AcasăNews AlertBAIA MARE - Strategia de Dezvoltare Culturală a municipiului a intrat în...

BAIA MARE – Strategia de Dezvoltare Culturală a municipiului a intrat în dezbatere publică. Documentul a fost prezentat în cadrul unei întâlniri publice organizate de primarul Cătălin Cherecheș

spot_img

DISTRIBUIȚI

Strategia de Dezvoltare Culturală a municipiului Baia Mare a fost prezentată astăzi, 25 noiembrie, și se află în dezbatere publică. Un indicator pentru a coordona proiectele pe care Administrația Publică Locală intenționează să le susțină, dar și să le implementeze pentru următorii 15 ani, Strategia de Dezvoltare Culturală susține candidatura municipiului Baia Mare la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Actul, unul important prin care Baia Mare va deveni cel mai mare pol cultural din regiunea de Nord-Vest a țării, a fost dezbătut astăzi cu reprezentanți ai societății civile, ai instituțiilor de cultură din municipiu precum și cu elevii Liceului de Arte. În urma vizualizării proiectelor care au fost incluse în Strategia de Dezvoltare Culturală, directorii instituțiilor de cultură din municipiu au declarat la unison că Baia Mare are șanse reale pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021.

Strategia de Dezvoltare Culturală a municipiului Baia Mare a fost publicată pe site-ul municipiului Baia Mare, www.baiamare.ro. Strategia cuprinde nu doar proiectele pe care Administrația Publică Locală a municipiului Baia Mare le poate implementa prin investiții, ci și proiectele pe care le poate susține financiar.

dezbatere-strategie-culturala1„Este un document strategic, un document care face parte din strategia generală de dezvoltare a municipiului Baia Mare. Din perspectiva mea, cred că nu putem să vorbim de dezvoltare la nivel general al unei comunități fără să vorbim despre dezvoltare la nivel cultural. Cred că sunt lucrurile de la care trebuie să începem și lucrurile pe care trebuie să le consolidăm într-un mod major pentru a putea să vorbim ulterior și de dezvoltarea economică. Nu poți să ai dezvoltare economică fără dezvoltare la nivel cultural, respectiv la nivel educațional. Cred că lucrul acesta trebuie să îl conștientizeze fiecare băimărean, trebuie să îl înțeleagă. Și aici e rolul dumneavoastră, al celor implicați în zona de cultură și livrați comunității anumite chestiuni importante la nivel cultural, să conștientizați comunitatea că educația, cultura sunt lucrurile care ne fac să ne dezvoltăm într-un mod solid și coerent”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.

O parte dintre proiectele cuprinse în Strategia de Dezvoltare Culturală și care fac referire la dezvoltarea infrastructurii vor putea fi implementate prin fonduri structurale începând cu anul 2016.

„Rolul Strategiei de Dezvoltare Culturală este de a planifica investițiile majore în zona de cultură și de a contribui la atragerea de fonduri structurale pentru a implementa proiecte de infrastructură, de exemplu reabilitările sau restaurările de clădiri de patrimoniu. Scopul său principal este de a crește calitatea și diversitatea ofertei culturale în oraș și de a spori accesul publicului la cultură”, a spus Mihaela Pușnava.

Centre comunitare culturale în toate cartierele orașului, Centrul pentru Excelență în Management Cultural, o platformă multimedia și spațiu de creație, Centru pentru Asistență și Microfinanțare în Turism, un sistem de acces și monitorizare implementat de operatori publici în parteneriat cu instituțiile bancare prin care oamenii să poată folosi cardul pentru cultură, o aplicație mobilă privind viața culturală a orașului precum și realizarea unui Parc pentru Industrii Creative în zona Cuprom sunt principalele proiecte cuprinse în Strategia de Dezvoltare Culturală.

„Parcul pentru Industrii Creative Cuprom este o chestiune pe care eu mi-o doresc foarte mult pentru a revitaliza, refuncționaliza prin cultură, prin industrii creative o zonă a orașului care a făcut ca orașul să existe. Mai avem încă o chestiune importantă noi ca și comunitate, ca și oraș: poziționarea pe care o avem. O poziționare absolut strategică și trebuie să ne jucăm rolul și din perspectivă culturală, de punct de intersecție într-o zonă transfrontalieră și trebuie să fim o punte de legătură între Ungaria, Ucraina și România mai ales într-o perioadă în care, inclusiv dintr-o perspectivă geostrategică și politică, lucrurile sunt destul de efervescente. Consider că Baia Mare, inclusiv prin această poziționare pe care o are din perspectivă geografică poate juca un rol emblematic de Capitală Europeană a Culturii”, a mai adăugat Cătălin Cherecheș.

Candidatura municipiului Baia Mare la titlul de Capitala Europeană a Culturii este susținută și de către Strategia de Dezvoltare Culturală, documentul fiind unul vital în procesul de selecție.

„În istoria orașului nostru nu există niciun moment similar. Dacă acuma biruim așezăm cel mai important element în diacronia orașului. Poate ceva similar, numai că acum noi îi dăm amplitudine, s-a întâmplat în 1896, dar atunci a fost ceva normal. Pe coordonatele diferite ale lucrurilor ar însemna ceva tot așa de important ca și străpungerea tuturor convențiilor sociale și culturale. Și a face din Baia Mare colonie de pictură a fost un lucru magistral iar acum dacă noi reușim să străbatem și să străpungem toate pârghiile și toată această dinamică competiție cu celelalte orașe va fi un lucru ce nici nu știm dacă vom fi capabili să îl sărbătorim, în interiorul nostru, cu o exaltare pe măsură”, a spus Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

„Eu cred că Baia Mare este deja o Capitală europeană a culturii. Dacă nu aș simți asta nu aș fi în Baia Mare”, a declarat Radu Macrinici, directorul Teatrrului Municipal.

Prezenți la dezbaterea strategiei, mulți dintre tineri au fost activi și au venit cu propuneri care să fie incluse în documentul final care va sta la baza elaborării întregii Strategii de Dezvoltare Culturale.

„Inițiativa domnului primar din urmă cu trei ani de zile, în urma căreia Baia Mare a devenit prima capitală a tineretului creștin ortodox a fost una extrem de bună, cu ecouri plăcute. Evenimentul a fost preluat și de către alte orașe, de exemplu Cluj. Ospitalitatea băimăreană a făcut ca acest eveniment să fie unic la noi. Toată lumea, și la Cluj, la acel eveniment lăuda Baia Mare. De aceea cred că s-ar putea marșa și pe acest eveniment, Baia Mare și o capitală a tinerilor, care este tot un aspect legat de cultură”, a spus un tânăr băimărean.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA