AcasăActualitateSocialAVERTIZARE METEO - Ninsori prognozate de meteorologi în zona de munte a...

AVERTIZARE METEO – Ninsori prognozate de meteorologi în zona de munte a Maramureşului!

spot_img

DISTRIBUIȚI

Instituţia Prefectului-Judeţul Maramureş a primit de Centrul Meter ologic Regional Transilvania Nord o informare meteorologică de precipitaţii sub formă de ninsoare. În adresa primită se menţionează că, în intervalul 10 februarie, ora 6.00-11 februarie, ora 12.00, va ninge şi se va depune un strat proaspăt de zăpadă care va măsura local 10-15 cm, în zona de munte a Carpaţilor Orientali, îndeosebi în după amiaza zilei de duminică şi până în prima parte a zilei de luni.  Subprefectul Pamfil Bercean, in calitate de preşedinte al Comandamentului judeţean de iarnă, a solicitat informarea comandamentelor locale de iarnă, a membrilor si grupurilor de suport tehnic. S-a luat masura de a fi instiintate echipele de interventie pentru putea actiona operativ si a remedia eventualele defectiuni in serviciile de utilitate publica, sistemele de alimentare cu energie electrica, distributia si furnizarea gazului metan, apei potabile, respectiv telefonie. O atenţie deosebită trebuie acordată de angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea sectoarelor de drumuri publice în pasurile montane. Membrii comandamentului judeţean  de iarnă vor monitoriza cu atenţie, împreună cu echipajele de poliţie rutieră desfăşurarea traficului rutier pe toate sectoarele din judeţ, dar mai ales în pasurile montane.

Comandamentul judeţean de iarnă recomandă şoferilor să ţină cont de recomandările agenţilor de poliţie şi drumarilor, mai ales în pasurile montane. Este important ca aceştia să circule preventiv, să îşi adapteze viteza la condiţiile meteorologice, respectiv de aderenţă (zăpadă pe carosabil) şi să păstreze o distanţă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a evita accidentele rutiere sau ieşirea în decor, în cazul derapării autovehicului. Dacă şoferii întâmpină probleme în trafic, datorită condiţiilor meteorogice nefavorabile (ninsoare şi viscol) este bine să le anunţe prin sistemul naţional unic de apeluri de urgenţă 112, pentru ca cei care asigură întreţinerea şi viabilitatea sectoarelor de drumuri naţionale şi judeţene să ia măsurile care se impun pentru desfăşurarea traficului rutier în siguranţă. Înaintea plecării cu autovehiculul, vă sfătuim să vă interesaţi asupra traseului ales precum şi despre condiţiile meteo prognozate pentru zona tranzitată, dar şi condiţiile rutiere de pe sectoarele de drumuri pe care doriţi să le străbateţi. Aderenţa pe carosabil cu zăpadă este  redusă, iar spaţiul de oprire a autovehiculului în aceste condiţii este mai mare (se dublează sau triplează). În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic.  La plecarea de pe loc este bine să se folosească treapta a doua de viteze, acţionând foarte fin ambreiajul. Comenzile autovehiculului nu vor fi bruscate pentru a evita intrarea în derapaj. Reducerea vitezei se va face cu ajutorul frânei de motor. Se vor evita opririle şi staţionările în rampă sau pantă. Conducătorii auto trebuie să aibă o grijă deosebită la coborarea pantelor. Nu acceleraţi la ieşirea din virajele strânse în pasurile montane pentru a nu derapa şi a evita producerea accidentelor. Dacă simţiţi că  nu stăpâniţi comenzile, scoateţi autovehiculul în afara părţii carosabile, într-un loc în care nu există posibilitatea să rămâneţi împotmoliţi sau să perturbaţi traficul rutier şi asteptaţi utilajele de intervenţie care împrăştie material antiderapant.

Legislaţia obligă echiparea autovehiculelor cu anvelope de iarnă, iar în cazul celor cu o greutate mai mare de 3,5 tone şi cu lanţuri antiderapante sau alte dispozitive omologate. Şoferii trebuie să verifice înainte de a porni la drum starea de funcţionare a sistemului de climatizare şi dezaburire, funcţionarea ştergătoarelor de parbriz. Pentru a fi siguri că ajungeţi la destinaţie este bine să aveţi în dotare lanţuri antiderapante, lopată şi un săculeţ cu material anriderapant. Se recomandă folosirea sistemului de semnalizare şi iluminare pentru a fi văzuţi de ceilalţi participanţi la trafic.
Turiştii care intenţionează să se aventureze pe trasee montane li se indică sa îşi anunte prezenta în zonă, jandarmilor montani şi salvamontiştilor. Cetatenii sunt rugati sa anunte, prin sistemul unic de apeluri de urgenta 112, aparitia unor situatii de urgenta generate de ninsoare.
Pompierii militari din cadrul Centrului operational al ISU Maramures si angajatii SGA vor monitoriza, in aceasta perioada, situatia fenomenelor hidrometeorologice la nivelul judetului nostru.

 

 

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.










TE-AR MAI PUTEA INTERESA