CALENDAR RELIGIOS – 22 octombrie

0
159

Ortodox – Sf. Ier. Averchie, episcopul Ierapolei, cel întocmai cu Apostolii; Sfinții șapte tineri din Efes;

Greco-catolic – Sf. ep. Averchie; Cei 7 tineri m. din Efes; Sf. papă Ioan Paul II;

Romano-catolice – Sf. Ioan Paul al II-lea, pp.

Sfântul Averchie a fost episcop în Ierapolis pe vremea împăratului Marc Aureliu (161-180). În timpul unei sărbători păgâne s-a rugat și, plin de râvnă, a distrus toți idolii păgâni. Prin tămăduirea minunată a trei tineri demonizaţi şi propovăduirea cuvântului lui Hristos, a reuşit să boteze mulţi păgâni. Mergând la Roma, Episcopul Averchie a mai vindecat şi pe Lucilia, fiica împăratului Marc Aureliu. Din Roma, Averchie a călătorit în Siria și în Mesopotamia, aducând împăcare între Bisericile tulburate din pricina ereziilor de acolo, pentru care a fost numit „cel întocmai cu Apostolii”. A trecut cu pace la Domnul în anul 167, pe când avea 72 de ani.

Tot astăzi sunt pomeniți și cei șapte  tineri din Efes: Maximilian, Iamvlih, Martinian, Dionisie, Antonin, Exacustodian și Constantin. Sfinții 7 tineri din Efes mai sunt pomeniți și la 4 august.

Aceștia, fugind de persecuția lui Deciu (250-253) din Efes, s-au ascuns într-o peșteră unde au dormit 200 de ani. S-au trezit în timpul domniei lui Teodosie cel Mic (408-450), când mulți dintre creștini nu mai credeau în învierea de obște (Cea de-a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos). După ce s-au convins cu toții de adevărul învierii, sfinții au plecat la Domnul după șapte zile, fiind înmormântați în aceeași peșteră.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.