BENEVOL – Belgienii adună gunoaiele din Maramureş

4
180

BENEVOL. Aveți o țară foarte frumoasă, păcat că e plină de gunoaie”, ne-au spus mai mulți tineri harnici din Belgia. Ei au venit în Maramureș pentru a face curățenie în urma turiștilor certați cu bunul simț și cu mediul înconjurător, notează stirileprotv.ro.
Un grup de tineri din Belgia a venit în Maramureș pentru a strânge gunoaiele aruncate de localnici și turiști Belgienii au adunat resturile aruncate și i-au sfătuit și pe alții să le urmeze exemplul.

Belgian: „Am reușit. Acum nu mai miroase, e curat. Uau.”

De câteva zile, un grup format din 27 de tineri din Belgia a ajuns în Remetea Chioarului din Maramureș. Tinerii au adunat toate gunoaiele aruncate de localnici, dar și de turiști.

Claire, voluntar: „Suntem un grup de pionieri din Belgia și am venit cu un proiect umanitar să ajutăm să curățăm în România, regiunea Maramureș, râurile și zonele și să realizăm indicatoare care să semnalizeze zonele valoroase de aici.”

Defileul Lapusului, Cetatea Chioarului sau albia râului Lăpuș au fost curățate de gunoaie, iar în următoarele zile tinerii vor monta panouri de avertizare, pentru ca oamenii să păstreze curățenia în natură.

Antoine, voluntar: „Aici e o țară frumoasă, primitoare, cu peisaje foarte frumoase. Am rămas surprins de câte gunoaie am găsit aici. Și cred că trebuie să sensibilizăm ecologiștii să ducă mai departe acțiunea noastră.”

Proiectul se face în colaborare cu autoritățile locale din Maramureș.

Călin Moje, director școală Remetea Chioarului: „Îi sfătuiesc pe ținerii noștri să calce pe urmele acestor tineri care ne-au dat un exemplu foarte frumos. Din păcate țara noastră frumoasă și atât de bogată și variată noi o murdărim și străinii vin să facă curățenie la noi.”

Zonă de o frumusețe ireală este sufocată însă de gunoaiele aruncate de oamenii nepăsători, pe care autoritățile nu au reușit să-i prindă și să-i amendeze. În Remetea Chioarului, turiștii pot vizita mai multe biserici din lemn și cetatea fortificată înconjurată de apele Lăpuşului.

Sursa info

Te-ar mai putea interesa

Loading...

4 COMENTARII

  1. …plina de gunoaie.Au dreptate,romanului ii mai trebuie 20 de ani,cel putin,sa se civilizeze.Amenzi mari,primarii amendate si cei de la Mediu sa trimită salubrizarea si factura de achitat,pe lângă amenzile răsunătoare.Iar primăriile sa-i trimită pe politistii locali sa verifice locurile si sa dea amenzi.Si nemtii s-au civilizat prin amenzi.

  2. AR FACE BINE CA MAI INTAI SA-SI CURETE PROPRIILE LOR GUNOAIE…
    IN ’90 AU VENIT SA ARUNCE CU BANANE SI SA FILMEZE TOT FELUL DE CHESTII…
    IN REST…. VINARE DE VINT……….

    • Vina e a noastră si a politicienilor.Totul e asa de simplu si asa de usor de rezolvat dar inseamna sa fim patrioti si sa ne apărăm interesul.Cine castiga mult din PET-uri ? Multinationalele.Lor nu le convine sa se stabilească un pret pe PET,pret care ulterior sa intre in recuperarea si reciclarea acestora.Asta as astepta de la un parlamentar maramuresean,sa se zbată ca si Nini Sapunaru pentru producatorii locali si sa sprijine aparitia unei legi in urma căruia fiecare roman sa plătească 50 de bani ,de exemplu pe un PET si sa primească 20 de bani de la centrul de colectare.Restul de 30 de bani sa fie folositi in reciclarea pet-urilor.Asa ar dispărea plasticul din zonele care dăunează turismului ,plus ne cataloghează ca niste necivilizati.Pe modelul fierului vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.