AcasăActualitateCAMPANIE EDUCATIVĂ – Jandarmii maramureșeni demarează programul „Vacanță în siguranță”

CAMPANIE EDUCATIVĂ – Jandarmii maramureșeni demarează programul „Vacanță în siguranță”

spot_img

DISTRIBUIȚI

CAMPANIE EDUCATIVĂ   În perioada  18.06. 2018-16.09.2018  la nivelul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş se află în derulare campania educativ-preventivă „Vacanţa în siguranţă/ Prioritatea jandarmilor maramureşeni” în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Maramureş, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Maramureş, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, Clubul Sportiv Şcolar nr. 2 Baia Mare, Hotel „Superski” Cavnic, Asociaţia Cercetaşii Munţilor Maramureş, Asociaţia Club Sportiv WildCats Baia Mare şi Asociaţia Club Sportiv Roth Club Baia Mare, care se va desfăşura pe timpul vacanţei de vară a anului 2018.

Obiectivul general al campaniei este acela de a aduce în atenţia elevilor a activităţilor şi atribuţiilor care-i revin Jandarmeriei Române în general şi a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Maramureş în special, precum şi conştientizarea asupra riscurilor şi vulnerabilităţilor, a repercusiunilor la care se expun în urma unui comportament neadecvat, atât în incinta unităţilor de învăţământ, cât şi în cadrul societăţii civile.

Totodată, scopul campaniei este informarea elevilor aflaţi în taberele de vară, organizate de către instituţiile cu care s-au încheiat Acorduri de Parteneriat de pe raza judeţului Maramureş, indiferent de vârstă, naţionalitate, zonă geografică, mediu social, etnie, educaţie, religie sau profesie, în legătură cu capacitatea Jandarmeriei Maramureş de a se constitui într-un garant permanent şi nediscriminatoriu al drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor. De asemenea, s-a urmărit conştientizarea societăţii civile prin acţiuni preventiv-educative cu privire la rolul pe care instituţia îl îndeplineşte în lupta împotriva criminalităţii, a violenţei şi discriminării de orice fel. Totodată prezenţa jandarmilor în mijlocul elevilor a avut ca scop imediat crearea  unui “model de conduită”, concomitent cu transmiterea îndemnului de a urma o carieră de jandarm.

Coordonatorii proiectului „Vacanţa în siguranţă/ Prioritatea jandarmilor maramureşeni”, sunt compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul, Compartimentul Asistenţă religioasă, Serviciul Logistic, Compartimentul Prevenire şi Combatere a Faptelor Antisociale, subofiţeri din cadrul posturilor montane şi ai grupelor de supraveghere din cadrul inspectoratului.

Pe parcursul campaniei se vor desfăşura  întâlniri tematice, metodele de transmitere a informaţiilor fiind expunerea verbală şi prezentarea materialelor specifice din dotarea jandarmilor montani.

Temele expuse sunt cu referire la:

  • Rolul şi locul Jandarmeriei în societate
  • Prezentarea ofertei educaţionale precum şi a avantajelor unei cariere militare,
  • Prevenirea a unor fapte de natură contravenţională şi infracţională în rândul elevilor,
  • Recomandările Jandarmeriei Montane pentru sezonul estival,
  • Prevenirea delincvenţei juvenile,
  • Prevenirea absenteismului şcolar,
  • Prevenirea violenţei în şcoli,
  • Prevenirea consumului de alcool.

În cadrul acestei campanii, în cursul zilei de marţi, 26 iunie a.c.,de la orele 15:00,  în staţiunea turistică Cavnic, militarii din cadrul Postului de Jandarmi Montan Cavnic au desfăşurat activităţi specifice, cu un grup format din 30 de copii din municipiul Bucureşti, ce se află în tabără la Hotelul Super Schi din localitatea Cavnic. Copiilor le-au fost prezentate aspecte cu privire la atribuţiile ce revin jandarmilor montani, dotarea specifică Jandarmeriei Montane, zona de responsabilitate ce revine Postului Montan de Jandarmi Cavnic.

Totodată, au fost prezentate copiilor şi reguli de conduită în mediul montan şi protejarea acestuia, tehnici esenţiale de supravieţuire în mediul montan, dotarea minimă obligatorie pe un traseu montan, locul recomandat pentru instalarea unei tabere,  măsuri luate în cazul muşcăturii de către şerpi veninoşi, precum şi elemente de bază pentru consumarea apei din fântâni şi văi de munte  şi multe alte pericole la care se expun pe timpul deplasărilor pe munte. Copiii din tabără au fost instruiţi de către jandarmi cum să acorde primul ajutor şi cum să alarmeze echipele de salvare în caz de nevoie.

Aceste tabere şcolare sunt  organizate în mai multe locaţii, staţiuni montane precum şi aşezăminte mănăstireşti cum ar fi în localităţile Baia Mare, Cavnic, Tîrgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, Bârsana, staţiunea Izvoare precum şi alte locaţii ce sunt stabilite pe timpul derulării campaniei. La aceste activităţi educative participă un număr de aproximativ peste 1000  de elevi şi sportivi din toate nivelele de învăţământ, precum  şi studenţi din întreaga ţară.

 

Informații furnizate de IJJ Maramureș

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.




TE-AR MAI PUTEA INTERESA