CALENDAR RELIGIOS – 23 martie

0
256

Ortodox – Sf. Cuv. Mc. Nicon și cei 199 de ucenici ai lui

Greco-catolic – Sf. cuv. m. Nicon și cei 199 învățăcei

Romano-catolic – Sf. Turibiu de Mongrovejo, ep.

Sfântul Cuvios Mucenic Nicon și cei 199 de ucenici au trăit în prima jumătate a secolului al treilea după Hristos. Nicon era originar din Neapolis (Italia), soldat în armata romană, în vremea împăratului Deciu (249-251).

A primit învățătura de credință de la mama sa care era creștină, dar Sfântul Botez l-a primit mai târziu. Aflat într-o luptă, Sfântul Nicon și-a pierdut mare parte din tovarăși, iar el se afla înconjurat de potrivnici, atunci și-a adus aminte de sfatul mamei sale și-a făcut semnul Sfintei Cruci și l-a chemat în ajutor pe Hristos. Așa a scăpat nevătămat și a început să se roage spre a fi botezat.

După botez, Sfântul Nicon a îmbrăcat și haina monahală într-o mănăstire din insula Hios, care avea o obște mare de călugări. Aici a fost hirotonit episcop, și i s-a încredințat conducerea mănăstirii.

În cel din urmă, Sfântul Nicon a plecat împreună cu toți monahii de sub oblăduirea sa, în Sicilia. Aici a reușit să întemeieze o mănăstire într-un munte, cu viața deosebită. Au fost arestați de guvernatorul ținutului, Quintilian. Întreaga obște a suferit astfel martiriul, fiind cu toții torturați și apoi decapitați.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.