea de Nord Baia Mare.

 1. Reabilitarea piețelor din municipiul Baia Mare

Piețele din municipiul Baia Mare nu au fost uitate. Cetățenii trebuie să știe că acestea au fost cuprinse în Planul de Dezvoltarea Urbană și în cursul anului viitor vom începe efectiv construcția lor. Este vorba despre piața de la Gară, înființarea Pieței Universității, reabilitarea Pieței Revoluției și a Pieței Păcii. Aceste perimetre vor fi legate între ele cu o rețea de piste de biciclete dar și trotuare.

 1. Concurs premiat cu amintiri care readuc la viață momente de glorie sportivă băimăreană

Mingile cu semnăturile handbalistelor sau handbaliștilor care au scris istoria recentă a sportului vor fi oferite ca și premii în cadrul unui concurs lansat pe pagina mea de facebook. De asemenea, pe lângă aceste mingi voi oferi premiu și tricourile primite cu diverse ocazii, inclusiv un tricou de la echipa de baschet pe care au omorât-o alții când eu nu eram acasă. Medalia câștigată de HCM Baia Mare, în 2013, odată cu câștigarea Cupei României, momentul în care a început performanța sportivă pentru municipiul Baia Mare va putea fi și ea câștigată în cadrul concursului. Competiția se va desfășura pe durata a două săptămâni, aceasta urmând a fi lansată curând. Premiile oferite în cadrul concursului sunt obiecte primite în decursul anilor.”

Sursă info și foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

16 COMENTARII

 1. Un teren neingrijit,plin cu iuliscute,e chiar in apropierea birourilor sefilor de la SPAU ( vad ca nu-i detanjeaza privelistea),la intersectia strazilor V.Alecsandri-Republicii.Ce sa mai vorbim de fosta Apsa,Preparare Sasar,Groapa de la Maratex,etc

 2. Interese si prostie,asta a fost la Universitatea de Nord.In comparatie cu noi cei de la Petrosani ( un oras de nivelul celor din Baia Sprie),nu s-au lasat prostiti.Sigur ca-i deranja pe clujeni o Universitate care le lua anual din studenti,plus faptul ca erau profile de succes,care ulterior le-au transferat la Centru.Oradea care înainte de 1989 nu avea Universitate,in prezent atrage zeci de mii de studenti.Adevarul ca e nevoie si de o industrie dezvoltata,ca sa poti tine o Universitate serioasa pe piata,in caz contrar pregatesti doar pictori sau filozofi.

 3. Sper sa bage 500 % si pentru cladirea finantelor locale sau pentru faptul ca nu au fost in stare in 27 de ani sa repare gardul de la intrarea catre Militia Locala,acolo unde un morman de beton salasuieste inca dinainde de 1989.

 4. Politia animalelor va avea politisti de animale, care vor putea, asemeni politistilor locali, sa dea si amenzi de circulatie?
  Recuperarez universitatii de unde? Ce competente are primaria in acest domeniu, in conditiile in care exista autonomia universitara?

 5. Daca tot se face parcare ion P-ta Revolutiei sa speram ca se pun si stalpisori sa nu urce toti golbanii pe trotuarele din fata de la Rivulus.In mod normal nu ar trebui sa conteze prietenia liberala dintre Barbul si patron,ci faptul ca nu e corect sa faci slalom printre masinile parcate pe trotuar,respectiv sa -ti murdaresti hainele.Despre aspectul de oras necivilizat ce sa mai vorbim.

 6. Am vazut muncitori stand gramada (cica lucrau la un cap de pod in B Mare, in centrul orasului) si fumand, uitandu se absenti la trecatori si masini. Erau in pauza de masa? Doar nu mancau, ci fumau. Mi au amintit de zilele de dinainte de 90 cand se si hodineau pe marginea drumului. Doar oricum sunt platiti, nu?

  • Sa vezi pe 22 Decembrie cum au pus bordurile,au uitat ca oamenii mai trebuie sa intre cu masina in curte,sa nu mai vorbim de faptul ca va fi un calvar sa circuli cu carucioare pe aceasta strada.Bataie de joc,ar trebui primarul sa intervina pana nu e prea târziu,oricum pe o jumătate de strada ar fi cazul sa schimbe deja de pe acum bordurile recent puse, altfel strada devine impracticabila atat pentru accesul riveranilor in curti,cat si pentru cei care o sa circule cu biciclete sau cu carucioare pe trotuare.

   • Personal le-am atras atenția ca nu fac bine si noi toti o sa fim nemultumiti deoarece o sa ne distrugem masinile pe aceste borduri înalte,mai ales la accesul dinspre strada in curte,dar muncitorii au zis ca asta e ordinul de la sefi si dorinta primarului.Ori îl sapa astia pe C.C pe fata ori începe si el sa o dea in strachini.Dar sper macar sa vina pe 22 decembrie si sa vada daca i se pare ca e bine,mai ales ca aceeasi muncitori au zis ca o sa bata putin bordurile cu utilajele din dotare.Noaptea mintii,Dorel la nivel de arta in Baia Mare.

 7. Cu Politia asta a animalelor va fi rau. Nu e pentru noi, e pentru cei din vest care sunt open-minded. Probabil a venit cu ideea un mic grup de pensionati comunisti ingidti la minte care atat stiu: cainii latra si musca. Ei n-au auzit de cel mai bun prieten al omului. Oricat ar dori unii sa se joace de-a Dumnezeu, cainele nu va mieuna niciodata, cu tot cu Politia baimareana de animale. Ne-am uitat si noi la Animal Planet si credem ca se poate. De putut se poate ca e tara in care orice se poate, dar o vom face total gresit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.