CĂTĂLIN CHERECHEȘ: Baia Mare candidează pentru Capitala Tineretului în Europa 2022

3
646

CĂTĂLIN CHERECHEȘ  Municipiul Baia Mare va candida la titlul de Capitala Tineretului din Europa în 2022. Anunțul a fost făcut de primarul Cătălin Cherecheș în cadrul Summitului Tinerilor care s-a desfășurat la finele săptămânii trecute în oraș. Baia Mare trece astfel la următoarea etapă, una firească, după ce în primăvara acestui an a preluat și deține titlul de Capitala Tineretului din România.

„Cea mai mare valoare a orașului nostru, a Băii Mari, este diversitatea. Diversitatea culturală, diversitatea etnică, diversitatea religioasă. Este vorba despre generozitate, despre prietenie și despre cum dezvoltăm lucrurile și aici în Baia Mare și în România și m-am gândit împreună cu Andras Farkas și cu toți prietenii tineri din Baia Mare ce facem noi cu povestea aceasta, cu Capitala Tineretului din România. Un an de zile facem evenimente, facem proiecte și după aceea închidem ușa și cu aceasta s-a încheiat totul. Nu mi-am dorit  acest lucru  pentru că folosim bani publici, folosim taxe și impozite pe care le plătesc cetățenii și trebuie să generăm într-un fel dezvoltarea pentru tineret și trebuie să creăm viziune și trebuie să dăm speranță și trebuie să arătăm o nouă țintă. Și pentru că Baia Mare a început să se așeze în mentalul european sau în mentalul românesc, în primul rând ca și candidată pentru Capitală Culturală Europeană, când a fost onorant să fim alături de București, Timișoara și Cluj, finaliști.

Astăzi mi-aș dori foarte mult să vă spun un lucru, un lucru care ține nu doar de Baia Mare ci ține de România și ține de modul în care vrem să facem mai departe un proiect pentru tinerii din România aducând titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2022, aici în Baia Mare și arătând că ceea ce a început Andras Farkas împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului, respectiv conceptul de Capitală Națională a Tineretului își are rostul și lucrul acesta scoate în evidență capacitățile pe care le au orașele de a sprijini organizațiile de tineret, de a sprijini structurile informale de tineret și vreau să vă spun că împreună cu Andras Farkas vom face un proiect care va onora România.

N-o să facem România de râs, vom reprezenta România așa cum a făcut-o și Clujul, la cel mai înalt nivel și până în 2022 vom face și împreună cu Consiliul Județean care are în proprietatea lor și un aeroport pe care să vină și mai multe avioane, vom face și conectivitatea rutieră mult mai amplă și pe de altă parte vom genera pe partea de cultură, pe partea de sport, pe partea de educație și pe partea de educație non-formală mult mai multe oportunități și vom genera proiecte la nivel național împreună cu Ministerul Tineretului și Sportului și primul proiect poate să fie acela de a genera unități de cazare specifice, cum vedem în Germania, în Franța, în Austria, pentru tineret în România, o rețea care să o gestioneze și să o coordoneze și să o valideze Ministerul Tineretului și Sportului și s-o finanțeze din Fonduri Europene, acele hosteluri pe care le vedeți peste tot și care pot fi finanțate din fonduri europene, dacă nu suntem atât de plafonați încât să pierdem fondurile europene”, arată Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Începând cu 2 Mai 2018, Baia Mare este Capitala Tineretului din România, program prin care a dovedit că poate genera, implementa un program amplu de tineret într-un mecanism de co-management al municipalității cu  sectorul de tineret  și cu  participarea largă a unor parteneri instituționali, organizaționali și privați.

La data de 5 noiembrie 2018, Forumul European de Tineret a lansat competiția pentru nominalizarea „Capitalei Europene a Tineretului”, ediția 2022.

Este unul dintre cele mai ambițioase programe de tineret la nivel european, fiind organizat cu scopul de a încuraja tinerii să participe activ la conturarea Europei  și a comunităților în care trăiesc, să construiască punți de legătură între local și european. Pentru ca un oraș să fie o capitală de tineret semnificativă, factorul decisiv este participarea tinerilor și încurajarea lor să fie cât mai implicați în comunitatea din care fac parte.

Baia Mare este pregătită să propună un nou program cu o relevanță europeană, un punct de reper pentru orice oraș  european.

Eu am toată încrederea în băimărenii mei tineri, dar am toată încrederea în toți cei care lucrează în structurile de tineret din această țară și pe care îi vom aduce alături de noi pentru acest proiect”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

3 COMENTARII

  1. Totuși, care sunt marile și notabilele evenimente realizate de tineret, în și pentru Baia Mare? Cu ce ritmicitate au avut loc în oraș de noi nu am știut mai nimic? Se pare că doar liderii acestor pseudo organizații de tineret au de profitat. Dacă greșesc demonstrați-ne contrariul ca să fim și noi bucuroși de marile cuceriri ale orașului.

  2. Mda… Catalin, eu zic sa fi preventiv si sa candidezi pt. capitala pensionarilor !!! … Totzi coconii sunt pe picior de plecare !!! … Facultatzile in viitorul apropiat o sa fie piese de muzeu !!! … P.S. apropo, cand o sa te lauzi cu Capitala Parcurilor Industriale ?! …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.