AcasăAlteleEconomicCE NU AU VOIE BĂNCILE - Noua lege a creditării, în vigoare....

CE NU AU VOIE BĂNCILE – Noua lege a creditării, în vigoare. Vezi ce s-a schimbat

spot_img

DISTRIBUIȚI

CE NU AU VOIE BĂNCILE Începând din această lună, creditările pentru cumpărarea de locuințe sau terenuri sunt reglementate de un nou act normativ adpotat de Executiv. Acesta stabilește reguli noi pe care băncile sunt obligate să le respecte. Libertatea îți spune care sunt aceste reguli de care poți profita, atât la încheierea contractului de creditare, cât și pe întreaga perioadă de derulare a acestuia.

Este vorba de „Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 52/2016, privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum și pentru modificarea și completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori”, intrată în vigoare la data de 30 septembrie 2016, arată Libertatea.

Fără materiale publicitare care să te inducă în eroare

Potrivit avocatnet.ro, de-acum înainte băncile nu te mai pot induce în eroare prin diverse materiale publicitare și de promovare, care vor trebui să fie corecte și clare, astfel încât consumatorii să nu fie induși în eroare. Totodată, băncile nu mai au voie să creeze așteptări neîntemeiate privind disponibilitatea sau costul unui credit.

Comisioanele nu mai pot fi majorate în timpul derulării contractului

Potrivit noului act normativ, în timpul derulării contractului, sunt interzise, printre altele: majorarea nivelului comisioanelor, tarifelor și spezelor; introducerea și perceperea de noi comisioane, tarife sau a oricăror altor speze (excepție fac costurile produselor și serviciilor suplimentare cerute de clienți); creșterea marjei de dobândă sau a ratei dobânzii fixe, introducerea/majorarea comisioanelor și introducerea unor elemente noi de cost prin acte adiționale întocmite pentru acordarea de rescadențări, reeșalonări, perioade de grație acordate la solicitarea consumatorului; perceperea unui comision, tarif sau a oricărei speze în cazul în care clientul cere eliberarea unui document necesar rambursării anticipate a creditului prin refinanțare.

Banca nu mai poate modifica clauzele, fără acceptul tău

Practic, băncile pot cere pentru un credit doar comisionul pentru analiza dosarului, comisionul pentru administrarea creditului sau comisionul pentru administrarea contului curent, costurile aferente contractelor de asigurare încheiate și dobânda penalizatoare, alte costuri aferente creditului respectiv percepute de terți și un comision unic pentru serviciile prestate la cererea clienților.

Îți poți alege singur evaluatorul

Atunci când este vorba de evaluarea unui teren sau a unei case, trebuie folosite standardele de evaluare obligatorii ale Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România. În acest caz, consumatorul are dreptul să aleagă între un evaluator dintr-o listă propusă de creditor de cel puțin 15 evaluatori și orice alt evaluator autorizat, membru al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România,  stabilește actul normativ adoptat de Executiv.

Returnezi banii mai repede, beneficiezi de o reducere

Dreptul de rambursare anticipată nu poate să fie condiționat de plata unei sume minime sau de un anumit număr de rate, iar băncile nu mai au voie să aplice penalizări, să perceapă compensații sau orice alte costuri.

Dacă vrei, poți converti creditul în altă în valută

Dacă alegi să iei un credit în valută (adică, într-o altă monedă decât moneda națională), contractul încheiat cu banca trebuie să prevadă dreptul de a cere, oricând, convertirea creditului într-o monedă alternativă. Cursul de schimb folosit va fi cel comunicat de Banca Națională a României la data cererii de conversie.

Înainte de executarea silită, îți poți vinde singur casa

Dacă ajungi în situația în care urmează să ți se declare scadent creditul sau să fi supus executării silite, ai dreptul să-ți vinzi singur casa/terenul ipotecate, la un preț convenabil. Pentru asta ai la dispoziție 6 luni, înainte de a fi supus executării silite. Actul normativ stabilește că, în acest caz, ești obligat să îl informezi, în scris, pe creditor (banca) despre ofertele de preț primite. Banca trebuie să-ți transmită acordul său cu privire la efectuarea vânzării, în termen de cel mult 3 zile lucrătoare de la primirea informațiilor. Apoi, va trebui să semnezi actul de vânzare-cumpărare a imobilului în maximum 10 zile lucrătoare de la primirea acordului de la bancă.

Materialul pe larg, AICI.

 

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA