CEDO – Primar condamnat pe nedrept în România

0
678

CEDO Edilul municipiului Râmnicu Vâlcea a aflat marea veste în timp ce se afla la Bucureşti cu preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu. Cei doi au mers la Ministerul Fondurilor Europene pentru a discuta despre problemele CET-ului.

CEDO Mircia Gutău a primit câştig de cauză la Curtea Europeană în dosarul „Mită la primărie”, informează voceavalcii.ro.

Condamnarea de la ICCJ a primarului, după două achitări pe „fapta nu există” la fond şi apel, a fost dispusă cu încălcarea dreptului la un proces echitabil.

Astfel, edilul a fost condamnat direct în recurs, împreună cu viceprimarul Nicolae Dicu, de completul de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, format din judecătorii Livia Stanciu şi Vasile Alixandri.

Preşedintele completului, magistratul Ana Hermină Iancu, a avut opinie separată, în sensul achitării inculpatului pe motiv că fapta nu există. Gutău şi Dicu au primit câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare în dosarul cu numărul 801/1/2010.

Apărătorul lui Gutău, avocatul Gabriela Ghiţă, a susţinut că “instanţa care a soluţionat fondul cauzei avea obligaţia impusă de legea română, de Convenţie precum şi de jurisprudenţa CEDO, de a rejudeca pe fond cauza, cu administrarea sau readministrarea de probe, potrivit procedurii de judecată în fond, inclusiv cu citarea părţilor şi ascultarea inculpaţilor. (..)

Se impune constatarea că ascultarea inculpaţilor era o obligaţie a instanţei de rejudecare, separat, distinct şi fără legătură cu faptul că la judecarea recursului inculpaţii ar fi fost sau nu ascultaţi or ar fi uzat de dreptul la tăcere.

Pe cale de consecinţă, atât timp cât instanţa de recurs a omis să dispună rejudecarea cauzei, pronunţarea soluţiei de condamnare s-a făcut fără ascultarea inculpaţilor conform prevederilor imperative ale legii române, Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale precum şi jurisprudenţei CEDO”.

Ca urmare a abuzului ICCJ din 2010 scos la iveală acum de CEDO, va fi promovată obligatoriu revizuirea dosarului, iar Mircia Gutău va fi sută la sută achitat.

citește și ACTUALIZARE/AMÂNARE ÎN DOSARUL CHERECHEȘ – Instanța a încălcat dreptul la apărare al primarului ales

Lumeajustitiei.ro solicită Procurorului General al României Augustin Lazăr declanşarea de îndată a unei anchete penale împotriva procuroarelor DNA Camelia Sutiman, adjunctă Secţiei a I-a din DNA la acel moment, ajunsă între timp şefa prin PICCJ, şi Claudia Roşu, sub aspectul eventualei infracţiuni de represiune nedreaptă, precum şi anchetarea Liviei Stanciu pe baza hotărârii CEDO care a stabilit că această a încălcat drepturile fundamentale ale unui primar în funcţie, care a fost destituit cu acest dosar politic şi aruncat după gratii din vină ei.

sursa

 

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.