CAMPANIE ÎN MARAMUREȘ – Copiii romi primesc ghiozdane și transport gratuit pentru a ajunge la școală

4
423

CAMPANIE ÎN MARAMUREȘ  La întâlnirea Grupului de Lucru Mixt pentru romi a fost reorganizat Biroul Județean pentru Romi, dar grupul de lucru mixt la nivelul județului Maramureș.

Inspectorul pe problemele romilor, Cristina Moldovan a prezentat o informare cu privire la locurile alocate candidaților romi în unitățile de învățământ liceal pentru anul școlar 2017-2018.

Ministerul Educației Naționale, a alocat pentru elevii de etnie romă 244 de locuri în unitățile de învățământ liceal de stat din județul nostru. Dintre acestea au fost ocupate 16 locuri. Conform datelor statistice sunt înscriși în ciclul primar și gimnazial elevi de etnue romă în muncipiile Baia Mare, Sighetu Marmației, orașele Ulmeni, Baia Sprie, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, respectiv comunele Coltău, Satulung, Coroieni, Remetea Chioarului, Valea Chioarului, Ruscova, Suciu de Sus, Copalnic Mănăștur și Sălsig. Ciclul primar de învățământ este frecventat de 1836 elevi romi, iar ciclul gimnazial este frecventat de 852 elevi. În ceea ce privește cursurile universitare 13 studenți de etenie romă studiază la Centrul Universitar Nord Baia Mare, iar 206 sunt elevi la liceele din județ.

Asigurare transport elevi romi Finteușu Mic

În cadrul campaniei de informare desfășurate în județ pentru sensibilizarea abuzurilor în cadrul comunităților de romi s-a constatat că elevi de etnie romă din învățământul primar nu au ghiozdane. În perioada următoare, se va desfășura o campanie pentru acordarea de ghiozdane copiilor de etnie romă care frecventează cursurile școlare, dar nu au posibilități materiale de achiziționare a ghiozdanelor.

O problemă ridicată în cadrul întâlnirii s-a referit la transportul elevilor din localitatea Finteușul Mic la Colegiul Tehnic ”Transilvania” din Baia Mare. Subprefectul Alexandru Cosma a convocat pentru săptămâna viitoare o întâlnire pentru a rezolva transportul elevilor. De asemenea, a solicitat implicarea organizațiilor neguvernamentale care își desfățoară activitatea în comunitățile de romi să acceseze fonduri pentru implementarea de proiecte prin care să achiziționeze mijloace de transport pentru copiii de etnie romă. Un model de bună practică a fost menționat cel al fundației Somaschi, intitulat ”Grădinița de vară”, în colaborare cu SPAS Baia Mare pentru comunitățile de romi din zona Craica și Pirita.

Informații furnizate de Instituția Prefectului – Județul Maramureș

Te-ar mai putea interesa

Loading...

4 COMENTARII

  1. Eu as propune sa li se dea cate o masina fiecarui parinte rrrrom ca sa isi poata duce odrasla la scoala, bineinteles si cota parte de motorina lunar, doar sunt discriminati……

  2. Da as putea sa mi fac o colibă pe craica sa beneficiez si eu de toate privilegiile romilor ca si asa stau aproape de ei sau as fi amendat inainte sa ma apuc

  3. Bravo.Merita si mai mult avand in vedere ca nu platesc impozite,taxe,asigurari,dar ia puneti parintii sa lucreze in folosul comunitatii sa vedeti mai au nevoie?Sau este discriminare sa le ceri sa munceasca?Oricum pt ei transportul este gratis si pt autobuzele din oras bilet se cere doar pt romani ca noi suntem mai prosti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.