CALENDAR RELIGIOS – 8 aprilie

0
250

Ortodox – Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, episcopul Romei

Greco-catolic – Sf. ap. Irodion, Agab, Ruf, Asincrit, Flegon și Hermas — apostoli din cei 70; Sf. Papă Celestin

Romano-catolic – Ss. Iulia Billiart, călug.; Dionisie, ep.

Sfinții Apostoli Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis, pomeniți în calendarul creștin  la 8 aprilie, sunt numărați între cei șaptezeci de apostoli ai Mântuitorului.

Sfântul Apostol Irodion era din Tarsul Ciliciei, rudă cu Sfântul Apostol Pavel. Sfântul Apostol Pavel îl pomenește în Epistola sa către Romani spunând: „Îmbrățișați pe Irodion, cel de un neam cu mine” (16-11).

A fost hirotonit episcop în Patara (astăzi Patras, Grecia) și pe mulți dintre elini i-a adus la dreapta credință. Pentru aceasta, au năvălit asupra lui închinătorii la idoli care l-au chinuit. După multe suferințe îndurate, a fost înjunghiat cu un cuțit și, crezând păgânii că l-au omorât, l-au lăsat și s-au dus.

Dar, cu harul lui Dumnezeu, Sfântul Apostol nu murise, ci sculându-se, a propovăduit cuvântul Domnului la Roma, împreună cu Sfântul Apostol Pavel. Când Sfântul Petru a fost răstignit, în anul 67, tot atunci a fost omorât și Sfântul Irodion.

Sfântul Apostol Ruf a fost episcop în orașul Teba din Grecia. Sfântul Apostol Asincrit a fost episcop în Heraclea (Pont, Asia Mică). Sfinții Apostoli Flegon și Ermis au fost episcopi în Maraton (Grecia), respectiv Dalmația.

Despre Sfântul Apostol Agav se amintește în Faptele Apostolilor: „În acele zile s-au coborât de la Ierusalim la Antiohia proroci. Și sculându-se unul dintre ei, cu numele Agav, a arătat prin Duhul, că va fi în toată lumea foamete mare, care a și fost în zilele lui Claudiu” (Fapte 11, 27-28). În Cezareea, Sfântul Agav i-a spus Sfântului Pavel pătimirile ce avea să le îndure la Ierusalim.

Toți acești Apostoli, fiind din cei 70, au propovăduit în lume Evanghelia lui Hristos, pe mulți necredincioși aducând la adevărata credință.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.