Acasăoameni noiAVERTISMENT - Cea mai consumată carne din România se scumpește cu 20%

AVERTISMENT – Cea mai consumată carne din România se scumpește cu 20%

spot_img

DISTRIBUIȚI

AVERTISMENT Carnea de porc România se scumpeşte de luna viitoare cu până la 20%. Este avertismentul producătorilor de carne de porc, la care autorităţile nu au până acum un răspuns. Producătorii spun că scumpirile vin pe fondul creşterii preţurilor materiei prime pe pieţele internaţionale. Jumătate din carnea de porc din România vine din import, scrie Digi 24.

AVERTISMENT Dimitrie Muscă are un combinat de creştere a porcilor în judeţul Arad. Creşte peste 30.000 de animale şi recunoaşte că, în ultimul an, preţul de vânzare al carcasei de porc aproape s-a dublat.

În ultimul an, dacă luăm în aprilie-mai anul trecut, carnea în carcasă era la nivel de 4,5 lei. Astăzi eu vând carnea de porc cu 8,3 lei pe kilogram. Până săptămâna aceasta a fost 7,9-8 lei, de săptămâna viitoare este la nivel de 8,3-8,4”, spune Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici.

Creşterea accelerată a preţurilor la producător se va vedea în curând şi în magazine. Astfel, cel mai mult se va scumpi carnea proaspătă, cu aproximativ 20 la sută, în vreme ce preţul preparatelor din carne se va majora cu până la 12 la sută.

Producătorii spun că scumpirile sunt cauzate de cererea ridicată de pe pieţele internaţionale, în special cele din Asia.

„Este cel mai mare preţ din ultimii cinci ani pe piaţa bursei cărnii de porc, iar motivul ţine de tăierile masive care au fost anul trecut.

Numai astăzi (ieri n.r.) bursa germană, la porc, a crescut cu 7 eurocenţi. Probabil că unii vor migra în zona cărnii de pui.

Puiul nu are modificări de preţ. La carnea de vită deja au fost nişte modificări în sus”, spune Radu Timiş, preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii.

Ministrul Agriculturii nu a vrut să comenteze anunţul producătorilor, însă a deplâns situaţia acestora.

Embargoul impus Rusiei, faptul că nu primesc subvenţii şi concurenţa pe care le-o fac importurile sunt, potrivit ministrului, câteva dintre cauzele situaţiei în care se află acum industria.

Pierderile i-au determinat fie să reducă efectivele, cum au făcut-o foarte mulţi, fie să închidă fermele. Deci crescătorii de porci au fost şi încă mai sunt într-o situaţie deosebit de grea. 50% din consum este din import”, a spus ministrul.

Guvernul pregăteşte şi un program de susţinere a fermelor româneşti de creştere a porcilor.

Ajutorul se va acorda din acest an până în 2020, iar fermierii vor primi câte 10.000 de euro la fiecare 200 de capete. Fiind un ajutor de stat, însă, el va trebui să primească acordul Comisiei Europene.

România a importat anul trecut aproape 200.000 de tone de carne de porc, în valoare de peste 340 de milioane de lei. A fost cel mai importat aliment din România.

De altfel, în 2016, România a înregistrat un record al importurilor de produse alimentare.

Au venit de peste hotare alimente în valoare de 6,51 de miliarde de euro, o valoare cu jumătate de miliard de euro mai mare decât cea a exporturilor.

sursa INFO

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.





TE-AR MAI PUTEA INTERESA