Acasăoameni noiBIOGRAFIE CONTROVERSATĂ – Misteriosul tată al lui Traian Băsescu

BIOGRAFIE CONTROVERSATĂ – Misteriosul tată al lui Traian Băsescu

spot_img

DISTRIBUIȚI

Biografia fostului președinte este extrem de controversată și a făcut să curgă tone de cerneală după revoluție, pentru că ea ascunde suspect de multe ”găuri”.
Nu ne referim doar la colaborarea cu Securitatea ori la evenimente nici pînă azi elucidate precum incendiul din portul Anvers, sau la originea sa etnică, tătărască după Adrian Severin, evreiască după alte surse. De-a lungul anilor, au apărut multe alte semne de întrebare legate de trecutul președintelui și prea puține răspunsuri.

S-a aflat din relatări ale presei, dar și dintr-o declarație ”scăpată” de președinte faptul că el ar fi lucrat după liceu, timp de vreo patru ani, între 1969-1973, ca profesor suplinitor într-o comună băcăuană, Cleja. Un amănunt care nu apare în nicio biografie oficială ori interviu al șefului statului.

Un alt element ținut sub tăcere de președinte a fost dezvăluit acum cîțiva ani de un alt președinte, Emil Constantinescu, anume că, la revoluție, Traian Băsescu figura scriptic pe lista restrînsă a nomenclaturiștilor României, statut care le conferea numeroase privilegii.
Iată, însă, că, în ultimele zile, e aruncată pe piața media o veritabilă bombă, una care, dacă e reală, va răsturna, practic, întreaga biografie, în special profesională, a președintelui.
Potrivit celebrului Călin Marinescu zis Shogunul, unul dintre protagoniștii scandalului Flota de acum mulți ani, apropiat, cîndva, al lui Traian Băsescu, tatăl actualului președinte, Dumitru Băsescu, a fost nici mai mult, nici mai puțin decît unul dintre comandanții politici ai armatei române, pe vremea regimului comunist.

Într-un interviu acordat canalului tv on-line Nautica, preluat de ziarul Puterea, Marinescu dezvăluie că Dumitru Băsescu era comandant politic al Armatei a doua (armata era împărțită atunci în patru corpuri distincte), ca și un apropiat al legendarului general Ion Dincă, zis Teleagă, unul dintre cei mai feroci lideri comuniști, ori Vasile Milea. Același Dincă l-ar fi salvat, de altfel, pe Băsescu dintr-un scandal la Anvers, în care era anchetat de Securitate. „Era înnebunit atunci, ştiu că venise în ţară, trecuse şi prin port, pe la mine, la NAVROM, unde eram şef de Secţie a III-a – la petroliere şi mineraliere – şi m-a întrebat dacă nu-l primesc comandant pe o navă. N-a mai fost nevoie pentru că a fost numit imediat şef la Inspectoratul de Stat al Navigaţiei Civile şi a scăpat de povestea de la Anvers” – afirmă Călin Marinescu.

Revenind la tatăl lui Băsescu, este pentru prima oară cînd se afirmă despre el că ar fi avut o funcție atît de importantă pe vremea comuniștilor, pentru că ofițerii politici din fruntea armatei erau, de fapt, adevărații lideri și nu generalii pur-sînge. Se știe că în sistemul comunist funcționa, dintotdeauna, metoda dublării marilor funcții militare cu politruci care îi monitorizau atent în contul partidului.

Or, dacă Dumitru Băsescu a fost, într-adevăr, un lider politic de prim rang al armatei, numirea fiului său, la doar 31 de ani, la cîrma unui mare petrolier, sărind peste etapa celor opt ani de pregătire prealabilă, așa cum era procedura obișnuită, e proiectată, brusc, într-o cu totul altă lumină. Din postura de beizadea a unui tată extrem de puternic și influent, o asemenea ascensiune se plasează, e de la sine înțeles, pe cu totul alte coordonate.

Iar faptul că la o vîrstă fragedă a fost numit comandat de mare navă este, reamintim, punctul de maximă mîndrie din biografia ne-politică a actualului președinte.

Nici nu e de mirare, în aceste condiții, că Traian Băsescu a fost atît de laconic de-a lungul timpului în ceea ce îl privește pe tatăl său, decedat în 2002.

Reamintim că acum trei ani, într-un interviu acordat Inpolitics, regretatul Sergiu Nicolaescu făcea o altă dezvăluire în premieră, niciodată contrazisă de cineva, aceea că, în tinerețe, fusese coleg de școală de ofițeri cu tatăl lui Băsescu, iar acesta se număra nu printre tinerii interesați realmente de o carieră militară, ci printre politrucii trimiși de partid la școală dintre muncitori, cei mai mulți cu doar patru clase la bază.

”Unii nu aveau nici măcar liceul, iar alţii făcuseră vreo patru clase, dar au ieşit ofiţeri. Ei mă cunosc, dar eu nu-i cunosc pe toţi. Erau unii cu care făceam cursuri noi, după-amiază şi seara. Făcusera câteva clase şi au ieşit ofiţeri. Partidul a vrut să bage cât mai mulţi muncitori. Erau şi elevi foarte buni, dar au băgat multă muncitorime. Tatăl lui Băsescu era unul dintre ei” afirma Sergiu Nicolescu. „La acea vreme ni se spunea că suntem promoţia roşie”, mai dezvăluia regizorul, adăugînd că alte nume celebre ale respectivei generații fuseseră Victor Stănculescu și Vasile Milea, ulterior șef direct al lui Dumitru Băsescu.

Istoricul și cercetătorul Marius Oprea, autorul unei ample biografii neoficiale a lui Traian Băsescu, afirmă azi, pentru Inpolitics, că și pentru el informația lansată de Călin Marinescu este nouă: ”Nu știam decît că a activat în cadrul armatei, nu și faptul că ar fi fost chiar unul dintre șefii mari ai ei, pentru că, într-adevăr, ofițerii politicii erau adevărații conducători pe atunci. Funcția exactă deținută de Dumitru Băsescu poate fi aflată lesne cercetînd dosarul lui de cadre, care se află în acest moment în arhivele militare de la Pitești. Dar mă îndoiesc sincer că cineva ar putea scoate respectivul dosar de acolo” afirmă Oprea.

Ce se mai știe, tot neoficial, despre Dumitru Băsescu, este faptul că, la un moment dat, în mod neuzual, el s-ar fi retras din armată, cu cîțiva ani înainte de revoluție. Ceea ce trimite spre un alt episod plin de mister, petrecut în 17 august 2006. Atunci, Dan Voiculescu lansa o provocare stranie ziariștilor prezenți la o conferință de presă: ”Aflați de ce s-a retras tatăl lui Băsescu din armată!”.

Singurul element oferit atunci de liderul conservator a fost sugestia că între această retragere și colaborarea lui Traian Băsescu cu direcția de contrainformații militare ar fi existat o strînsă legătură.

Au trecut aproape zece ani de la enigmaticul mesaj voiculescian, fără ca adevărul să fi ieșit la iveală, dar și fără ca magnatul Intact să mai fi revenit vreodată asupra subiectului în cauză. Un puzzle interesant, în care e posibil ca cea mai spectaculoasă bucățică să fi fost plasată în aceste zile de către amicul de odinioară al președintelui, l-am numit pe Călin Marinescu.

Sursa: inpolitics.ro

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA