AcasăActualitatePoliticCentrul Europei este la Sighetu Marmației. Scoala Politica "Gheorghe I. Bratianu", editia...

Centrul Europei este la Sighetu Marmației. Scoala Politica „Gheorghe I. Bratianu”, editia a VII-a

spot_img

DISTRIBUIȚI

Astăzi, 27 septembrie 2013, a avut loc, la Sighetu Marmației, deschiderea celei de-a 7 a ediții a Școlii Politice ”Gheorghe I. Brătianu”, organizată în fiecare an de Tineretul Național Liberal.

La eveniment au participat Florin-Alexandru Alexe, deputat, vicepreședinte PNL, președinte TNL, Ovidiu Nemeș, primarul municipiului Sighetu Marmației, Mihai Voicu, ministru pentru relația cu parlamentul, Costel Alexe, deputat, secretar general TNL, Claudia Benchescu, președinte CSL, Mihaela Spătaru, vicepreședinte TLDM, Republica Moldova.

Ovidiu Nemeș, primarul municipiului Sighetu Marmației le-a urat participanților bun venit în ”centrul Europei”: ”Sighetul Marmației este un loc aparte, atât din punct de vedere geografic – pentru că se află la 20 de km de centrul Europei, cât și din punct de vedere al istoriei României – pentru că nu ne lasă să uităm sacrificiul pentru libertate.” Primarul sighetean le-a transmis participanților: ”Aș vrea să plecați din Sighetu Marmației, nu cu tristețea locurilor, ci cu învățătura pe care v-o transmit lectorii și cu dorința de a povesti ce ați văzut și ați auzit aici. Să povestiți despre atrocitățile care s-au întâmplat aici, în anii 50, pentru ca acele lucruri să nu se mai poată întâmpla.”

Președintele TNL, Florin-Alexandru Alexe, a rememorat istoria, dar și importanța actuală, a Școlii Politice ”Gheorghe I. Brătianu”: ”Sunt 7 ani de când venim la Sighet și suntem, deja, câteva mii, cei care ne întâlnim aici ca să ne arătăm respectul și recunoștința față de toți cei care au participat la rezistența anticomunistă. Este important să continuăm să ne întâlnim an de an pentru ca noile generații de tineri liberali să cunoască momentele și întâmplările care au marcat iremediabil istoria României.

Referindu-se la rezonanța pe care Școala de la Sighet o are în rândul tinerilor liberali,  Mihai Voicu, vicepreședinte PNL, ministru pentru relația cu parlamentul, le-a spus participanților: ”Această școală politică și ceea ce se discută în aceste zile aici este ceva special, pentru că noi nu suntem membrii oricărui partid, ci suntem membrii PNL, partidul ai cărui lideri s-au numărat printre victimele torționarilor comuniști.”

Mihaela Spătaru, vicepreședinte TLDM a vorbit despre lupta pe care tinerii din Republica Moldova o duc și în prezent pentru apărarea libertății cuvântului și a valorilor democratice: ”Coaliția democratică din parlament are o poziție foarte fragilă pe care o susținem cu eforturi. Dar fragilitatea democratică se regăsește nu numai în parlament, ci și în societate. Noi încercăm zi de zi să aducem valorile democratice mai aproape de oameni.”

Unul dintre principalele momente ale Școlii de la Sighet este vizitarea Memorialului Victimelor Comunismului și al Rezistenței. ”De șase ani, vin în fiecare toamnă la Școala de la Sighet și de fiecare sunt la fel de impresionată. După ce ai vizitat Memorialul, nu vei mai putea zâmbi pentru o vreme. Oamenii care au murit acolo sunt cei care au făurit o Românie mândră și prosperă. Acest gând ar trebui să ne responsabilizeze pe fiecare dintre noi.”, le-a transmis Claudia Benchescu, președinte CSL, tinerilor participanți.

Costel Alexe, secretar general TNL, a subliniat faptul că mesajele transmise în cadrul Școlii de la Sighetul Marmației ajung în toate colțurile țării prin intermediul participanților care reprezintă toate filialele TNL.

În cadrul discursului pe care l-a susținut în fața tinerilor liberali, Mugur Cozmanciuc, deputat, membru al Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova, a declarat: Democrația veritabilă este singura șansă pentru dezvoltarea societății noastre și eu, ca liberal, cred cu tărie în această viziune.12341

Mâine, 28 septembrie, alături de tinerii liberali se vor afla Crin Antonescu, președintele PNL, Daniel Chițoiu, vicepreședinte PNL, vice prim-ministru, ministrul Finanțelor Publice și de Eduard Hellvig, secretar general PNL, europarlamentar, Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, Andrei Muraru, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Alexandru Muraru, director general, Institutul Național al Patrimoniului și Liviu Tofan, director, Institutul Român pentru Istorie Recentă.

Departamentul de Analiză Politică și Comunicare

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA