AcasăsiugariuCALENDAR RELIGIOS - 9 mai

CALENDAR RELIGIOS – 9 mai

spot_img

DISTRIBUIȚI

Ortodox – Sf. Proroc Isaia; Sf. Mc. Hristofor; Aducerea la Bari a moaștelor Sf. Ier. Nicolae

Greco-catolic – Pf. Isaia; Sf. m. Hristofor

Romano-catolic – Ss. Isaia, profet; Pahomie, pustnic

Sfântul Proroc Isaia, pomenit în calendarul creștin la 9 mai, s-a născut la Ierusalim. A trăit și a prorocit cu șapte sute de ani înaintea venirii Mântuitorului Hristos. A fost numit „Evanghelistul Vechiului Testament” datorită faptului ca a prorocit nașterea din Fecioara Maria a lui Mesia.

A fost fiul lui Amos, fratele lui Amazia — regele Iudeii. Isaia a fost cel care L-a văzut pe Domnul Savaot așezat pe tronul slavei cerești, înconjurat de serafimii cei cu șase aripi, care cântau: „Sfânt, Sfânt, Sfânt, este Domnul Savaot” (Isaia 6, 3).

Marile prorocii ale lui Isaia se referă la Întruparea Domnului, la Nașterea Lui din Fecioara Maria, la Sfântul Ioan Botezătorul și la multe evenimente din viața Mântuitorului Hristos.

În timpul domniei Regelui Manase, Sfântul Proroc Isaia s-a ridicat împotriva obiceiurilor păgâne, pentru aceasta a fost scos din cetate și tăiat în două cu fierăstrăul.

Tot în această zi se pomenește în Biserica Ortodoxă aducerea la Bari a moaștelor Sfântului Ierarh Nicolae.

Această pomenire se face în cinstea unui eveniment petrecut în secolul al XI-lea, prin ridicarea moaștelor Sfântului Nicolae din cetatea Mirei (astăzi localitatea Demre, în sudul Turciei) și depunerea lor într-o biserică din orașul italian Bari, situat pe coasta Adriaticii, în sudul Italiei.

Sfintele moaște erau păstrate în Mira de mai multe secole până când au fost ridicate și transportate în Italia. Faima minunilor ce se petreceau la moaștele Sfântului Nicolae, răspândită de marinarii și comercianții ce poposeau în oraș, făcuse din acesta un centru de pelerinaj. Ridicare de aici a sfintelor relicve s-a făcut când cetatea Mirelor a fost pustiită, intrând sub stăpânirea otomană.

Odate ajunse la Bari, moaștele au fost așezate în biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, care era lângă mare. Iar cei care le-au adus au făcut legământ să construiască o catedrală în care sfintele moaște să-și găsească odihna veșnică.

Construcția Catedralei Sfântului Ierarh Nicolae (Basilica di San Nicola) a început în anul 1089 și a durat până în anul 1197. Aici au fost mutate cinstitele moaște ale făcătorului de minuni Nicolae. De atunci, s-a consemnat în calendarul creștin-ortodox sărbătoarea aducerii cinstitelor moaște ale Sfântului Ierarh Nicolae în ziua a noua a lunii mai, cinstindu-se prin această sărbătoare ambele aduceri: cea din Mira la Bari, și cea din Biserica „Sfântului Ioan Botezătorul” în biserica cea nouă.

Catedrala „Sfântul Nicolae” este, în prezent, un important centru de pelerinaj, atât pentru italieni, cât și pentru creștinii ortodocși din estul Europei.

Arhitectura bisericii este deosebită. Are o formă pătrată, semănând mai mult cu un castel decât cu o biserică. Fiind un lăcaș important pentru toată lumea creștină, în interiorul ei a fost amenajat și un paraclis ortodox.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img
spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA