Acasăsinucidere maramuresCERTITUDINE - Excedentul global de petrol va persista cel puțin până la...

CERTITUDINE – Excedentul global de petrol va persista cel puțin până la sfârșitul anului viitor

spot_img

DISTRIBUIȚI

Excedentul global de petrol va persista cel puțin până la sfârșitul anului viitor, deoarece cererea încetinește și OPEC arată ‘o determinare repetată’ în maximizarea producției de țiței, se arată în raportul lunar al Agenției Internaționale a Energiei, publicat vineri, transmite Bloomberg.

Săptămâna trecută, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis să-și mențină nemodificat plafonul de producție, în pofida supra-ofertei de țiței care există în prezent pe piața mondială. Chiar dacă prețul unui baril de țiței este în prezent cu 60% sub nivelul înregistrat la mijlocul anului 2014, OPEC a decis să nu își reducă producția și, în mod inedit, în comunicatul oficial publicat la sfârșitul reuniunii ministeriale de la Viena, nici măcar nu a precizat care este plafonul de producție al cartelului.

Decizia OPEC arată îndârjirea de a menține volumele de vânzări chiar dacă prețul țițeiului a scăzut semnificativ din cauza supra-ofertei. În timp ce politica OPEC îi afectează pe ceilalți producători care nu sunt membri ai cartelului, stocurile mondiale de țiței se vor majora și mai mult după ce Iranul își va restabili exporturile, în urma ridicării sancțiunilor, apreciază IEA.

Cotația barilului Brent din Marea Nordului a coborât săptămâna aceasta sub pragul de 40 de dolari, cel mai redus nivel din ultimii șase ani, în urma deciziei OPEC.

Abandonarea plafonului de producție nu înseamnă că OPEC va reduce producția deoarece cele mai mari state membre ale cartelului — Arabia Saudită și Irakul — pompează deja țiței aproape de un nivel record, se arată în comunicatul Agenției Internaționale a Energiei. Dar OPEC nu va majora producția până când Iranul nu va finaliza acordul asupra programului său nuclear, care va ridica sancțiunile asupra exporturilor de țiței. Revenirea Iranului va ajuta probabil la majorarea stocurilor de petrol cu 300 milioane de barili, estimează IEA.

Producția statelor care nu sunt membre OPEC se va contracta anul viitor cu 600.000 barili per zi, comparativ cu un avans de 2,4 milioane barili per zi (mbd) în 2014, a previzionat vineri IEA.

Instituția se așteaptă ca cererea mondială de petrol să crească în 2016 cu doar 1,2 milioane barili pe zi până la 95,8 milioane barili pe zi, după ce în acest an a crescut cu 1,8 milioane barili per zi (mbd) până la 94,6 milioane barili pe zi.

Plafonul oficial de producție al OPEC are mai mult un caracter teoretic, pentru că potrivit mai multor studii producția reală a statelor membre OPEC se situează undeva în jurul valorii de 32 de milioane de barili pe zi, mult peste plafonul oficial de 30 de milioane de barili pe zi.

Prețul barilului de țiței s-a redus cu 40% în acest an, ajungând la mai puțin de 45 de dolari, pe măsură ce OPEC a decis să-și apere cota de piață în fața rivalilor prin pomparea unei cantități record de țiței în pofida scăderii prețurilor.

IEA este principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. Agenția a fost înființată ca răspuns la primul șoc petrolier din 1973-1974 pentru a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Agerpres

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA