BUMBATA – Băimăreanul Cosmin Bumbuț are expoziție de fotografie la Berlin

1
278

BUMBATA Expoziția de fotografie ”Bumbata” a artistului Cosmin Bumbuț va fi deschisă în cadrul festivalului de fotografie EMOP Berlin – European Month Of Photography 2016. Vernisajul expoziției va avea loc la o zi după deschiderea oficială a festivalului, pe data de 30 septembrie, la galeria ICR Berlin.

Expoziția ”Bumbata”, care înseamnă penitenciar în argoul prizonierilor, conține o serie de fotografii realizate de Cosmin Bumbuț între anii 2005 și 2008 în Penitenciarul Aiud.
Fotografiile ilustrează detalii din viața de zi cu zi a deținuților, precum și texte scrise de acestia — scrisori, jurnale, poezii, articole din revista închisorii.

În cei patru ani petrecuți la Aiud, autorul a realizat în jur de 15.000 de imagini, în celule, la bibliotecă, în sala de sport, la cercul de goblen sau în timpul orelor de muncă, scriind poezii sau arătându-și tatuajele, la camera intimă, alături de soțiile lor, la Comisia de eliberare condiționată sau în ultimele momente dinaintea eliberării.

”Apropierea de ei m-a ajutat să îi pot fotografia cu sinceritate, fără exagerări, fără să îi transform în monștri sau în victime, ci așa cum sunt ei, bășcălioși, ostentativi, nostalgici sau evlavioși”, spune Cosmin Bumbuț.

Festivalul EMOP Berlin este cel mai mare festival german de fotografie, fiind organizat o dată la doi ani de Kulturprojekte Berlin GmbH în colaborare cu muzee, instituții culturale, galerii, ambasade, spații de proiect și școli de fotografie din Berlin și Potsdam. EMOP Berlin este membru al proiectului european EMOP (European Month Of Photography), care include festivalurile de fotografie din Bratislava, Budapesta, Ljubljana, Luxemburg, Paris, Viena și Atena.

perchezitii_in_6_judete_si_3_penitenciare_01_89693400

Cosmin Bumbuț (născut 1968, Baia Mare) a absolvit Facultatea de Mine, Facultatea de Jurnalism în 1993 și Academia de Teatru și Film, secția Imagine de film și TV, în 1997, lucrând ca fotograf de modă și publicitate timp de 16 ani. La vârsta de 40 de ani, Bumbuț a devenit interesat de comunitățile marginale, a publicat albumul ”Bumbata”( 2013) și un album despre viața de zi cu zi în Cuba, ”Cuba continuă” ( 2012).

În decembrie 2013 s-a mutat într—un motorhome și a început să documenteze proiecte despre comunitățile de romi și închisori din România (http://teleleu.eu/). Premii și burse obținute: 2015 Architecture Photographer of the Year, Sony World Photography Awards, 2015 Bursa BRD / educație formală, 2015 Bursa Viitor la purtător, 2013/2014 Rosalynn Carter Fellowship for Mental Health Journalism, 2012 Cea mai buna imagine / film de scurt metraj.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Felicitari Cosmine! In sfarsit un baimarean care ne reprezinta cu succes. Cel mai haios ai fost cand ai venit in armata cu valiza aia de lemn, vopsita sub forma unui zid de caramida:-))!!. Daca citesti aceste randuri, sa nu uuti ca anul viitor avem intalnirea de 30 de ani!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.