AcasăActualitateSocialBUN DE LA NATURĂ - Film de promovare a valorilor pentru un...

BUN DE LA NATURĂ – Film de promovare a valorilor pentru un proiect legislativ

spot_img

DISTRIBUIȚI

WWF România a lansat marţi, 7 iunie, în Baia Mare, filmul documentar „Bun de la natură”, film care înglobează esenţa relaţiei armonioase de mii de ani dintre om şi natură, însă pe care omul tinde să o ignore tot mai mult în secolul vitezei în care trăim.

„Lansăm un film de promovare a valorilor pe care natura le oferă în Maramureş şi la nivel naţional, respectiv încercăm să subliniem cine sunt beneficiarii acestor servicii şi cine ar trebui să suporte costurile asociate respectivelor servicii”, a declarat Costel Bucur, din partea WWF România.

13396772_1257295644288483_1161066776_o

Filmul „Bun de la natură” a fost realizat în cadrul unui proiect care a realizat o evaluare şi cuantificare a costurilor şi beneficiilor a două categorii de ecosisteme, forestiere şi acvatice, a serviciilor de mediu aferente acestor ecosisteme, dar şi a costurilor de administrare a beneficiarilor direcţi.

”Suntem în momentul de faţă într-o stare destul de hilară din punct de vedere al acestor mecanisme, adică avem funcţii de protecţie, de protecţie a apelor, a solului, protecţie la inundaţii, protecţie pentru biodiversitate şi toate aceste funcţii de protecţie aduc după ele nişte costuri pentru că intervenţiile sunt limitate şi aceste costuri sunt suportate de către proprietarii de pădure în principal. Ori, ăsta nu este un lucru corect pentru că avem niște servicii furnizate și avem un singur om care sau o singură entitate are suportă factura”, a mai spus Bucur.

Rezultatele vor fi replicate la nivel naţional şi folosite pentru creşterea gradului de conştientizare în rândul factorilor de decizie cu privire la importanţa ariilor protejate pentru economia şi bunăstarea oamenilor.

”Noi am încercat să dezvoltăm o metodologie conform legislaţiei în vigoare, prevederile Noului Cod Silvic, adoptat în 2015 prin care venim şi facem acest calcul: cât ar trebui oamenii să primească pentru funcţiile de protecţie asociate pădurilor pe care le deţin. Este punctul final al proiectului, metodologia este dezvoltată, bună de pus pe masa Ministerului, respectiv a Guvernului, să sperăm că va fi şi adoptată şi sigur că va fi partea de promovarea pe care o lansăm astăzi, astfel încât să arătăm atât beneficiarilor cât şi celor care suportă aceste costuri că suntem de partea lor şi că dorim o normalizare şi o regularizare a acestor mecanisme între beneficiari şi furnizori”, a concluzionat Costel Bucur.
Ana Pop

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA