Acasăsinucidere maramuresBAHAMAS LEAKS - Cine sunt românii cu offshore-uri în Bahamas

BAHAMAS LEAKS – Cine sunt românii cu offshore-uri în Bahamas

spot_img

DISTRIBUIȚI

BAHAMAS LEAKS. La cinci luni de la dezvăluirea „Panama Papers„, cotidianul german Sueddeutsche Zeitung și Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) au pus la dispoziție noi documente despre 175.480 de structuri offshore înregistrate în Bahamas în perioada 1959-2016.

Fosta vicepreședintă a Comisiei Europene, afaceriști din toată Europa, inclusiv România, apar în aceste dosare.

Cele 1,3 milioane de fișiere făcute publice conțin numele managerilor și a unora din acționarii a peste 175.000 de firme și alte entități înregistrate în Bahamas între 1990 şi 2016. Documentele au fost obținute de cotidianul german Sueddeutsche Zeitung și oferite Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ).

Ele prezintă echivalentul unui „registru al comerţului” în acest paradis fiscal opac şi ridică vălul de pe identitatea administratorilor unora dintre aceste societăţi, până acum anonimi.

Bahamas Leaks sunt, în principal, un registru al comerţului, care nu spune nimic despre numele acţionarilor, beneficiarilor şi activităţile societăţilor offshore din Bahamas. Unele dintre aceste informaţii sunt deja publice – în schimbul sumei de aproximativ zece dolari pe document – printr-o deplasare la Registrul Comerţului din Bahamas sau prin intermediul versiunii online a acestuia, însă informaţiile disponibile în aceste registre oficiale sunt uneori incomplete ori chiar contrazise de documentele Bahamas Leaks.
Bahamas Leaks.

Fost comisar european, director de societate în Bahamas

Fostul comisar european însărcinat cu Concurenţa Neelie Kroes a fost, în perioada 2000-2009, directoarea unei societăţi înregistrate în Bahamas. Existenţa acesteia nu a fost dezvăluită vreodată autorităţilor de la Bruxelles, dezvăluie Le Monde.

Înregistrată în iulie 2000 pe lângă autorităţile din Bahamas, Mint Holdings ar fi servit unei importante operaţiuni financiare care consta în achiziţionarea unor active în valoare de peste şase miliarde de dolari de la filiala internaţională în domeniul energiei a Enron, în cadrul operaţiunii „Project Summer”.

Această operaţiune urma să fie finanţată în principal de investitori apropiaţi familiei regale a Emiratelor Arabe Unite (EAU) şi de oameni de afaceri saudiţi.

Fostul comisar european se declară „pregătită să-şi asume întreaga responsabilitate” a acestei omisiuni. L-a informat de acest lucru pe actualul preşedinte al Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.

Bahamas Leaks. Miniștri, premieri și emiri

Bahamas Leaks permit de asemenea să se găsească urma mai multor lideri din lume ca directori ai unor structuri offshore. De exemplu ministrul canadian al Finanţelor Bill Morneau, vicepreşedintele Angolei Manuel Vicente, fostul emir al Qatarului Hamad ben Khalifa Al-Thani (1995-2013). Pe listă figurează şi fostul premier al Mongoliei Sükhbaataryn Batbold (2009-2012). Se regăseşte şi fostul ministru columbian al Minelor Carlos Caballero Argaez.
Bahamas Leaks.

Cine sunt românii cu offshore-uri în Bahamas

În ceea ce privește România, RISE Project a descoperit informații despre companii românești sau cu interese în România care au sau au avut firme offshore în Bahamas.

Rompetrol, afacere anchetată în prezent la București. Între 1999 și 2011, Rompetrol Upstream International LTD, fostă Lumbaqui Oil LTD, din arhipelagul Bahamas a avut 13 directori executivi. În iulie 2011, în această funcție a fost numit Radu Mihail, actualul consul onorific al României în Ecuador. El a spus însă că funcția sa a fost „mai mult onorifică”. Această funcție a deținut-o și americanul Phil Stephenson, anchetat și el în dosarul Rompetrol.

Bahamas Leaks. Marile companii din România

ExxonMobil, una dintre cele mai mari afaceri cu resurse minerale din România este derulată printr-un offshore din Bahamas. Corporația ExxonMobil a găsit, în colaborare cu OMV Petrom, rezerve consistente de gaze naturale în Marea Neagră. Investiția în acest proiect s-a făcut prin intermediul offshore-ului ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deține din 2008 o filială în România, înființată special pentru parteneriatul cu OMV Petrom din Marea Neagră.

Reprezentanții corporației americane au explicat pentru RISE Project alegerea offshore-ului pentru operațiunile din România:

„ExxonMobil respectă cu strictețe legislația fiscală în vigoare. ExxonMobil își desfășoară activitatea în toată lumea și plătește taxe în valoare de miliarde de dolari în țările în care operează. Țara în care este înregistrată o companie are un impact redus asupra taxelor plătite sau asupra transparenței“.

LA NIVEL ÎNALT – Președintele Argentinei, anchetat în dosarul “Panama Papers”

Medicarom, o companie ai cărei acționari majoritari nu sunt cunoscuți și care au vândut bunuri și servicii de 45 de milioane de euro pe piața medicală. În BahamasLeaks apar numele a doi directori în cadrul grupului Medicarom: Gheorghe Paraschiv (71 de ani) și Ionel Volintiru (57 de ani).

Bahamas Leaks. Un văr al lui Mircea Geoană, reprezentant a trei firme

În documente apare și numele unui văr al lui Mircea Geoană, Gheorghe Valentin Barbă, a cumpărat de la statul român uzina de pompe de injecție Mefin Sinaia. Acesta apare ca reprezentant a trei firme: Mefin, Walbridge Group și Detroit Diesel.
Bahamas Leaks.

DEMERSURI – Doroș, despre Panama Papers: ANAF a inițiat demersuri pentru obținerea datelor

Fiul unui fost general SRI, director de companie

De asemenea, în documente apare și numele lui Lucian Bădescu. Este fiul unui fost general SRI. Acesta este, din aprilie 2011, directorul Kereulen Investments Limited, o companie din Bahama. Este coleg în conducerea companiei cu un alt român, Bogdan Mihalcea Călinescu.

Sursa info

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA