CALENDAR RELIGIOS – 4 august

0
52

CALENDAR RELIGIOS Ortodox – Sf. 7 tineri din Efes; Sf. Mc. Tatuil

Greco-catolic – Cei 7 tineri m. din Efes; Sf. cuv. m. Evdochia; Sf. pr. Ioan Maria Vianney (1859)

Romano-catolic – Sf. Ioan M. Vianney, pr.

Sfinții șapte tineri din Efes sunt pomeniți în calendarul creștin ortodox la 4 august.

Cei șapte tineri erau soldați în armata împăratului Deciu (249-251) și propovăduiau în Efes credința în Hristos. Au fost prinși și pentru că nu au vrut să participe la cultul păgân, au fost duși în fața împăratului, care i-a eliberat pentru un timp, impresionat fiind de tinerețea acestora.

Tinerii creștini din Efes erau fii din familii bogate, numele lor fiind: Maximilian, Iamvlih, Martinian, Ioan, Dionisie, Exacustodian și Antonin. Ei petreceau împreună în rugăciune și în postiri, răstignindu-se împreună cu Hristos prin omorârea trupurilor lor și prin păzirea curăției.

S-au găsit însă niște denunțători care au mers la împărat și i-au spus despre tinerii ce se rugau lui Hristos și nu vroiau să jertfească zeilor. Erau vremuri în care se dădeau la moarte frate pe frate, tată pe fiu, fiul pe tată, și nimeni nu-l tăinuia pe aproapele său, dacă îl afla rugându-se lui Hristos

Așa s-a aflat despre cei șapte tineri că stăteau într-o peșteră, acolo au fost înmormântați de vii. În timp ce aceștia erau căzuți într-un somn ca de moarte, gura peșterii a fost zidită din porunca împăratului.
În timpul împăratului Teodosie al II-lea (408-450), la multă vreme după această întâmplare, zidul care astupa gura peșterii a fost stricat și cei șapte tineri au revenit la viață ca dintr-un somn.

Faptul care a adus în uimire toată cetatea, însuși împăratul Teodosie a venit de la Constantinopol să-i vadă, s-a petrecut pe fondul tulburărilor provocate în Biserică de ereziile apărute în primele secole ale creștinismului, și în special, în această perioadă, de erezia nestoriană.

Întâmplarea din marea cetate a Efesului a venit ca o luminare și întărire în acele vremuri tulburi.

Tinerii au mai trăit șapte zile după care plecându-și iar capetele la pământ și-au dat sufletele lor în mâinile lui Dumnezeu.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.