CALENDAR RELIGIOS – 17 iunie

0
68

Ortodox – Odovania praznicului Înălțării Domnului; Sf. Mc. Manuil, Savel și Ismail, Inochentie și Felix (Dezlegare la pește)

Greco-catolic – Sf. m. Manuel, Sabel și Ismael.

Romano-catolic – Ss. Nicandru și Marcian, m.

Sfinții Mucenici Manuil, Savel și Ismail sunt pomeniți în calendarul creștin la 17 iunie.
Acești sfinți mucenici erau frați, soldați în armata persană, de credință creștină, trimiși de regele Persiei la Calcedon, la împăratul Iulian Apostatul (361-363), pentru a duce un mesaj de pace.

Sfinții mucenici au ajuns în oraș în timpul unei sărbători închinată unuia dintre zeii romani, la care împăratul i-a invitat să participe. Soldații au mărturisit că sunt creștini. Mâniindu-se, împăratul Iulian a poruncit să fie aruncați în temniță. A doua zi, fiind scoși la judecată, ostașii nu și-au lepădat credința și au fost supuși la chinuri. Pentru că și-au păstrat credința în Hristos, au fost uciși prin decapitare.

Dar înainte să fie uciși, cei trei soli au încercat să facă cunoscut împăratului, care avea mintea tulburată de mânie, rolul și însemnătatea unei solii de pace, spunând că ei au fost trimiși de împăratul lor pentru așezămintele de pace, iar nu pentru zei, căci fiecare, pe care Dumnezeu voiește și precum voiește, Îl cinstește.

Nu se ridică pentru aceasta războaie între împărați, au spus Sfinții Mucenici, ci pentru cetăți și pentru țări și pentru hotarele lor se fac războaiele.

Dar tu, spuneau ei, lăsând pe acelea care sunt ale împăcării, pentru care suntem trimiși la tine, începi altele pentru care nu suntem trimiși; pentru că nu vorbești cu noi despre întregimea stăpânirii tale, nici pentru petrecerea cea pașnică a împărăției noastre cea de un hotar cu voi, ci întrebi despre zei și despre credință.

Și dacă tu ai voit aceasta, apoi să știi că noi, deși suntem perși cu neamul, însă cu credința suntem crescuți de maica noastră creștini (Viețile Sfinților).

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.