CALENDAR RELIGIOS – 11 ianuarie

0
205

Ortodox – Sf. Cuv. Teodosie cel Mare, începătorul vieții călugărești de obște din Palestina; Sf. Cuv. Vitalie

Greco-catolic – Sf. cuv. Teodosie cel Mare

Romano-catolic – Ss. Honorata, fc.; Teodosie, călug.Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, pomenit în calendarul creștin la 11 ianuarie, s-a născut într-un sat din ținutul Capadociei în secolul al V-lea, într-o familie creștină. Hotărând să-și închine viața slujirii lui Dumnezeu, și-a părăsit familia în timpul împăratului Marcian (450-457) și s-a decis să meargă la Ierusalim.

În drum spre Ierusalim a trecut prin Antiohia, unde l-a întâlnit pe Sfântul Simeon Stâlpnicul care, deși nu l-a văzut niciodată, l-a chemat pe nume și îmbrățișându-l i-a prorocit că are să fie multora povățuitor spre mântuire.
Ajuns la Ierusalim a intrat într-o mănăstire unde trăia în mare asceză, pentru a se putea apropia de Dumnezeu. În timp s-a retras într-o peșteră apropiată de Bethleem, fiind urmat treptat de numeroși ucenici.

Numărul celor care au venit să-și închine viața lui Hristos, lăsându-se povățuiți de Sfântul Teodosie, a crescut peste măsură, motiv pentru care Sfântul a construit o mănăstire. Rigurozitatea normelor de conviețuire în mănăstire precum și priceperea cu care erau toate organizate au justificat numele ce i s-a dat Sfântului Teodosie: „începătorul vieții călugărești de obște”. A murit în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.