CEDO – Poliția italiană, acuzată că a torturat protestatari

0
89

CEDO  Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, într-o decizie publicată joi, că poliția italiană a torturat protestatari în timpul summitului G8 desfășurat în 2001 la Genova, transmite DPA.

Conform deciziei CEDO, statul italian va fi obligat să plătească despăgubiri între 45.000 și 55.000 de euro fiecăreia din cele 29 de victime ale unei intervenții a poliției într-o școală din Genova unde dormeau protestatarii. Potrivit Curții de la Strasbourg, poliția a făcut uz de ‘forță excesivă, nediscriminatorie și în mod evident disproporționată’ în timpul intervenției.

Manifestant împușcat mortal de un polițist în timpul ciocnirilor de stradă

Deși ocupanții școlii nu au opus nicio rezistență, ei au fost ‘bătuți în mod sistematic’, chiar și cei care erau întinși pe jos ori stăteau așezați cu mâinile ridicate.

Mai mulți reclamanți în acest dosar au suferit fracturi grave care le-au cauzat vătămări permanente. Potrivit CEDO, justiția italiană nu a tratat în mod adecvat aceste incidente. Polițiștii implicați au fost inculpați pentru vătămări corporale, în legea italiană neexistând infracțiunea de tortură.

În plus, CEDO a constatat că a fost dispusă încetarea urmărilor în justiție întrucât a intervenit prescrierea faptelor. Concluziile CEDO și despăgubirile dictate corespund celor dintr-un caz anterior finalizat în 2015 în favoarea unei alte victime a intervenției polițiștilor asupra școlii de la Genova.

Summitul G8 din iulie 2001 a fost marcat de unele din cele mai violente proteste care au însoțit reuniunile acestui așa-numit ‘club al țărilor bogate’, un manifestant fiind împușcat mortal de un polițist în timpul ciocnirilor de stradă.

Sursă info și foto.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.