CALENDAR RELIGIOS – 3 iulie

0
104

CALENDAR RELIGIOS 3 IULIE Ortodox – Sf. Mc. Iachint; Sf. Ier. Anatolie, patriarhul Constantinopolului. Duminica a 2-a după Rusalii

Greco-catolic – Duminica 2 dR. Sf. m. Iacint; Sf. aep. Anatolie

Romano-catolice – Duminica a 14-a de peste an. Sf. Toma, ap

3 IULIE Sfântul Mucenic Iachint, pomenit în calendarul creștin la 3 iulie, era din Cezareea Capadociei, slujitor la masa împăratului Traian (98-117).

A fost pârât că este creștin și a fost silit să guste din jertfele care erau aduse idolilor. Pentru că nu a dorit să facă aceasta, mărturisindu-l pe Hristos, a fost bătut și băgat în temniță. Acolo i s-a dat să mănânce numai din cele jertfite idolilor, Sfântul Iachint refuzând să guste din această hrană a rămas nemâncat timp de patruzeci de zile, dându-și sufletul după acest timp.

Tot astăzi este pomenit Sfântul Ierarh Anatolie, patriarhul Constantinopolului. Acesta, fiind preot, era cel care vorbea în numele Bisericii Alexandriei (purtător de cuvânt).

A fost hirotonit arhiepiscop al Constantinopolului în vremea împăratului Teodosie cel Mic (408-450). A participat la Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon din anul 451

Sfântul Anatolie a păstorit Biserica cu dreaptă credință opt ani.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.