AcasăEvenimentSportRugby. CEN. România începe sâmbătă asaltul pentru calificarea la CM din 2015....

Rugby. CEN. România începe sâmbătă asaltul pentru calificarea la CM din 2015. Mihai Macovei, căpitanul ”Stejarilor”!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Drumul naţionalei României spre un nou turneu final al Cupei Mondiale trece pe la Lisabona, acolo unde ”Stejarii” vor debuta, sâmbătă, contra Portugaliei într-o nouă ediţie a Cupei Europene a Naţiunilor. Primul adversar al Stejarilor in Campania 2012-14 a Cupei Europene a Natiunilor va fi Portugalia.
Desi rugby-ul nu poate concura ca popularitate fotbalul in tara lui Eusebio sau Cristiano Ronaldo, totusi, in ultima vreme, saltul valoric al nationalei lusitate atrage tot mai multe priviri asupra sportului cu balonul oval.
Desi primele incercari de a introduce rugby-ul in Portugalia dateaza din anul 1903, abia la sfarsitul anilor 20’ se pun bazele Federatiei Portugheze de Rugby. Acest eveniment a avut loc in anul 1927 la initiativa cluburilor, Benfica, The Royal Football Club, Carcavelinhos, Ginasio si Sporting.
Pentru Portugalia, prima partida din istorie s-a consemnat pe data de 13 aprilie 1935, atunci cand lusitanii au primit replica Spaniei, care s-a si impus cu rezultatul de 6-5.
Timp de 31 de ani, intre 1935 si 1966, Portugalia a disputat cinci partide test, toate in compania Spaniei. In 1966 a venit si primul succes al potughezilor, un 9-3 contra eternilor rivali din Peninsula Iberica.
In anii 70’ Portugalia incepe sa joace contra unor adversari mult mai bine cotati in lumea rugby-ul precum Romania sau Italia. Daca in fata Stejarilor, portughezi s-au impus abia la inceputul anior 2000, cu Italia au obtinut un succes notabil in 1973 cand au reusit sa invinga “azzurri” cu 9-6.
Cele mai bune perioade ale nationalei portugheze, supranumita Os Lobos sau Lupii, au fost intre 1983 si 1985, respectiv 2002 si 2004. Intre 1983 si 1985, lusitanii au reusit o serie de sapte victorii consecutive care a fost intrerupta in prima disputa din 1986 atunci cand Romania s-a impus cu 34-14. Cu aceea infrangere a inceput cea mai neagra perioada pentru portughezi, un sir de 13 infrangeri in serie care a durat pana in 1987.

Desigur cea mai buna perioada a fost cea dintre 2002 si 2004, atunci cand Portugalia a obtinut 8 victorii consecutive si mai mult decat atat primul si pana in prezent singurul titlu de campiona in Cupa Europeana a Natiunilor. In acea campanie, portughezii au obtinut noua victorii in zece partide, printre care doua in fata Georgiei si una in fata Romaniei. Stejarii au produs singura infrangere pentru Os Lobos, un 36-6 in 2004 intr-o partida disputata la Constanta. (foto. Andrei și Valentin Ursache)

Portugalia a participat si la o editie a Cupei Mondiale, cea din 2007 disputata in Franta. Calificarea a venit dupa un baraj dramatic disputat contra Uruguay-ului, de care au trecut cu 24-23 la general, dupa ce la Lisabona s-au impus cu 12-5 pentru a ceda la Montevideo cu 12-18. Turneul final a insemnat patru infrangeri din tot atatea partide, dar in ciuda acestui aspect, au lasat o impresie buna. Portugalia a reusit sa marcheze cate un eseu fiecarui adversar, chiar si celebrilor All Blacks, Rui Cordeiro fiind cel care cu certitudine nu va uita niciodata acea reusita. In afara de All Blacks, Portugalia a cedat atunci si in fata Romaniei, Scotiei respectiv Italiei.

Daca in rugby-ul jucat in XV portughezii au reusit doar cateva rezultate de marca, lusitanii sunt recunoscuti in schimb ca o echipa redutabila de rugby in 7. La acest capitol, Portugalia detine recordul de titluri europene, opt la numar, fiind prezenta si la patru editii ale Campionatului Mondial. Acest aspect poate fi remarcat si la nationala de rugby XV, la care forta echipei sta in principal in linia de treisferturi.
In ceea ce priveste jucatorii care au evoluat de-a lungul anilor in reprezentativa Portugaliei, trebuie sa remarcam cateva nume. Pilierul Joaquim Ferreira care a imbracat tricoul nationalei lusitane intre 1993 si 2007 este jucatorul care detine recordul de selectii, in numar de 86. Aripa Antonio Aguilar, care evolueza si in prezenet pentru Os Lobos a reusit cel mai mare numar de eseuri, fiind autorul a 22 de incercari. Uvertura Goncalvo Malheiro, care a jucat intre 1998 si 2007, este recordmenul punctelor marcate, 261. El detine de asemenea un alt record consemnat la capitolul dropgoluri, reusind cate cinci in partidele cu Georgia si Rusia disputate in 2003.

In prezent, cele mai impozante nume sunt Vasco Uva, capitanul echipei, ajuns la 80 de selectii, Goncalvo Uva si Jose Lima de la Narbonne, Samuel Marquez de la Albi, Francisco Appleton de la Pau, Wilfried Rodrigues si Mike Tadjer de la Massy sau Francisco Fernandes de la Beziers, cu totii jucatori in Pro D2, liga secunda franceza.
Conducerea tehnica a reprezentativei Portugaliei este asigurata de neozeelandezul Errol Brain (foto). In varsta de 44 de ani, Brain a evoluat in cariera de jucator pentru New Zealand Maori intre 1989 si 1998, echipa al carei capitan a si fost. A imbracat tricoul lui Counties Manukau, Auckland Blues, Waikato Chiefs, Valence d’Agen si Toyota Motor Company pentru a-si incheia cariera in Japonia. Din 2010 a fost numit antrenor al nationalei Portugaliei, avand un contract pe o perioada de trei ani.

Meciul Portugalia-România de la Lisabona va fi arbitrat la centru de galezul Neil Hennessy (foto), care îi va avea la cele două margini pe Simon Rees şi Jason Langdontba.
În prima etapă a CEN se mai joacă meciurile Rusia-Spania şi Belgia-Georgia.
Romania: 15. Fercu Catalin; 14. Rosca Mihai; 13. Dascalu Robert; 12. Vlaicu Florin; 11. Apostol Adrian; 10. Manole Dorin; 9. Surugiu Florin; 1. Lazar Mihaita; 2. Radoi Andrei; 3. Ursache Andrei; 4. Ursache Vali; 5. Sirbe Marius; 6. Lucaci Viorel; 7. Macovei Mihai (C); 8. Carpo Daniel.
Rezerve: 16. Capatana Eugen; 17. Ion Paulica; 18. Tamba Petru; 19. Tatu Cornel; 20. Tonita Ovidiu; 21. Caplescu Ciprian; 22. Gal Csaba, 23. Niacsu Ionut.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA