BĂTAIE PENTRU „PĂLINCĂ” – Românii sunt revoltați după ce Ungaria a adoptat o lege prin care denumirea de „pălincă” poate fi folosită numai de ei

1
768

BĂTAIE PENTRU PĂLINCĂ  Șefii județelor Harghita, Covasna și Mureș sunt supărați că locuitorii din aceste zone nu mai pot folosi denumirea de palincă, pentru licoarea bahică tare de peste 55 de grade, băutură specifică întregului Ardeal, asta după ce Ungaria a adoptat o lege acceptată în Uniunea Europeană, prin care, denumirea de pălincă poate fi folosită numai în țara vecină și încă patru județe Austria.

Pentru a putea folosi din nou acest cuvânt pentru băutura din mere,prune și alte fructe, Consiliile județene din Harghita, Mureș și Covasna vor înainta o scrisoare Ministerului Dezvoltării Rurale din Ungaria, solicitând ca și producătorii din aceste județe să poată folosi denumirea de palincă, fiind invocată tradiția de sute de ani și calitatea foarte bună a băuturii.

„În județul nostru, în Secuime, se produce o palincă de bună calitate, pentru că avem o tradiție de sute de ani și, de când ne știm, denumim băutura asta spirtoasă palincă. Și există o lege în Ungaria prin care producătorii de palincă din Ungaria sunt protejați, lucru acceptat și de Uniunea Europeană. Așadar, denumirea de palincă poate fi folosită numai în Ungaria și în câteva județe din Austria. Și acum, noi, împreună cu județele Mureș și Covasna, solicităm modificarea legii, astfel încât să fie incluse și aceste județe, așa cum sunt incluse și patru județe din Austria. Înaintăm această adresă către Ministerul Dezvoltării Rurale din Ungaria, inițiatorul lei”, a declarat Borboly Csaba,președintele CJ Harghita, conform Libertatea.ro.

Acesta a punctat că înțelege temerile producătorilor din Ungaria, legate de posibila apariție pe piață a unor produse de proastă calitate, dar a dat asigurări că palinca din Harghita este de foarte bună calitate, a fost premiată de multe ori chiar în Ungaria și a susținut că ceea ce are tradiție de veacuri trebuie să poată fi folosit și în viitor.

„Noi, aici, în județul Harghita ne bazăm pe acest mod de a produce acest timp de băutură spirtoasă și cumva ne și reprezintă de foarte multe ori.Cred că tot ceea ce a fost bun de veacuri trebuie să poată fi folosit și în viitor. Înțelegem și producătorii de palincă din Ungaria, pentru că se tem de falsificări, de băutură de proastă calitate, care ar diminua prezența lor pe piețele internaționale, dar noi ne angajăm aici, în județul Harghita, că vom face palincă de bună calitate și chiar avem foarte multe premii primite la concursuri și festivaluri de palincă din Ungaria, cu care ne mândrim”, a conchis Borboly Csaba.

Sursă info.

Te-ar mai putea interesa

Loading...

1 COMENTARIU

  1. Palinca nu este nici ungureasca nici romaneasca! Primii care au facut-o au fost evreii care au trait pe aici.Am vazut asta intr-o monografie dedicata zonei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.